Recensie: ‘Hamilton’

Het theater heeft iets magisch, urenlang kun je je onderdompelen in de meest prachtige, ontroerende, grappig en spannende verhalen. Een van de plekken die ik in deze tijd heeft meeste mis is dan ook zeker het theater. Echte theaterliefhebbers kunnen hun hart deze zomer ophalen met ‘Hamilton’, een hiphop musical die je helemaal dat bekende theatergevoel zal geven op Disney+.

In deze gefilmde versie van de Broadway musical ‘Hamilton’ volgen we het verhaal van Amerika’s founding father Alexander Hamilton. Na zijn strijd in de onafhankelijkheidsoorlog werd hij in het kabinet van George Washington de eerste minister van Financiën. Geschreven door bekende Broadwayacteur Lin-Manuel Miranda wordt het verhaal van een van de belangrijkste mensen uit de Amerikaanse geschiedenis omgevormd tot een ware hiphop musical waarin cultuur, politiek en eductie samenkomt met pakkende raps, hip-hop muziek, jazz, R&B en uiteraard een vleugje Broadway.

Een pakkende, mateloos interessant musical waar je alleen maar op het puntje van je stoel naar kunt kijken. Een omschrijving die helemaal past bij ‘Hamilton’ want wauw wat hebben Lin-Manuel Miranda en zijn collega’s een unieke musical neergezet. Waarin spanning, liefde en poetische raps gecombineerd worden met het beste acteertalent van dit moment. Iets wat je meteen ziet bij de opening van de voorstelling. Miranda betreedt het podium samen met het emsamble en zet een tien minuten durende rap neer die je compleet van je sokken blaast. Miranda, die ik voorheen vooral kende van het meer theatrale werk, laat een sterk staaltje rapkunst zien die hij zo overtuigend brengt dat je niet anders kan dan compleet het verhaal in worden getrokken.

‘Hamilton schittert in het licht van de uniekheid’

Een meer dan twee uur durend verhaal, wel te verstaan. In het begin had ik zo mijn twijfels of er genoeg diepgang in het verhaal van Hamilton zit om meer dan twee uur te kunnen vullen, maar ik kan je zeggen: die meer dan twee uur vliegen voorbij en laten je achter met een gevoel van ‘ik wil nog meer zien’. Dit is vooral toe te schrijven aan het prachtige acteerwerk. Hoewel Miranda er met kop en schouders bovenuit steekt, vallen alle acteur perfect met elkaar in lijn en brengen ze het verhaal overtuigend. Een acteur die er voor mij naast Miranda uitsprong was Jonathan Groff, bekend van zijn werk in glee, in de rol van King George III. Hij brengt een fijne vrolijke noot aan het imposante historische verhaal en voelt zich als een vis in het water in de rol van de koning. Meerdere malen heeft hij de lachers op de hand en weet hij met miniek en intonatie flinke lachsalvo’s teweeg te brengen.

Het vernieuwende aspect aan deze musical is uiteraard het hip-hop sausje dat erover heen zit. Klassiek musicalliefhebbers hadden wat aversie tegen dit idee, maar voor mij werkt het perfect. Het hip-hop aspect valt mooi samen met Hamilton’s verruimende blik op de toekomst van Amerika, waarin we open moeten staan voor nieuwe idee. Daarnaast brengt het ook een fijne flow in de voorstelling. De dialogen die normaalgesproken gesproken worden, zijn nu bijna allemaal in rap waardoor scènes naadloos in elkaar overlopen. De frisse insteek zorgt er ook voor dat de voorspelbaarheid van de verhaalverloop minder wordt, bij musicals weet je vaak wel welke kant het opgaat, maar ‘Hamilton’ zet je meerdere malen op het verkeerde been. Echte musicalliefhebbers komen daarnaast zeker nog aan hun trekken, de heerlijke theatrale lange uithalen, blikken en ensambles komen zeker terug en mixen fijn met de wat ruigere kant van deze musical.

Ik ben meer dan positief verrast door ‘Hamilton’. De cast, de muziek en het verhaal pakt vanaf de eerste minuut. De frisse nieuwe hip-hop insteek schittert in de uniekheid van dit verhaal. Een musical die hoe cliché het ook mag klinken, je echt gezien moet hebben!

Heb jij ‘Hamilton’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van deze musical vindt!

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Laurie

    Ik ben begonnen, maar ik heb nog niet de energie en concentratie op kunnen brengen om het helemaal af te kijken. Volgens mij kun je ook wel af met de soundtrack die op Spotify staat, en hoef je het niet per se te zien. Want er komt niks bij. Maar ik moet wel snel verder, want mijn Disney+ verloopt volgende week. Ik heb geloof ik maar een kwartiertje gekeken, want het was heel laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.