Recensie: ‘Handboek Liefdesbrieven’, Elma van Vliet

Liefdesbrieven schrijven, we zullen het allemaal wel eens gedaan hebben. De een legt zijn ziel en zaligheid in de brief, de ander krabbelt vijf zinnen op papier. Voor iedereen die moeite heeft met het schrijven van liefdesbrieven, maar dit wel heel graag wil, heeft liefdesbrief-goeroe Elma van Vliet hét handboek uitgebracht om je te helpen. Daarnaast brengt ze ons ook een fijn klein invulboekje dat het perfecte cadeau is voor Valentijnsdag!


In deze tijd van e-mail, WhatsApp en online gemaakte kaarten, valt-ie wel op. Een handgeschreven brief. Als lief cadeautje in de brievenbus, onder het kussen van je lief, of verstopt in een jas of tas. Zo’n brief is een kostbaar cadeautje dat jouw lief bewaart. Om later nog eens te lezen. En nog eens.

Het mooie is dat het niet uitmaakt of je net verliefd bent of dat je al jaren samen bent. Een brief is altijd een goed idee. Want woorden die je vanuit je hart schrijft, zijn misschien wel het mooiste cadeau dat je kunt geven. En weet je wat nou zo leuk is? Iedereen kan een liefdesbrief schrijven. Het hoeft niet perfect, als het maar persoonlijk is. Dit handboek helpt je om woorden te vinden en je hart te laten spreken. In zeven simpele stappen schrijf je zelf de allerleukste brieven en met de liefdesbonnen en het briefpapier worden het geweldige cadeautjes. Een prachtige manier om de liefde te delen én te vieren.’ (Bron: Elma van Vliet).

Brieven en kaarten, ik ben er dol op om ze te schrijven. Voor vrienden, mijn familie en voor mijn lieve vriend. Een brief waarin je een mooi moment beschrijft, neemt je weer helemaal mee terug naar die tijd. Een kaart waarmee je iemand een hart onder de riem steekt kan keer op keer worden gelezen om een gevoel van geborgenheid op te roepen. Elma van Vliet brengt ons een fijn handboek om, de voor vele gevreesde (want hoe begin je), liefdesbrieven te schrijven. Van Vliet neemt je in zeven stappen mee in de wereld van de liefdesbrieven en maakt van iedere beginnende liefdesbrievenschrijver er een die met een voldaan gevoel de brief op de post doet.

Van Vliet steekt dit boek, met haar vlotte pen, in met wat achtergrondinformatie over liefdesbrieven. Wist je bijvoorbeeld dat het schrijven van liefdesbrieven je gelukgevoel kan vergroten, omdat je woorden geeft aan het blije gevoel dat je krijgt van je geliefde? Daarnaast zorgt het schrijven van een liefdesbrief ook voor een meer verbonden gevoel met je lief. Na deze korte uitleg over het belang van liefdesbrieven, duiken we de materie in: de zeven stappen van het schrijven van een liefdesbrief. Te beginnen met het maken van een lovemap. Een manier om je gedachtes op een rijtje te zetten in een overzichtelijk, en zeker ook leuk, schema. Zo kun je bijvoorbeeld je gevoelens onder woorden brengen toen je voor het eerst realiseerde dat je verliefd was. Van Vliet neemt je aan de hand mee in het lovemapping en komt met veel voorbeelden. Wat je een goed beeld geeft van het idee, iets dat je vervolgens zelf kunt uitproberen door de fijne pagina’s die de schrijfster leeg heeft gelaten om zelf een lovemap te maken.

‘Dit handboek maakt van iedereen een echte schrijver!’

Na het lovemappen begint het echte schrijven, dat met zo’n lovemap een stuk gemakkelijker gaat. Van Vliet neemt je als een beste vriendin mee in het schrijven van de ultieme liefdesbrief, met veel voorbeelden en steuntjes in de rug om deze te gaan schrijven. Ik nam zelf uiteraard ook de proef op de som en begon aan mijn eigen liefdesbrief. Waar het lovemappen voor mij een ware plus was om zo meteen tot de core te komen van het onderwerp waar ik over wilde schrijven, was het vooral de laatste tip van Van Vliet die de liefdesbrief net dat beetje extra gaf. Zo laat de schrijfster op het einde zien dat het ontzettend leuk is om een P.S. toe te voegen, wat je brief net dat beetje extra geeft. De liefdesbrief die ik uiteindelijk op papier had staan, was een eentje zoals ik altijd had gehoopt hem ooit te schrijven. Met een mooie verhaallijn, een aantal belangrijke momenten die naar voren komen en met de nodige humor. (De inhoud van de brief houd ik voor mij vriend om te lezen haha). Van Vliet’s tips maken dat je op een laagdrempelige manier een brief kunt schrijven waarin je je gevoelens in kwijt kunt en kunt vertellen hoe belangrijk iemand voor je is.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik zeker onder de indruk ben van het mooie handboek van Van Vliet. Het geeft je broodnodige handvaten om een goede brief te schrijven, inzichten in waarom iemand zo belangrijk voor je is en genoeg voorbeelden om je te veranderen in de Shakespeare van de liefdesbrieven. Complimenten daarnaast voor de prachtige vormgeving die het ook een feest voor het oog maakt om dit boek te lezen. Onder andere de leuke liefdesbonnen en het briefpapier maken het mede een leuk moment om je brief te schrijven!

P.S. Heb je je liefdesbrief geschreven en ben je op zoek naar een bijpassend cadeautje? Bekijk dit boekje eens, zo onwijs cute en een lief gebaar voor een geliefde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.