Recensie: ‘Helderwitte macht’, Cassandra Clare en Wesley Chu

Whoop whoop, het is weer tijd voor een recensie van een Cassandra Clare boek! Toch wel mijn favoriete fantasy schrijfster, waarbij mijn hart altijd een klein sprongetje maakt als er een nieuw boek van haar verschijnt. Dit keer bundelt ze haar schrijftalent met dat van Wesley Chu in hun nieuwe boek: ‘Helderwitte macht‘!

‘Het leven van Magnus Bane en Alec Lightwood loopt op rolletjes. Ze wonen samen in een fantastische loft, hun heksenmeesterzoontje Max leert langzaam lopen, en op de straten van New York is het rustig en veilig – zo rustig en veilig als New York kan zijn, in ieder geval. Tot op een nacht twee oude kennissen hun appartement binnendringen en het machtige Witte Boek stelen. Magnus en Alec moeten noodgedwongen alles laten vallen om het terug te krijgen. Ze volgen de dieven naar Shanghai, schakelen hulptroepen in, en moeten een babysitter regelen. Ook heeft iemand Magnus neergestoken met een vreemd magisch wapen, en de wond gloeit, dus daar moeten ze zich óók nog druk om maken.

Gelukkig bestaan hun hulptroepen uit Clary, Jace, Isabelle en kersverse schaduwjager Simon. In Shanghai ontdekken ze namelijk dat een nog véél gevaarlijkere dreiging hen opwacht. Magnus’ magie is op hol geslagen, en als ze de demonen die de stad overspoelen niet kunnen tegenhouden, zullen ze hen tot de bron moeten volgen – het levensechte rijk van de doden. Lukt het ze om de wereld te redden voordat Max Alecs moeder tot waanzin drijft?’ (Uitgegeven door Moon uitgevers, vertaald door Lia Belt).

Cassandra Clare introduceerde ons een aantal jaren geleden in de wereld van de Shadowhunters, waarin moedige strijders het opnemen tegen demonen om zo de wereld te beschermen. Tientallen boeken, meerdere boekenseries en zelfs een heuse Netflix serie volgden, maar daar stopt het niet mee. Clare zet wederom pen op papier en neemt ons samen nogmaals mee in de door haar zo zorgvuldig gecreëerde wereld. Tijd om op pad te gaan met toch wel twee van de leukste personages uit de schaduwjagers familie: Magnus en Alec.

Magnus en Alec hebben het goed voor elkaar, ze zijn gelukkig, voeden hun zoontje, de ondeugende Max op en leven in het bruisende New York. Maar zoals het een Clare boek betaamd blijft dit niet lang zo, als er ’s nachts een belangrijk boek wordt gestolen is het tijd om de strijdlustigheid weer aan te wakkeren en op pad te gaan. Clare en Chu brengen ons met Magnus en Alec twee mateloos interessante personages om te volgen. Magnus met zijn heerlijke vileine opmerkingen die van iedere situatie een gniffelfestijn maakt en Alec’s vastberadenheid en serieusheid die de perfecte tegenpol vormt. Als een vogel hangen we boven het verhaal en gaan we met de twee op pad, maar niet alleen met hen. Clare en Chu laten een aantal oude bekende voorbijkomen die het een ware feest der herkenning maken. Zo zien we favoriete Clary en Jace terugkomen, maakt Isabelle haar opwachting en zorgt nieuwkomer Simon voor een aantal klungelige momenten die je een instant lach bezorgen. Maar de twee schrijvers geven in dit boek daarnaast ook een kwetsbaardere kant van hun personages weer, zo zien we onder andere hoe Simon worstelt met PTTS. Dit maakt dat het verhaal een nieuwe lading krijgt en de personages steeds realistischer beginnen te voelen.

‘De vileine opmerkingen van Magnus maken dit een gniffelfestijn!’

Clare en Chu leveren een boek af waar je als fan op hoopt. Het verhaal is doorspekt met spannende momenten, waarbij ook plaats is voor humor. Maar daarnaast wordt er ook een verdiepende laag gemaakt in de liefdesrelatie, zien we de gevoelens van de personage duidelijker naar voren komen en leren we ze nog een stukje beter kennen. Is het verhaal helemaal nieuw na zoveel boeken van Clare’s hand? Nee, de schrijfster zet haar beproefde recept in voor het schrijven van een knaller van een YA, wat een boek oplevert dat lastig weg te leggen is, maar zet geen vernieuwend werk neer. Daarnaast gaat de verhaallijn in het begin van het verhaal soms iets te veel alle kanten op, door de verschillende personages die worden opgevoerd. Desalniettemin doet dit voor mij geen afbreuk aan het verhaal, Clare en Chu geven ons een verhaal waar we wederom met onze YA fantasy liefhebbende harten van gaan houden.

‘Helderwitte macht’ is een fijne opvolger van het eerste deel uit de ‘Vloeken uit het verleden’ serie. We krijgen een inkijkje in het leven van Magnus en Alec, maar volgen daarnaast ook de andere personages. Clare en Chu zetten een verhaal neer dat schittert door de beeldende schrijfstijl, de herkenbaarheid en de verdieping in de verhaallijn rondom de personages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.