Recensie: ‘Hello, Stranger’, Rachel Marks

Als Katie Fforde je boek omschrijft met de woorden: ‘Clever, poignant and satifying’, dan weet je dat je een op en top feelgoodboek in handen hebt. Rachel Marks brengt ons dit najaar een vuistdik boek vol feelgood met ‘Hello, Stranger‘.

‘From their very first date, Jamie and Lucy know they’ve met THE ONE. They’re as different as night and day. Jamie’s a home bird, while Lucy’s happiest on holiday. He has a place for everything – she can never find her keys. Yet, somehow, they make each other happier than they ever thought possible. So why does their story start with them saying ‘goodbye’? And does this really have to be the end…?’ (Uitgegeven door Penguin UK).

Wauw dit boek, als je op zoek bent naar een boek waarbij je binnen een paar uur tijd alle emoties doormaakt die je mogelijk acht, dan is ‘Hello, Stranger’ echt een boek voor jou! Wat heeft Rachel Marks een emotionele rollercoaster neergezet die je niet in de koude kleren gaat zitten, maar waarvoor je de tissues beter bij de hand kunt houden. Dit boek is namelijk feelgood/realgood goud!

In ‘Hello, Stranger’ maken we kennis met Jamie en Lucy. Ze staan op het punt om uit elkaar te gaan. Hoewel ze veel van elkaar houden merken ze dat ze toch te verschillend zijn. Jamie is een echte huismus, die het liefst zijn avonden doorbrengt op de bank met Lucy naast zich. Lucy aan de andere kant kan niet wachten totdat de volgende vakantie weer aanbreekt en ze een nieuw land kunnen ontdekken. Jamie is heel gestructureerd, Lucy een echte chaoot die altijd haar sleutels kwijt is. Tegenpolen, die elkaar jarenlang goed aanvulde, maar uiteindelijk toch hun eigen weg kiezen. Marks brengt ons het verhaal over Jamie en Lucy vanuit twee perspectieven, waarin de twee hoofdpersonages goed naar voren komen. We worden deelgenoot gemaakt van hun gevoelens en emoties, de gedachtenissen achter de keuzes die ze maken. Marks brengt ons twee interessante personages, die getekend zijn door het leven. Ze maakt ons deelgenoot van hun verhaal door ons dichtbij ze in de buurt te brengen. Het verhaal is dan ook opgetekend vanuit de ik-vorm, waardoor je echt in het hoofd van de twee duikt.

‘Een unieke manier van verhaalvertelling!’

‘Hello, Stranger’ is mijn eerste kennismaking met Marks, die inmiddels een gerenommeerde naam is geworden in Engeland. En wat een kennismaking! Marks schrijfstijl is heerlijk gedetailleerd, waardoor situaties beeldend worden en emoties voelbaar. Een doosje tissues naast je op de bank hebben tijdens het lezen van dit verhaal is dan ook zeker geen overbodige luxe. Marks is een schrijfster die voor mij in de categorie ‘moderne kunstenaar’ valt. Met prachtige omschrijvingen stelt ze kwetsbare en moeilijke onderwerpen aan de kaak. Daarmee weet ze te ontroeren en raken, en zet ze tevens de lezer aan het denken. Zo ook door de manier van verhaalvertelling. Dit boek begint bij het einde van de relatie van Jamie en Lucy, maar meteen daarna word je deelgenoot gemaak van het ontstaan van de mooie band tussen hen beide. Je begint met ze mee te juichen en zwijmelen en hoopt dat het einde van het boek toch nog een andere wending krijgt. De beslissingen die worden gemaakt zetten je aan het denken, hoe zou je zelf in zo’n situatie reageren? ‘Hello, Stranger’ is dan ook een boek dat je vastgrijpt en niet meer loslaat tot de laatste pagina.

‘Hello, Stranger’ is een prachtig boek van de hand van Marks. Een feestje om te lezen door de perspectieven van beide hoofdpersonages die tot in de puntjes zijn uitgewerkt. Door de pakkende, gedetailleerde manier van schrijven van Marks en de unieke manier van verhaalvertelling. Een boek om nog eens vaker te herlezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.