Recensie: Hemelvuur, Francesca Haig

Het is Fire Sermon week op Boekhopper! Iedere dag post ik een bericht over deze geweldige trilogie geschreven door Francesca Haig. Vandaag is het tweede boek ‘Hemelvuur‘ aan de beurt. Weet het net zo te overtuigen als het eerste boek?

‘Vierhonderd jaar na nu heeft een nucleaire vuurzee huisgehouden op aarde. De natuur en de menselijke beschaving zoals wij die kennen zijn verwoest. Hoewel er geen sprake meer is van straling, komt ieder kind om raadselachtige redenen samen met een tweelingbroer of -zus ter wereld. Elk paar bestaat uit een lichamelijk perfecte Alfa en een door een afwijking getekende Omega. De manier waarop de Raad, het hoogste orgaan van de overheersende Alfa’s, over de samenleving regeert, doet denken aan apartheid. Omega’s worden gebrandmerkt en uitgestoten, en Alfa’s eigenen zich de schaarse hulp- en voedselbronnen toe. Maar zelfs voor de Alfa’s valt er aan één wrang feit niet te ontkomen: als de ene tweelingbroer of -zus sterft, dan sterft ook de andere.

Cass is uniek onder Omega’s; zij heeft geen lichamelijke afwijking, maar gaat gebukt onder de last van een vooruitziende blik. Terwijl haar tweelingbroer Zach binnen de Raad steeds meer macht krijgt, koestert zij de gevaarlijkste droom die er is: die van een wereld waarin Alfa’s en Omega’s als gelijken naast elkaar leven. Ergens aan de andere kant van de oceaan, hoopt ze, bevindt zich een plek waar Omega’s in veiligheid kunnen leven. Maar om daar te komen moet ze eerst de kust bereiken, en Cass’ meedogenloze broer Zach zit haar en haar vrienden op de hielen…’

De strijd gaat door, en dan ook meteen vanaf de eerste pagina. Cass en haar vrienden zijn nog steeds op de vlucht, maar besluiten het deze keer anders te doen. Ze openen de aanval. Een aanval die Haig zo gedetailleerd beschrijft dat het haast lijkt alsof je zelf op het veld staat. Details lijken de boventoon te voeren in dit boek. Waar Haig in het vorige boek vooral aandacht besteedde aan de hoofdlijnen gaat ze bij ‘Hemelvuur’ in op de personages. Je leert over hun achtergrond en wat ze allemaal mee hebben gemaakt. Doordat Haig je zo dichtbij haar personages brengt leer je ze ook goed kennen en worden ze vrienden van de lezer.

Details voeren de boventoon in dit boek

Haig heeft het verhaal meester gemaakt en weet haar weg te vinden. Ze geeft haarzelf ook meer de tijd om onderliggende boodschappen mee te geven. Zo laat ze zien dat iemand niet alleen maar slecht kan zijn, dat niemand perfect is en dat het goed is om te strijden voor een gezamenlijk doel. In verhouding tot het eerste boek moet ik wel zeggen dat dit boek voor mijn gevoel soms een beetje voortkabbelde. Haig is vertrouwd met haar schrijfstijl, maar soms iets te veel. Daardoor wordt de spanningsboog soms aan de lange kant.

‘Hemelvuur’ is een goede opvolger voor ‘Vuurpreek‘. Soms kabbelt het een beetje voort maar door de spanning die in het verhaal zit, blijf je toch aan de pagina’s gekluisterd.

Heb jij ‘Hemelvuur’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt! Morgen verschijnt de recensie over het derde, en laatste boek uit deze serie voor de Fire Sermon week op Boekhopper waar je ook nog een exemplaar van kunt winnen bij dit bericht!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.