Drie generatie (en nog vele die gaan volgen) zijn opgegroeid met de verhalen van Annie M.G. Schmidt. Jip & Janneke, Otje, Abeltje, Pluk van de Petteflet en ga zo nog maar even door. Aan Joke Linders om een boek te schrijven over deze Nederlandse taalkoningin. ‘Het ABC van Annie MG‘ is een must-have voor iedere Schmidt liefhebber, boordevol herkenbare verhalen en een eye-catcher in iedere boekenkast.
Annie M.G. Schmidt is een van de weinige auteurs van wie alle naoorlogse generaties wel een boek hebben gelezen, een liedje kennen, een toneelstuk, televisieserie of film hebben gezien. Elke Nederlander kent Minoes, Pluk, Jip en Janneke, Dikkertje Dap en zuster Clivia. Maar wie is Annie M.G. Schmidt?
Langs de letters van het alfabet – van de A van Abeltje tot de Z van Ziezo – wordt de lezer ingewijd in leven en werk van deze tegendraadse taalkoningin. Haar taalgebruik, de beestenboel, de helden en heldinnen uit haar werk, de bibliothecaresse, Het Parool, de plaatsen waar zij woonde en haar recalcitrantie.
Een boek over Annie, hebben we er daar al niet genoeg van? Joke Linders (en andere die een bijdrage hebben geleverd aan het boek) bewijst met het boek ‘Het ABC van Annie MG’ dat zeker nog niet alles is vertelt over de taalkoningin van Nederland. Aan de hand van het alfabet word je begeleidt door de wonderlijke wereld van Annie M G. Ja zuster, nee zuster, Floddertje, Otje, Minoes, Jip en Janneke. Alle geesteskinderen van Annie krijgen een plaatsje in het boek.
Na het lezen van dit boek sta je er pas bij stil hoeveel werk Annie heeft gemaakt en wat een impact deze verhalen nog steeds hebben
Je kunt merken dat het boek door liefhebbers van Annie’s werk is samengesteld. Het is vlot, hier en daar grappig en geeft een mooi portret van Annie weer. Verhalen worden vertelt alsof een familielid een volksverhaal tegen je vertelt. Dit komt ook door het gebruik van meerdere verteltechnieken in het boek. Zo wordt er gekozen om gebruik te maken van fragmenten uit boeken van Annie, maar ook gedichtjes en veel gebruik van foto’s. Om nog niet eens te spreken over de mooie vormgeving van het boek en de meest ontroerende illustratie op een van de laatste pagina’s.
Na het lezen van dit boek sta je er pas bij stil hoeveel werk Annie heeft gemaakt en wat een impact deze verhalen nog steeds hebben. Ook krijg je een intiem inkijkje in het leven van Annie. ‘Het ABC van Annie MG’ mag dan hier en daar wat herhaling bevatten maar is zeker een boek dat niet mag ontbreken in je boekenkast!
Heb jij ‘Het ABC van Annie MG’ ook gelezen? Laat weten bij het commentaar wat jij ervan vindt!