Recensie: ‘Het boek der deuren’, Gareth Brown

Wanneer boekverkoper Cassie een boek in handen krijgt waarmee ze naar andere plaatsen kan reizen, kan ze niet inbeelden wat het boek haar allemaal gaat brengen. Zowel goed als slecht. Het vormt de basis voor het nieuwe fantasyboek van schrijver Gareth Brown ‘Het boek der deuren‘, dat je aan de pagina’s gekluisterd houdt van de spanning!

‘De New Yorkse boekverkoper Cassie Andrews leidt een nietsvermoedend leven totdat een van haar trouwste klanten plotseling overlijdt in haar boekwinkel. In zijn handen vindt Cassie een boek met een bijzondere boodschap op de eerste bladzijde: Dit is het Boek der deuren. Hou het in je hand en elke deur is iedere deur. Diezelfde avond stapt ze door haar slaapkamerdeur naar Venetië en weer terug in een oogwenk. Het is het begin van een avontuur als geen ander. Maar wat Cassie dan nog niet weet is dat er andere magische boeken zijn. Boeken die zowel prachtige als monsterlijke dingen kunnen doen. Samen met haar huisgenoot Izzy wordt Cassie plotseling geconfronteerd met een wereld vol geweld en gevaar. En de enige persoon die hen kan helpen, Drummond Fox, de man die in het bezit is van een geheime bibliotheek vol magische boeken, is op de vlucht voor zijn eigen demonen. Er is een kwaad op pad, vastbesloten alle boeken in handen te krijgen. En Cassies boek is een boek om voor te sterven…’ (Uitgegeven door L.S. Amsterdam, vertaald door Lia Belt)

Boeken, ze geven ons de kans om een inkijkje te nemen in iemand anders leven, verrijken ons met prachtige verhalen en nemen ons mee naar plekken waar we zelf niet zouden komen. Fantasy boeken spelen daarin voor mij een grote rol. Ze weten ons mee te voeren in werelden die we niet voor mogelijk hielden, waarin we nieuwe wezens tegenkomen en worden verrast met hoe wonderlijk werelden in elkaar kunnen zitten. Dat boeken een grote rol in iemands leven kunnen spelen weten veel boekenliefhebbers, maar voor hoofdpersonage Cassie in ‘Het boek der deuren’ wordt dit wel heel realistisch.

In ‘Het boek der deuren’ maken we kennis met boekverkoper Cassie, een aardige, tikkeltje verlegen vrouw die haar vaste klanten graag deelgenoot maakt van haar passie voor boeken. Wanneer een van haar lievelingsklanten in haar boekhandel ter overlijden komt, treft ze een boek in zijn handen aan dat haar hele leven op zijn kop zal zetten. Hoewel Cassie, die een echte fantasy liefhebber is, dat in eerste instantie met enige nieuwsgierigheid tegemoet ziet, stapt ze met het openen van het boek in een rollercoaster waar ze maar moeilijk uitkomt. Brown brengt ons met Cassie een fijn personage om te volgen. Iemand die een beetje de kat uit de boom kijkt, maar door haar gedetailleerde omschrijvingen van de situaties die ze beleeft, je goed deelgenoot maakt van het verhaal. Een hoofdpersonage waar je het fijne van wilt weten, maar die op sommige momenten net genoeg een mysterie blijft om je op het puntje van je stoel te krijgen. Bijpersonage Izzy, Cassie’s huisgenoot is het complete tegenovergestelde van Cassie en vormt een fijne luchtigheid in het verhaal. Haar leren we goed kennen door de gesprekken die ze met Cassie voert en de avonturen die ze samen beleven. Brown brengt ons dan ook een mooie mix in personages die maakt dat je uitkijkt naar het volgende hoofdstuk waarin je ze weer tegenkomt. Iets dat hij niet alleen voortzet bij Izzy en Cassie. Hoewel de twee personages het meeste naar voren komen in het verhaal, brengt Brown ons een flink scala aan personage die allemaal tot in de perfectie zijn uitgedacht. Dit geeft het verhaal iets realistisch mee, alsof je de personages, hoe eng ze soms ook zijn, zo tegen het lijf zou kunnen lopen.

‘Een boek om keer op keer te herlezen en nieuwe details te ontdekken!’

Het uitwerken van punten in het verhaal tot perfectie is iets dat Brown doorvoert in het gehele boek. Hij presenteert ons namelijk een verhaal dat staat als een huis door het goed doordachte plot, de fantasy-elementen die zo realistisch mogelijk naar voren worden gebracht en de worldbuilding die met veel precisie is opgebouwd. We hebben vaker verhalen gezien waarin een hoofdpersonage door de tijd reist, maar Brown geeft deze succesformule zijn eigen draai mee die het laat bruisen. Wat ook te wijden is aan zijn gedetailleerd, op sommige momenten haast bloemrijke manier van verhaalvertelling, die je zal laten doorlezen en doorlezen!

Het mag overduidelijk zijn, maar ik ben meer dan positief verrast door ‘Het boek der deuren’. Brown brengt ons een verhaal waaraan alles klopt. Het daagt je uit om je scherpte te behouden en goed op te letten bij alle momenten die zich in rap tempo afwisselen in dit verhaal. Het is adembenemend mooi geschreven en staat als een huis door de pakkende personages, de verhaallijn en het spannende plot. Een verhaal om keer op keer te herlezen om nieuwe details te ontdekken en prachtig schrijfwerk te bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.