Recensie: ‘Het geheim van Leonardo Da Vinci’, Francesco Fioretti

Alleskunner Leonardo Da Vinci, schilder van onder andere het populaire ‘Het laatste avondmaal’ staat vaker centraal in verhalen, maar nog nooit zo als in ‘Het geheim van Leonardo Da Vinci‘! Een spannend, prachtig geschreven boek!

Milaan, 1495. Leonardo da Vinci werkt aan zijn nieuwste meesterwerk: de muurschildering Het laatste avondmaal. Hij probeert zich op zijn taak te concentreren, maar een reeks verontrustende gebeurtenissen leidt hem af: bij de kathedraal-in-aanbouw, vlak bij Leonardo’s studio in de Corte Vecchia, vindt zijn leerling een afgehakte hand, en niet veel later wordt in een franciscaans klooster een monnik gevonden die duidelijk met geweld om het leven is gekomen.

Da Vinci en zijn leerling Gian Giacomo, beter bekend als Salaì, raken steeds verder bij de zaken betrokken. Vooral als het portret van Luca Pacioli, een goede vriend van Leonardo en een beroemde wiskundige en pupil van Piero della Francesca, daarin een rol lijkt te spelen. Het portret lijkt een aantal geheimen te verbergen die onlosmakelijk met de gebeurtenissen in de stad zijn verbonden. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid, kan Leonardo het niet laten tal van aanwijzingen in zijn eigen kunstwerk te verwerken. Daarmee maakt hij van Het laatste avondmaal zijn meest mysterieuze creatie ooit.

Sinds ik in Florence ben geweest ben ik echt fan van het werk van Leonardo Da Vinci. Ik was dan ook meteen benieuwd naar ‘Het geheim van Leonardo Da Vinci’ van Francesco Fioretti na het lezen van de samenvatting. En dit boek stelt zeker niet teleur! Het is spannend , prachtig geschreven en brengt je even terug in de tijd van Da Vinci zelf. Dit is vooral toe te schrijven aan de vlotte doch gedetailleerde en beeldende schrijfstijl van Fioretti. ‘Die wagen betrof een project van lang geleden dat hij al had uitgedacht toen hij nog in Florence zat en vervolgens meer dan eens had hergebruikt: twee strak opgewonden spiraalveren in twee houten behuizingen waren gekoppeld aan een mechaniek met kammen en tandwielen…’ Door omschrijven als deze zie je scènes compleet voor je en word je echt meegenomen in de wereld van Da Vinci en zijn kunstwerken.

‘Je hebt echt het idee dat je Leonardo Da Vinci leert kennen’

Het verhaal an sich zit goed in elkaar. Fioretti heeft met ‘Het geheim van Leonardo Da Vinci’ niet alleen een historisch verhaal, maar ook een spannend verhaal neergezet. Hij houdt informatie achter, weet door zijn gedetailleerdheid je op het puntje van je stoel te brengen. Daarnaast heb je ook echt het idee dat je een kijkje krijgt in het leven van Da Vinci en je hem goed leert kennen. Dit werkt de schrijver ook in de hand door onder andere aantekeningen van Leonardo in het verhaal te verwerken.

‘Het geheim van Leonardo Da Vinci’ is een prachtige historische roman met de nodige spannende momenten. Vlot geschreven, met oog voor detail.

Heb jij ‘Het geheim van Leonardo Da Vinci’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.