Recensie: ‘Het huis aan de herengracht’, Jessie Burton

Een historische roman, vol ambitie en geheimen in het Amsterdam van de achttiende eeuw. Yes please! Historische romanschrijfster Jessie Burton brengt ons dit najaar weer een prachtig pareltje van haar hand met ‘Het huis aan de herengracht‘. Spanning, geheimen en familiedynamiek alom!

Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton begint achttien jaar na de gebeurtenissen van Het huis aan de Gouden Bocht, op Thea Brandts achttiende verjaardag. Zij verwelkomt haar volwassenheid met open armen. Thuis is de sfeer gespannen – haar vader Otto en tante Nella maken eindeloos ruzie, de familie Brandt verkoopt hun meubels om te kunnen eten en op Thea’s verjaardag, ook de dag dat haar moeder Maren stierf, dringen de geheimen uit het verleden het heden binnen. Nella is wanhopig op zoek naar een echtgenoot voor Thea om haar toekomst veilig te stellen. Wanneer ze een uitnodiging ontvangen voor het exclusiefste bal van Amsterdam, is ze dolgelukkig – misschien is het lot hen dan toch gunstig gezind? En inderdaad, het bal brengt nieuwe vooruitzichten, maar het lot van de Brandts blijft onzeker. En wanneer Nella een vreemd prikkelend gevoel in haar nek voelt, vraagt ze zich af of de miniaturist terug is…’ (Uitgegeven door L.S. Amsterdam, vertaald door Mieke Trouw-Luyckx)

Jessie Burton, ze gooide hoge ogen in de wereld van de historische romanliefhebbers met het eerste boek uit haar serie ‘Het huis aan de Gouden Bocht’. Tijd voor de schrijfster om een tweede deel neer te zetten, en dat doet ze met verve. Al zitten er ook een aantal haken en ogen aan dit verhaal.

We beginnen dit verhaal op Thea’s achttiende verjaardag, de dag waarop ze deel mag nemen aan een exclusief bal in Amsterdam. Het bal waar iedere respectabele jonge dame een rijke, vooraanstaande heer aan de haak kan slaan. Hoewel haar tante dit helemaal ziet zitten en al een man op het oog heeft voor haar nichtje, blijkt Thea op haar beurt alleen oog te hebben voor een schilder. Een ogenschijnlijk romantisch tafereel, maar met Burton weet je dat er meer achter het verhaal schuilgaat. Iemand binnen de kring van Thea en haar tante is achter een geheim gekomen, en wil daar een flinke duit geld voor zien. Burton brengt ons met Thea een geweldig personage om te volgen, iemand die haar eigen pad volgt en niet bang is om dat te verkondigen. In de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt is dat alles behalve gebruikelijk, wat Thea een inspiratie maakt om te volgen. Ze worstelt met de tijd waarin ze leeft, de verwachtingen die mensen van haar hebben. Gaandeweg het verhaal zien we haar een mooie emotionele groei doormaken die je aan de pagina’s gekluisterd houdt.

‘Spannend en prikkelend’

Burton zet een mooi rond verhaal neer met ‘Het huis aan de Herengracht’, waarin ze het belang van bijpersonages aanstipt. We leren namelijk niet alleen Thea beter kennen, maar ook de mensen om haar heen. Familiebanden spelen een belangrijke rol in dit boek, dat voornamelijk drijft op de ontwikkeling van personages. Favorieten uit het eerste deel vullen dan ook al snel de pagina’s met hun verhalen, wat maakt dat je je weer echt even in de wereld van deze familie waant. Een familie die te maken heeft met de miniaturist, een mysterieus figuur die de familie kleine beeldjes achterlaat waar een betekenis achterzit. Hoewel de miniaturist in het verhaal is verwerkt, speelt ze geen grote rol en wordt de spanning vooral opgewekt met de beeldjes die worden achtergelaten. Gaandeweg het verhaal merk je dan ook dat spanning wat afneemt, waardoor het verhaal vooral in het midden ietwat inzakt. Gelukkig pakt Burton de mysterieuze aspecten van haar verhaal richting het einde weer op met een aantal spannende gebeurtenissen.

Burton’s schrijfstijl is zoals we inmiddels van haar mogen verwachten, vlot met veel oog voor detail. Het Amsterdam uit de jaren 1800 wordt inzichtelijk gemaakt, alsof je zelf met de hoofdpersonages over straat loopt. De schrijfster heeft het verhaal daarnaast opgetekend vanuit het alwetende perspectief, waardoor je als een vogel boven het verhaal hangt en over iedereen wat meekrijgt. Een fijne manier van verhaalvertelling in een verhaal dat draait om familiedynamiek.

‘Het huis aan de Herengracht’ is een prachtig vervolg op het eerste deel van de populaire serie van Burton. Een verhaal dat staat als een huis door de interessante personages, spannende verhaallijn en prikkelende schrijfstijl van Burton. Leuk detail over deze eerste oplage van het boek, uitgeverij L.S.Amsterdam heeft ‘Het huis aan de Herengracht’ in een bijpassend mooi jasje gestoken. De pagina’s zijn aan de randen bedrukt met een prachtig groen bloemetjespatroon, wat je helemaal meeneemt in de tijd waarin Thea en haar familie leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.