Recensie: ‘Het is hier helemaal (niet) perfect’, Carlie van Tongeren

Ze is inmiddels een household name geworden in het Nederlands YA-genre: Carlie van Tongeren. De afgelopen jaren bracht ze ons pakkende boeken en daar voegt ze dit najaar een nieuw verhaal aan toe met ‘Het is hier helemaal (niet) perfect‘. Een boek dat ogenschijnlijk een luchtige YA is, maar vol zit met diepere lagen en inspirerende onderliggende boodschappen.

Yara is net glansrijk geslaagd voor het gymnasium en heeft twee Grote Doelen: alleen op reis naar Indonesië om daar de wereld te verbeteren met vrijwilligerswerk én een succesvolle Instagram en reisblog. Ze creëert de perfecte Instagramfeed van een avontuurlijk en betrokken vrijwilligerswerkmeisje. Wat haar volgers niet zien, is dat haar reis tegenvalt: het project en de andere vrijwilligers, de klamme hitte en Yara zelf. Want hoe ver ze ook reist, ze neemt zichzelf en haar verleden gewoon met zich mee. Yara krijgt last van paniekaanvallen en de perfectie van haar Instagramfeed brokkelt af. Dan ontmoet ze Ro, die juist helemaal geen doel heeft. Kunnen ze elkaar weer een beetje op weg helpen?‘ (Uitgegeven door Blossom Books).

Er zijn van die boeken die je vanaf de eerste pagina weten te raken, voor mij is dat ‘Het is hier helemaal (niet) perfect’. De emotionele, maar ook zeker inspirerende verhaallijn, het krachtige hoofdpersonage en de prachtige coming-of-age vibe maken dit een verhaal om nog lang te herinneren!

In ‘Het is hier helemaal (niet) perfect’ maken we kennis met Yara, een jonge meid die toe is aan een tussenjaar nadat ze glansrijk is geslaagd voor het gymnasium. Vrijwilligerswerk in Indonesië lijkt de perfecte manier om haar tussenjaar te besteden, en daarnaast ook nog eens haar goedlopende instagrampagina te vullen met nieuwe avonturen. Alleen loopt het allemaal even iets anders dan Yara in eerste instantie dacht. Van Tongeren brengt ons een mateloos interessant personage, dat zowel krachtig als kwetsbaar is. We worden dicht bij haar in de buurt gebracht doordat het verhaal vanuit de ik-vorm is geschreven en we veel meekrijgen over de binnenwereld van Yara. Iets dat nog meer naar buiten komt in de gesprekken die ze voert met de mensen om haar heen, vooral haar tante. Yara heeft namelijk last van paniek, waardoor ze soms even een moment van rust moet pakken. Van Tongeren brengt dit aspect van haar personage met verve naar papier, respectvol doch rauw. Ze laat zien hoe het is om met paniek te leven, maar ook hoe krachtig dit iemand tegelijkertijd maakt. Yara laat zich namelijk niet uit het veld slaan, maar gaat door en geeft niet op. Dit maakt haar een geweldig personage om over te lezen, iemand om naar op te kijken en echt een verbintenis mee te voelen omdat ze zo ‘menselijk’ is. Van Tongeren schijnt met dit verhaal ook een licht op mentale kwetsbaarheden en dat dit iemand niet anders maakt, wat dit boek voor mij nog meer lading geeft en eigenlijk maar met een woord te schrijven is en dat is: geweldig!

‘Inspirerend, krachtig en van begin tot het eind pakkend!’

De schrijfstijl van Van Tongeren is passend voor de doelgroep van het boek: vlot en catchy. Dit boek valt voor mij dan ook meer onder de YA voor de jongeren doelgroep in het genre. Wat er tevens wel voor zorgt dat je binnen een mum van tijd door het boek vliegt en stoppen met lezen eigenlijk geen optie meer is door de snelheid die daarmee in het boek is gebracht. Over de verhaallijn zelf kan ik verder kort zijn, deze heeft alles wat je zoekt in een goede YA: romantisch, krachtig, inspirerend, herkenbaar en coming-of-age. En vooral dat laatste aspect komt in dit boek goed naar voren. We gaan letterlijk en figuurlijk met Yara op reis, naar de verschillende landen die ze bezoekt, maar ook op haar groei naar volwassenheid en het inzien van haar eigen krachten. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat dit verhaal veel jonge meiden en jongens zou kunnen inspireren om meer te vertrouwen op hun eigen kunne.

‘Het is hier helemaal (niet) perfect’ is een prachtige YA die vooral straalt door het krachtige personage Yara, de vlotte schrijfstijl van Van Tongeren en de pakkende, herkenbare en emotionele verhaallijn. Een boek om nog vaak te herlezen en bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.