Recensie: ‘Het kleine straatje met het grote hart’, Manuela Inusa

Na vijf succesvolle, heerlijke feelgoodboeken neemt Manuele Inusa ons nog één keer meer terug naar Valerie Lane. Het straatje waar echte ambacht centraal staat, vijf vriendinnen avonturen beleven en waar je jezelf als lezer al snel onderdeel van voelt. ‘Het kleine straatje met het grote hart‘ is het zesde en tevens meest ontroerendste deel tot nu toe. Maak je maar op voor een tranentrekker!

De afgelopen drie jaar is er veel gebeurd in Valerie Lane. Laurie, de eigenaresse van de theewinkel, heeft een tweede kindje gekregen, chocolatier Keira is getrouwd en Orchid is haar grote liefde gevolgd. Maar hoewel niet iedereen meer in de buurt is en er veel is veranderd, heerst er nog steeds tevredenheid in het kleine straatje in het hart van Oxford. Maar dan gebeurt er iets wat niemand had verwacht, en komen de vrouwen van Valerie Lane weer samen om de wens van een dierbare vriendin te vervullen.’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Marion Hardoar).

Als er een serie is die ik de afgelopen tijd met heel veel plezier heb gelezen dan is het de ‘Valerie Lane’ serie van Manuela Inusa wel. De boeken, die het best te vergelijken zijn met series als ‘Gilmore Girls’ en ‘Sweet Magnolia’ geven een instant feelgood gevoel, weten je even mee te nemen in een andere wereld en leven van iemand anders en laten je zwijmelen door de mooie liefde die er vaak in centraal staat. Inusa brengt ons nu het zesde en laatste boek in de serie, waarin de vriendinnen samenkomen voor een belangrijke gebeurtenis. Een treurige gebeurtenis die hun laat inzien hoe hecht hun vriendschap is.

We beginnen dit verhaal met een prachtig proloog vanuit het perspectief van de alom geliefde Mevrouw Witherspoon. Samen met haar man loopt ze door Valerie Lane en hebben ze het over de dingen die ze bezighouden. De dame is niet meer zo goed ter been en gezond als ze voorheen was, wat het startpunt vormt van de verhaallijn. De vijf vriendinnen worden samengebracht rondom een uiterste verdrietige gebeurtenis in hun leven. Inusa neemt ons mee in hun verhalen door in ieder hoofdstuk een ander personage centraal te zetten. We zien hoe het nu met hen gaat na drie jaar. Het vertrouwde gevoel dat we herkennen uit de vorige boeken, van vriendschap met iedere vrouw, komt al snel terug. ‘Het kleine straatje met het grote hart’ voelt als één groot epiloog waarin we sprongen in de tijd maken en even worden meegenomen in het leven van de door ons geliefde hoofdpersonages. Inusa weet je hierbij weer prachtig deelgenoot te maken van hun verhaal door je dichtbij de personages te plaatsen. We kijken weer over hun schouders mee. Complimenten daarbij voor de schrijfster, ieder personage heeft haar eigen stem waardoor je de naam niet eens hoeft te lezen om te weten over wie het gaat.

‘Een boek dat voelt als het epiloog van een geweldige reeks!’

Ik heb in dit boek vooral erg genoten van de verhaallijn rondom Orchid en haar man. In het vorige boek waren er nog veel lossen eindjes over waar ze met zijn tweeën zouden eindigen. Inusa geeft haar lezers een kijkje in hun leven waarbij ze iedere vraag waar je nog mee zat beantwoordt. Iets dat ze tevens doet met haar prachtige vlotte manier van schrijven. Voor deze schrijfster geen ellelange passages met gedachtes, maar rechttoe-rechtaan schrijfwerk dat leest alsof je zelf met de vriendinnen aan de tafel zit. Inusa besteedt in dit boek wel meer aandacht aan details, en hoewel dit het verhaal zeker meer tot leven brengt, haalt het de vaart ook enigszins uit het verhaal. Waardoor het hier en daar voelt als een iets te lang uitgerekt epiloog.

‘Het kleine straatje met het grote hart’ is desalniettemin een geweldige afsluiting voor deze heerlijke feelgood serie. Het geeft je antwoorden op al je vragen, laat je wederom meezwijmelen met de liefde tussen de personages en geeft je een zo-is-het-goed-gevoel. Iets waar je als lezer altijd alleen maar op kan hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.