Recensie: ‘Het ministerie van tijd’, Kaliane Bradley

Een verhaal over tijdreizen, romantiek en spionage. Normaalgesproken zou je verwachten dat je dan drie totaal verschillende boeken te pakken hebt. Schrijfster Kaliane Bradley bundelt verschillende genres in haar debuutroman ‘Het ministerie van tijd‘, waarmee ze meteen hoge ogen weet te gooien!

‘In de nabije toekomst krijgt een ambtenaar het salaris van haar dromen aangeboden en hoort kort daarna aan welk project ze gaat werken. Een onlangs opgericht ministerie verzamelt in de eenentwintigste eeuw ‘expats’ uit de hele geschiedenis.
Ze krijgt de taak om als ‘brug’ te werken: samenwonen met, assisteren bij en toezicht houden op de expat die bekendstaat als ‘Achttienzevenenveertig’, oftewel luitenant Graham Gore. Hij is een beetje gedesoriënteerd nu hij moet samenwonen met een ongetrouwde vrouw die regelmatig haar kuiten laat zien, omgeven door bizarre concepten als ‘wasmachines’, ‘Spotify’ en ‘de ineenstorting van het Britse Rijk’. Met een honger naar ontdekkingen, altijd een pakje sigaretten binnen handbereik en de steun van een charmante en chaotische groep mede-expats probeert hij zich al snel aan te passen.
In het jaar dat volgt ontwikkelt wat de brug aanvankelijk had beschouwd als een ongemakkelijke situatie met een nieuwe huisgenoot zich tot iets veel diepers. Als de ware aard van het project van het ministerie aan het licht komt, worden ze gedwongen de werkelijkheid onder ogen te zien. Kan liefde de obstakels van tijd en geschiedenis overwinnen?’
(Uitgegeven door uitgeverij Prometheus, vertaald door Dennis Keesmaat)

Schrijvers die weten te vernieuwen, je verbazen en verrassen met hun keuzes en je laten zien hoe veelzijdig de literaire wereld is, je ziet ze niet in grote getale voorbij komen. Maar wanneer je op een boek stuit waarbij alles klopt en de schrijvers precies dat weet te creëren, weet je dat je een pareltje in handen hebt. En precies dat brengt Kaliane Bradley ons met ‘Het ministerie van tijd’. Haar debuutroman waarmee ze meteen haar eigen stem neerzet.

Wanneer het hoofdpersonage in ‘Het ministerie van tijd’, een ambtenaar, hoort dat ze is geselecteerd met een groepje mensen om tijdreizigers te begeleiden, verandert haar leven van de ene op de andere dag. Ze krijgt de taak om een aantal expats te begeleiden in het Groot Brittannië van de toekomst, met alle gevolgen van dien. Degene die ze namelijk moet begeleiden is Graham Gore, een officier die bijna tweehonderd jaar geleden om het leven kwam tijdens een scheepvaart naar Canada. De Britse overheid haalt hem naar de eentwintigste eeuw, waar hij voor het eerst kennismaakt met telefoons, ovens en de moderne wereld. Bradley brengt ons twee interessante hoofdpersonage waarbij we in het hoofd kruipen. We worden deelgenoot gemaakt van hun gedachtes en gevoelens en zien de wereld zoals zij hem zien. Daarbij weet de schrijfster vooral de chemie tussen hen goed te vangen, die daarbij ook mooi doorspekt is met humor. Dit geeft het enigszins complexe verhaal de nodige lucht om het leesbaar te houden en een connectie met de personages aan te gaan.

‘Een imposante debuutroman die je wilt lezen!’

Bradley brengt ons een debuutroman waarin ze meerdere genres samenbrengt, iets dat ze met verve doet. De elementen van een romantische verhaal komen mooi naar boven in de chemie tussen de hoofdpersonages. De spanning en het thriller-element is goed voelbaar in de geheimen die worden achtergehouden. En het spionagedeel loopt als een rode draad door het verhaal, waardoor je beetje bij beetje meer te weten komt over waarom mensen uit het verleden naar het heden worden gebracht. Deze genres worden samengebracht in ‘Het ministerie van tijd’ door Bradley’s gedetailleerde manier van schrijven, die prachtig beeldend is en soms een hang heeft naar het literaire. Bradley presenteert ons meerdere onderwerpen die aanzetten tot denken, je uitdagen om zelf een mening te vormen over het verhaal, elementen die we terugzien in het literaire genre.

Bradley brengt ons dan ook een geweldige mix aan verhaalstijlen en genres die ze heeft weten om te toveren naar een interessante roman. Een roman die aanzet tot denken, een licht schijnt op veranderingen in de toekomst en wat dit betekent voor ons. Een imposante debuutroman die je wilt lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.