Recensie: Het modeproject, Susan Juby

We kennen Susan Juby toch vooral van haar hilarische boek ‘Het Kippencollectief‘. Nu is ze terug met het YA boek ‘Het modeproject‘.

Charlie ademt mode en wil niets liever dan de modewedstrijd van de Green Pastures Academy winnen. Zo kan ze een beurs krijgen voor deze prestigieuze kunstopleiding waar ze heel graag heen wil. John interesseert jet helemaal niks wat hij draagt: hij houdt zich liever bezig met het maken van metalen sculpturen in zijn garage. Maar ook hij wil graag naar de Green Pastures Academy. Het belooft een strijd te worden die hun levens zal veranderen…

Als Meg Cabot (de schrijfster van The Princess Diaries) je boek omschrijft als: ‘Het modeproject is weer een winnaar van een van mijn favoriete auteurs aller tijden’, dan moet je haast wel een goed boek hebben afgeleverd. En dat is het! In het begin was ik in de veronderstelling dat dit een easy read ging worden, een luchtig boek over mode. Maar dat zou dit boek zeker te kort doen. Susan Juby heeft een knaller van een YA boek neergezet. Het is goed geschreven, loopt over van de humor maar is vooral erg emotioneel.

Susan Juby heeft een knaller van een YA boek neergezet

Beide hoofdpersonen zitten met een thuissituatie die je alles behalve ideaal kunt noemen. Juby benadrukt dit in ‘Het modeproject’, maar heeft er niet voor gekozen om haar personages als slachtoffers neer te zetten. Nee, Charlie en John zijn rolmodellen voor jongeren die zich in een gelijksoortige situatie bevinden. Juby leert haar lezers dat het goed is om voor jezelf op te komen, dat het niet erg is om anders te zijn. Dit geeft het boek de juiste lading zodat het verhaal je nog lang bijblijft.

Susan Juby, de koningin van de humor heeft een uitmuntend YA boek geschreven met inspirerende hoofdpersonen. Een must-read voor jong en oud.

Heb jij ‘Het modeproject’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.