Recensie: ‘Het Nederlandse Bakboek’, Gaitri Pagrach-Chandra

De Nederlandse geschiedenis is rijk aan recepten, van zoete taarten tot heerlijke brood. Tijd om een kijkje te nemen in de recepten en de prachtige verhalen erachter in ‘Het Nederlandse Bakboek‘, geschreven door Gaitri Pagrach-Chandra, uitgegeven door uitgeverij Kosmos.

Nederland een land zonder culinaire cultuur? Onzin! In Het Nederlandse bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra ontdek je dat als het gaat om bakken, Nederland juist een lange traditie en eigen identiteit heeft. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei feestdagen, zoals de oliebol of Duivekater, en streekgebonden baksels, zoals de bekende bolus en de misschien minder bekende Amsterdamse korstjes. Vaak zitten er achter het ontstaan van deze baksels de mooiste verhalen. In dit historische receptenboek lees je die verhalen én vind je alle recepten.

Bakboeken, kun je er ooit genoeg hebben? Als je het aan mij vraagt dan zeg ik volmondig ‘nee’! Iedere keer als er weer een bakboek uitkomt van een Nederlandse kok dan maakt mijn bakliefhebbende hart toch wel een klein sprongetje. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik zag dat ‘Het Nederlandse Bakboek’ zou verschijnen, vol heerlijke recepten om zelf de meest lekkere gebakjes, brood en taarten op tafel te zetten. Houd je bakgereedschap in de aanslag, want dit is een boek waar iedere thuisbakker van gaat genieten (en zijn of haar omgeving ook haha!).

Pagrach-Chandra begint het bakboek met een kort voorwoord waarin ze vertelt over haar zoektocht door Nederland naar de lekkerste en mooiste recepten. ‘Ga snel boter, suiker, eieren en bloem kopen, blader verder en laat de oven alvast voorverwarmen’. Een advies dat iedere thuisbakker zeker zal willen opvolgen bij het zien van al het lekkers in het boek. Pagrach-Chandra neemt ons mee in de rijke bakgeschiedenis van Nederland en brengt ons de verhalen achter de recepten. Zo schrijft ze over een van mijn favoriete koeken ‘de kruidkoek’ een aantal pagina’s vol over de geschiedenis van de koek. Van het moment dat de zoetheid van de kruidkoek niet meer met honing werd gedaan maar met suiker, en een van de oudste koeksoorten die ons land kent de ‘deventerkoek’. De toegankelijke, beeldende schrijfstijl van Pagrach-Chandra maakt van iedere historisch feitje een must-read waardoor je de recepten alleen maar meer gaat waarderen.

Uiteraard haalde ik zelf ook al het bakgerei uit de kast en probeerde ik een recept uit. Ik ging voor het krakelingen recept, toch wel een van mijn favorieten kleine koekjes. Zie hieronder het resultaat.

Pagrach-Chandra neemt je aan de hand mee door de recepten. Vooraf iedere recept vind je een stukje informatie over hoe de lekkernij tot stand is gekomen, waarna een overzichtelijke lijst volgt met ingrediënten, opgevolgd door een beschrijving. Pagrach-Chandra hanteert een fijne schrijfstijl om je door de recepten mee te nemen en zorgt voor recepten die iedere thuisbakker kan volgen. Het enige puntje is dat sommige recepten iets te kort zijn omschreven, waardoor er bijvoorbeeld bij het rijzen geen tijd wordt aangegeven. En ook alle ingrediënten in eerste instantie allemaal tegelijkertijd toegevoegd lijken te moeten worden, maar dat dit niet altijd het beste resultaat geeft. Zo kun je bijvoorbeeld zout en gist beter niet met elkaar in contact laten komen omdat gist anders niet meer werkt. Enige handvatten hierbij waren fijn geweest. Desalniettemin blijven de recepten over het algemeen goed te volgen en zorgt Pagrach-Chandra ervoor dat iedere thuisbakker binnen een handomdraai iets lekkers op tafel kan zetten.

‘Het Nederlandse Bakboek’ beschrijft de rijke bakgeschiedenis van Nederland en vult het prachtig aan. Pagrach-Chandra heeft een bakboek neergezet vol heerlijke recepten, pakkende achtergrondverhalen die iedere bakliefhebbers hart alleen maar harder zal doen slaan. Een fijn bakboek om voor iedere gelegenheid iets moois op tafel te zetten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.