Recensie: ‘Het omgekeerde van altijd’, Justin A. Reynolds

Een debuut YA schrijven waar Angie Thomas (schrijfster van The Hate U Give) het volgende over zegt: ‘Jack King is de held waar we allemaal op hebben gewacht’. Dat is zeker niet mis en ook helemaal toepasselijk op ‘Het omgekeerde van altijd‘ van Justin A. Reynolds.

Bij Jack King lukt alles altijd bíjna. Bijna vroeg hij dat leuke meisje mee uit (maar zijn beste vriend was hem voor), bijna was hij de beste van de klas, bijna kwam hij in het footballteam…

Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van ‘bijna’ eindelijk is verbroken. Maar dan hoort hij dat Kate zal overlijden aan een ernstige ziekte.

Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet. Op het moment van Kates overlijden krijgt Jack een tweede kans. Zijn leven wordt gereset, en het volgende moment is hij zes maanden terug in de tijd en weer op het feest, waar Kate er gezond en stralend bij zit. Is hij gek aan het worden of is hij echt aan het tijdreizen? Jack is bereid overal in te geloven, als hij Kate maar kan redden. Al snel blijkt echter dat de keuzes die hij maakt niet zonder gevolgen zijn. Jack moet bepalen hoe ver hij bereid is te gaan om de mensen van wie hij houdt te redden…

Wauw, wauw, wauw! Eigenlijk zou ik de recensie hier al kunnen stoppen want dit boek is echt in één woord geweldig! ‘Het omgekeerde van altijd’ is zo’n boek waarvan je niet wist dat je het nodig had, maar je na afloop het nog zes keer wilt lezen omdat het ongelooflijk goed is geschreven. Justin A. Reynolds verrast met zijn debuut YA door hoofdpersoon Jack direct tegen de lezers te laten praten. Ik had hiervoor nog nooit een boek gelezen dat vanuit dit perspectief is geschreven, maar wat is het tof! Doordat Jack tegen je praat heb je het idee dat je hem echt leert kennen en haast de dialoog met hem kunt aangaan. ‘Nu denk je misschien: wat maakt het uit dat zeven vriendje heeft, Jack? Vertel haar gewoon dat je verliefd op haar bent.’

‘Het omgekeerde van altijd’ is zo’n boek waarvan je niet wist dat je het nodig had, maar je na afloop het nog zes keer wilt lezen omdat het ongelooflijk goed geschreven is.’

Reynolds heeft zich voor dit boek laten inspireren door zijn werk als verpleegkundige en zijn ervaring met het werken met patiënten met sikkelziekte (een ziekte waarbij de rode bloedcellen de neiging hebben om een sikkelvorm aan te nemen. Ze zijn te hard en stijf waardoor ze soms blijven steken in bloedvaten). Hoewel deze zware ziekte in het boek wordt besproken voelt het verhaal op geen een punt zwaar. Ook doordat Jack meerdere kansen krijgt om Kate te redden neemt al snel de humor de overhand, waarbij de schrijvers toch respectvol blijft. Hierdoor heeft hij een unieke verhaallijn gecreëerd in het YA genre dat naar mijn weet nog nooit eerder is neergezet.

‘Het omgekeerde van altijd’ is ontroerend, bij vlagen grappig maar vooral fenomenaal geschreven. Ik kan niet wachten totdat het volgende boek van Reynolds uitkomt! Hij staat vanaf nu in mijn rijtje met favoriete auteurs!

Heb jij ‘Het omgekeerde van altijd’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.