Recensie: ‘Het wonderbaarlijke wolparadijs’, Manuela Inusa

De eigenaresses van de winkels aan Valerie Lane houden ons al weer drie boeken lang aan de pagina’s gekluisterd. Na de verhalen over de theewinkel, chocolaterie en de antiekzaak, nemen we nu een kijkje in de wolwinkel van Susan. Maak kennis met ‘Het wonderbaarlijke wolparadijs‘ van Manuela Inusa.

‘In het pittoreske hart van Oxford ligt een klein straatje: Valerie Lane. Hier runnen vijf vriendinnen elk een eigen winkel. In zes boeken volgen we hen terwijl zij lief en leed delen en op zoek gaan naar die dingen die je in geen enkele winkel kunt kopen: liefde en geluk. Susan brengt het liefst al haar tijd door in haar kleine wolwinkel. Tussen de verkopen door breit ze prachtige dingen die ze in haar winkel verkoopt. Haar vriendinnen komen af en toe langs en weten dat Susan altijd voor hen klaarstaat. Dat kunnen ze maar al te goed gebruiken tijdens deze koudste winter die Valerie Lane ooit heeft gekend.‘ (Uitgegeven door Boekerij).

Manuela Inusa, ze staat inmiddels op mijn lijstje met favoriete feelgood schrijvers nadat ik het eerste deel van de Valerie Lane serie had gelezen. De huiselijke manier van verhaalvertelling, zo warm en catchy, waardoor je het idee hebt dat je zelf door Valerie Lane loopt en onderdeelt bent van de verhalen van de winkeleigenaresses. Inusa creëert op en top feelgood in haar eerste drie boeken en doet dat ook in dit vierde deel, waarin ze ons ook een nieuwe kant van haarzelf laat zien: veel spanningsopbouw in het verhaal met een vleugje geheimzinnigheid!

In ‘Het wonderbaarlijke wolparadijs’ maken we kennis met Susan, de eigenaresse van de wolwinkel. Waar ze in de vorige boeken altijd op de achtergrond bleef als de aardige doch stille vrouw, krijgen we in dit verhaal echt een inkijkje in haar leven. Inusa brengt ons een mateloos interessant, maar ook zeker complex personage dat niet meteen het achterste van haar tong laat zien. Iemand die een gesloten boek is en zich daar prettig bij voelt. Susan ziet gaandeweg het verhaal echter dat dat niet altijd de beste weg is om te kiezen. De emotionele groei die we in dit verhaal naar voren zien komen, is ontroerend en pakkend vanaf het moment dat het wordt ingezet tot de ontlading waarin we Susan haarzelf en haar verleden zien accepteren. Meeleven in dit verhaal is dan ook een understatement. Susan voelt vanaf de eerste pagina als een vriendin, waar je langs staat om haar bij te staan en soms een arm om haar schouder zou willen slaan om haar te troosten. Een vrouw waar je je als lezer in kunt herkennen, die emoties intens beleeft en je daar deelgenoot van maakt.

‘Ik ben onder de indruk!’

Dat we Susan zo goed leren kennen is geheel toe te schrijven aan de manier van verhaalvertelling van Inusa. De schrijfster heeft er deze keer voor gekozen om het verhaal op te tekenen met hoofdstukken uit het heden en flashbacks uit het verleden die gezamelijk het verhaal van Susan vertellen. Een mooie manier van verhaalvertelling waardoor je meteen een totaalbeeld krijgt van het personage en haar omgeving. Zoals ik al schreef weet de schrijfster in ‘Het wonderbaarlijke wolparadijs’ ook een nieuwe kant van haarzelf aan te boren. Waar het in de vorige boeken al snel duidelijk was waarom een personage handelde zoals ze handelde, is dat in dit boek niet het geval. Inusa houdt het spannend en mysterieus door mondjesmaat wat informatie weg te geven. Dit zorgt ervoor dat het verhaal niet alleen een fijne feelgood is geworden, waar de romantiek en vriendschap weer hoogtij viert, maar ook een verhaal dat je aan de pagina’s gekluisterd houdt door de spanning.

Leuk detail voor alle kerst/winterliefhebbers: het verhaal brengt je heerlijk in de kerststemming met winterse sferen en zelf een heus kerstfeest! ‘Het wonderbaarlijke wolparadijs’ heeft het dan ook allemaal: feelgood, emotionele groei die prachtig naar papier is vertaald, een pakkend personage en dito schrijfwerk! Ik ben onder de indruk en kan niet wachten totdat het volgende deel uitkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.