Recensie: ‘Hoogtij’, Jackie van Laren

Het kwam voor veel fans totaal onverwachtst, maar wat is het een leuke verrassing. Schrijfster Jackie van Laren bracht afgelopen maand het vijfde deel in de eiland-serie uit, ‘Hoogtij’. Weet het net zo te overtuigen als de voorgaande delen?

‘Yvonne, het zusje van Tjeerd, is op zestienjarige leeftijd van het eiland af gestuurd naar haar strenge tante in Leeuwarden, omdat ze als bloedmooie, arrogante puber volkomen onhandelbaar werd. Jaren later heeft ze haar lange blonde haar afgeknipt en haar naam terugveranderd naar Nynke, haar eerste naam. Ze wil actrice worden, maar voordat ze kan beginnen aan haar opleiding wil ze haar jeugdzonden achter zich laten. Daarom keert ze, vroeg in de zomer, stilletjes terug naar het eiland om het goed te maken met iedereen die ze in het verleden heeft gekwetst.

In de huisjes bij strandtent Grote Vis logeert Daan (van het bekende duo Daan en Nout), die incognito op het terras van de Vis optreedt. Als Nynke en Daan elkaar ontmoeten is er een klik, maar ze twijfelen aan elkaars motieven: hij is bekend, zij wil actrice worden; zij is mooi, hij is een versierder. Tot een flinke storm voor veel schade zorgt. Het hele eiland is in rep en roer, Daan en Nynke steken de handen uit de mouwen, en dan leren ze elkaar pas echt goed kennen.’

De Eiland-serie, ik en velen met mij konden er maar geen genoeg van krijgen. Wat begon als een verhaal op Facebook, veranderde in korte tijd in een complete serie met vier delen. Daar komt er nu als verrassing nog eentje bij, en ik kan je zeggen: ‘Hoogtij’ is net zoals de andere delen vlot geschreven, liefdevol en verslavend! In dit boek volgen we het verhaal van Nynke. Na jaren keert ze terug naar het eiland om daar haar excuses aan te bieden aan de mensen die ze vroeger heeft gekwetst. Al brengt het eiland haar uiteraard meer.

Vanaf het begin weet Van Laren je aan de pagina’s gekluisterd te houden. Als schrijvers besluiten om nog een deel aan een serie toe te voegen, pakt dit niet altijd even goed uit. Maar de koningin van de romans krijgt het voor elkaar om ook dit verhaal weer te laten sprankelen en stralen. Dit is vooral toe te schrijven aan de vlotte, doch enigszins gedetailleerde schrijfstijl van Van Laren. Waarin de schrijfster nog meer dan voorheen laat zien dat ze de gevoelens van haar personages subliem naar de pagina’s weet te vertalen. “En toch, dat is het gekke, vind ik de gedachte dat ik nooit meer terug zou kunnen naar het eiland ook onverdraaglijk. Het zijn mijn roots. Ik ben er geboren.”

”Hoogtij’ is net zoals de andere delen vlot geschreven, liefdevol en verslavend!’

Van Laren brengt je wederom ‘menselijke’ personages, waarmee je al snel gaat meeleven. Personages die je in je hart sluit omdat ze ook wel eens over hun woorden struikelen, iets eruit floepen of grappige versprekingen maken. Daar schuilt voor mij ook de kracht achter deze schrijfster. Van Laren brengt je verhalen waar je jezelf in kunt herkennen en die dichtbij genoeg staan om zo ‘echt’ mogelijk over te komen. De verhaallijn in ‘Hoogtij’ is voor mij dan ook een van de betere uit de Eiland-serie. Waar de voorgaande boeken soms nog een flinterdun laagje suger coating hadden, is ‘Hoogtij’ rauw en op het scherpst van de snede. Hoofdpersoon Nynke heeft flink wat meegemaakt in haar jeugd en worstelt daar zichtbaar mee. Doordat het verhaal vanuit de ik-persoon is geschreven leer je meer over haar beweegredenen en waarom ze bepaalde situaties ietwat onhandig heeft aangepakt. De rauwe, respectvolle manier waarop dit wordt beschreven maakt dat het boek niet alleen dat bekende feelgood gevoel geeft, maar ook bij vlagen emotioneel is.

In ‘Hoogtij’ komt alles samen wat een goed boek moet hebben: liefde, spanning, humor en emoties. Van Laren weet wederom een parel af te leveren en daarmee te laten zien dat er in de Eiland-serie altijd plaats is voor nog een deel. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik hoop dat we snel weer mee worden genomen naar het prachtige eiland om daar het verhaal te volgen van één van de bewoners!

Heb jij ‘Hoogtij’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.