Recensie: ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’, Haemin Sunim

In 2017 maakten we voor het eerst kennis met monnik Haemin Sunim die zijn inspirerende levenslessen had gebundeld in ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt‘. Begin 2019 kwam zijn tweede boek uit ‘Houden van dingen die niet perfect zijn‘, is het net zo’n succes als het eerste boek?

‘De inzichten en adviezen van de Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim uit de bestseller Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt gingen over rust. In dit nieuwe boek heeft Sunim het over liefde, compassie en vergeving. Hij benadrukt dat niemand perfect is, maar dat het juist daarom belangrijk is om liefdevol en mild te zijn voor jezelf en anderen. Want als je vriendelijker bent naar jezelf, kun je ook vriendelijker zijn naar de wereld en krijg je zelfvertrouwen om je bezig te houden met dat wat je echt gelukkig maakt.

Na de boeken van Francesc Miralles, Héctor García en andere tijdsgenoten die graag hun levensvisie of die van een ander delen is het altijd spannend als er weer een nieuw boek uitkomt dat gaat over compassie vinden voor jezelf en anderen. Maar ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’. Na het lezen van het eerste boek van Haemin Sunim was ik al fan van de monnik, maar dat is alleen maar meer geworden. Sunim heeft een vlotte, inspirerende schrijfstijl waarmee hij je wijsheden voorlegt. Daarbij vervalt hij niet in een belerende toon, maar laat hij je als lezer zelf keuzes maken. Fijn, aangezien je zo ook kunt onderzoeken wat bij jou past en wat niet.

‘Sunim begrijpt zijn lezers helemaal, hij sluit aan op hun gevoel’

Sunim begrijpt zijn lezers helemaal, hij sluit aan op hun gevoel en brengt zo een boek waar ze echt iets aan hebben. De mooie boodschap ‘van jezelf leren houden, ook van de mindere kanten’ loopt als een rode draad door dit boek. In acht hoofdstukken, waaronder moed en acceptatie, neemt Sunim je aan de hand mee op een reis naar het zoeken van manieren op jezelf helemaal te accepteren. Dit doet hij onder andere aan de hand van verschillende verhalen van zijn fans die hij heeft ontmoet tijdens boekpresentaties, maar ook van vrienden. Hierin schiet hij soms wel een beetje door, waardoor het boek ietwat chaotisch leest. Al is dit maar een klein detail op een verder prachtig boek.

‘Houden van dingen die niet perfect zijn’, is een vlot, inspirerend boek dat zeker niet mag ontbreken in de boekenkast. Een echte aanrader!

Heb jij ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het boek vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.