Recensie: ‘House of the Dragon’, HBO Max

Het is dan eindelijk zover, na lang wachten is het tijd voor de prequal waar menig Game of Thrones fan op heeft zitten wachten ‘House of the Dragon’ (gebaseerd op de ‘A Song of Ice and Fire’ boekenserie van George R.R. Martin). Boekhopper was aanwezig bij de Europese première van de eerste aflevering van de serie in Amsterdam in aanwezigheid van de cast. Deze recensie bevat enkele spoilers, uiteraard zonder het plot weg te geven.

In ‘House of the Dragon’ volgen we het wel en wee van House Targaryen, tweehonderd jaar voor alle gebeurtenissen in Game of Thrones. We worden meegenomen naar de wereld van draken, machtspellen en uiteraard verontrustende familiebanden, die allemaal leiden tot de Targaryen war of succession (ook bekend als Dance of the Dragons), want wie gaat de huidige koning opvolgen. Zijn onervaren dochter of opvliegende broer? (De serie is te streamen op HBO Max).

Game of Thrones, als er één serie is geweest die een grote indruk heeft achtergelaten op menig fantasy serieliefhebber dan is het deze serie wel. Vanaf 2011 tot 2019 zaten we aan de buis gekluisterd en zagen we allemaal de bekende woorden ‘Winter is coming’ verschijnen. We werden meegenomen in de wereld van de draken, de gevechten om de macht en allesoverheersende liefdesrelaties. Schrijver George R.R. Martin gaat in zijn boeken dieper in op de familie Targaryen, die zichzelf in meer dan tweehonderd jaar wist op te bouwen om zichzelf daarna ook weer te verwoesten door de allesoverheersende strijd om de macht. Tijd om dit spannende verhaal om te gieten in een adembenemende serie die alles in zich heeft om Game of Thrones te overstijgen.

We maken kennis met de familie Targaryen op een belangrijk moment. De leider van het volk heeft besloten om zijn plek af te geven aan een nieuwe opvolger. Een man Viserys en een vrouw Rhaenys zijn allebei geschikt om hem op te volgen, maar een vrouw aan de macht van de rijke familie is in die tijd uit den boze. Viserys wordt verkozen tot de nieuwe leider, niet wetende dat hij jaren later zelf voor hetzelfde dilemma komt te staan. Alleen zijn het dit keer geen verre afstammelingen van de machthebber, maar moet hij kiezen tussen zijn dochter prinses Rhaenyra of zijn bloedvergietende broer Daemon. Wat begint is een zware strijd vol intriges, draken en geweld, veel geweld.

In de eerste afleveringen zien we meteen alle acteurs het witte doek passeren, en jeetje wat hebben ze een geweldige cast neergezet. Milly Alcock duikt in de rol van de jonge prinses en zet deze rol doeltreffend neer. We zien haar gemakkelijk schakelen tussen een scene waar ze net van een draak afstapt, naar een emotionele scene als iemand die haar dierbaar is overlijdt. De jonge actrice laat haar personage tot leven komen door haar verfijnde inlevingsvermogen waarmee ze iedere kijker zal weten te raken. Dit is vooral goed terug te zien in de momenten dat ze acteert samen met Paddy Considine die de rol van haar vader en de koning vertolkt. Considine zit vanaf het eerste moment goed in zijn rol. We zien de tol die het leiderschap opeist naar het scherm vertaald in vooral het kleine acteerwerk. Zijn mimiek weet je in een paar seconde van comfortabel zittend naar het puntje van je stoel te brengen omdat je weet dat er een spannend moment aankomt. Overtuigend en doeltreffend acteerwerk dat prikkelt, een omschrijving die ook helemaal opgaat voor Matt Smith die de rol van de angstaanjagende prins Daemon op zich neemt. Jeetje wat weet deze acteur een andere kant van zichzelf te laten zien. Waar we hem vooral kennen van zijn toch wel humorvolle rol als de Prins Philip in The Crown, zien we hem nu meer het serieuze, donkere acteerwerk oppakken. Een stijl en rol die de acteur perfect past, want wat weet hij je de stuipen op het lijf te jagen met het tot leven brengen van zijn personage.

‘Ik werd uit mijn stoel geblazen door het prachtige acteer- en filmwerk’

Het zal geen verbazing zijn als ik je zeg dat de cast wat mij betreft niet beter had kunnen zijn. Hoewel een aantal namen op het eerste aanblik wat twijfels opwekte, onder andere Matt Smith door zijn toch meer humorvolle rollen, blijkt de cast perfect op elkaar aan te sluiten. De chemie spat van het scherm, iets dat ervoor zorgt dat House of the Dragon een feest is om naar te kijken. En niet alleen door de cast, de verhaallijn is om door een ringetje te halen zo goed. De plottwisten vliegen je om de oren en het verhaal blijft de gehele aflevering spannend. Daarbij is het wel goed om een kanttekening te plaatsen: deze serie is erg expliciet in geweld en het laten zien van de gevolgen hiervan. Hoewel dit een onderdeel is om het verhaal meer kracht bij te zetten, maakt het zeker impact.

Tenslotte kunnen we deze recensie uiteraard niet afsluiten zonder het te hebben over het filmwerk en de worldbuilding. Wat hebben de makers veel aandacht besteed aan het decor dat er tot in de puntjes verzorgd uitziet, zoals in de boeken. De wereld van George R.R. Martin komt compleet tot leven met prachtige arena’s, klederdracht en onder andere een compleet nagebouwde koets. Wat mooi wordt gecomplimenteerd door het verfijnde filmwerk. De makers weten wat zij in beeld willen brengen en doen dit met verve. Denk aan totaal shots om de grote van de wereld te laten zien, tot up en close momenten als het er echt om spant. Dit draagt bij aan het opwekken van spanning en het goed in beeld brengen van het verhaal.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeker onder de indruk ben van de eerste aflevering van de serie, ik werd uit mijn stoel geblazen door het prachtige acteer- en filmwerk. ‘House of the Dragon’ is een uber spannende serie die je zeker niet wilt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.