Recensie: ‘How do you live?’ , Genzaburo Yoshino

Genzaburo Yoshino, een schrijver uit 1800 die zijn sporen in de hedendaagse boekenwereld nog steeds nalaat. Zijn zestien boeken voor jongeren zijn over de hele wereld razend populair. ‘How Do You Live?‘ is het laatste boek uit deze serie dat recent is vertaald naar het Engels. Tijd om kennis te maken met deze schrijver en zijn imposante werk.

In How Do You Live?, Copper, our hero, and his uncle are our guides in science, in ethics, in thinking. And on the way they take us, through a school story set in Japan in 1937, to the heart of the questions we need to ask ourselves about the way we live our lives. We will experience betrayal and learn about how to make tofu. We will examine fear, and how we cannot always live up to who we think we are, and we learn about shame, and how to deal with it. We will learn about gravity and about cities, and most of all, we will learn to think about things – to, as the writer Theodore Sturgeon put it, ask the next question’ – from the foreword by Neil Gaiman‘ (Uitgegeven door Penguin UK).

Soms lees je een boek dat je compleet sprakeloos achterlaat, voor mij is dat ‘How Do You Live?’, misschien wel het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen! We weten allemaal dat de Japanse boeken bekend staan om hun filosofische inslag. Yoshino brengt ons een verhaal voor jongeren waar we dit genre in terug zien komen en tot in de volmaaktheid zijn uiting zien krijgen.

In ‘How Do You Live?’ maken we kennis met Copper, een jonge jongen die leeft in de tijd voor de oorlog in Japan. Zijn vader is net overleden en de jonge Copper zit vol met vragen. Hij richt zich tot zijn oom, die zijn vragen aanhoort en hem probeert te voorzien van het beste levensadvies. Zonder hem daarbij in een richting te duwen, maar hem alles kennis te geven die hij nodig heeft voor zijn verdere leven. Yoshino zet met Copper een mateloos interessant hoofdpersonage neer om te volgen gedurende dit verhaal. Hij leeft met het verdriet over zijn vader, wat hij een plekje wil geven, maar zit daarnaast vol met vragen die hij wil beantwoorden om de gebeurtenissen om hem heen te kunnen snappen. Als een vogel worden we boven het verhaal gehangen en krijgen we de indrukwekkende gesprekken tussen zijn oom en hem mee. Waarbij we de jonge jongen goed leren kennen en zijn honger naar kennis gestild zien worden. Maar niet alleen Copper leren we goed kennen, ook zijn wijze oom vervult een grote rol in het verhaal. We lezen over zijn kijk op de wereld onder andere door de dagboekfragmenten die in het verhaal verwerkt zitten. Waarbij hij liefdevol vertelt over de gesprekken die hij voert met Copper en wat dit met hem doet.

‘Een verhaal dat verbaasd, verwonderd en verrast!’

Yoshino schreef de zestien verhalen voor Japanse kinderen en jongeren om hen meer te vertellen over de wereld, de gebeurtenissen die erin plaatsvinden en om ze mee te geven om vriendelijk om te gaan met elkaar. Iets dat je terug ziet komen in ‘How Do You Live?’ waarbij we vooral een liefdevolle blik op de medemens zien. Yoshino leert ons om milder naar elkaar te kijken en dat je alleen je eigen leven kunt sturen en niet dat van iemand anders. Een boek dat de basis van liefdevol en vredig met elkaar samenleven neerlegt, zonder daarbij belerend te worden. Eerder inspirerend, met pakkende quotes die je het liefst allemaal in een lijstje zou willen ophangen om er dagelijks naar te kijken. Wat ook zeker komt door de pakkende manier van schrijven van Yoshino, met zoveel rust. Dit boek is dan ook echt een slow read, die niet bij iedereen in de smaak zal vallen die juist op zoek is naar meer bruisende boeken waarin situaties elkaar in rap tempo opvolgen. Maar wie dit boek leest zal verbaasd, verwonderd en verrast zijn door de prachtige inhoud.

Het zal geen verrassing zijn dat ik helemaal weg ben van ‘How Do You Live?’. Een verhaal dat aangrijpt door de prachtige onderliggende boodschappen, dat je aan de hand meeneemt door de lessen van het leven en je even stil laat staan om na te denken. Maar daarnaast ook een verhaal dat heerlijk rustig leest en mateloos interessant is om te volgen. Een aanrader met de hoofdletter A!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.