Recensie: ‘Hygge voor thuis’, Meik Wiking

Het is alweer meer dan zes jaar geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met, we mogen hem inmiddels toch wel de Hygge goeroe noemen, Meik Wiking toen hij zijn eerste boek over het onderwerp uitbracht. Nu brengt de schrijver ons een boek dat compleet is gefocust op Hygge in huis halen met ‘Hygge voor thuis‘.

‘Voor geluk hoef je niet ver te zoeken, het is dichterbij dan je denkt: in je eigen huis. We zijn vaker dan ooit thuis, maar nog niet eerder was duidelijk wat de invloed van ons huis is op hoe we ons voelen. Thuis is waar we veiligheid en troost vinden. Waar we onze maskers afzetten en samen zijn met de mensen van wie we houden. Terwijl de wereld om ons heen steeds onveiliger en ongrijpbaarder lijkt te worden en ons meer stress bezorgt, kunnen we thuis daaraan ontsnappen. Dus hoe kunnen we ons huis zo inrichten dat we er niet alleen leven, maar ook kunnen opbloeien? In dit boek combineert Wiking onderzoek op het gebied van design en geluk om tot een antwoord te komen, zodat de plek waar we het meest zijn, ook het fijnst is.’ (Uitgebracht door Lev., vertaald door Barbara Lampe)

Als je denkt aan Hygge dan zullen de meesten meteen denken aan comfort, saamhorigheid en warmte. In zijn eerste boek vertelde Meik Wiking over dit Deense begrip, we kregen een uitleg en een ‘eerste hulpkit’ om ons helemaal onder te dompelen in Hygge. Tijd om dit nog een stapje verder te nemen en ons huis ook helemaal om te toveren tot een plek waar Hygge naar voren komt!

Meik Wiking steekt het boek meteen vlot in met een korte uitleg over Hygge en waarom het zo belangrijk is in Denemarken. Het zit overal in verweven, zo ook in Deens design. ‘Deens design heeft vooral de bedoeling om de plek waar we wonen tot de best mogelijk omgeving te maken voor onze gezondheid en ons geluk’. Je omgeving kan een grote invloed hebben op hoe je je voelt, de sfeer in een ruimte kan effect hebben op je humeur. Hygge is daarbij de kunst van het scheppen van een fijne smeer. Of zoals Wiking schrijft: ‘Met Hygge maak je van je huis je thuis’. De schrijver geeft ons een inkijkje in het leven van Denen, waar je zelfs kunt promoveren op Hygge, en neemt ons aan de hand mee in hoe we ervoor kunnen zorgen dat we het fenomeen meer kunnen inzetten voor ons huis. En dat kan al klein beginnen. Zo vertelt Wiking een verhaal van een vader die tijdens het avondeten, na het lezen van het eerste boek, voortaan een paar kaarsen op tafel zet voor de sfeer. Waar in eerste instantie wat lacherig wordt gereageerd op deze manier van eten, merkt hij beetje bij beetje dat zijn zoons langer aan tafel blijven zitten en ook meer uit zichzelf vertellen over hun dag. Een kleine handeling die het gezin iets dichter bij elkaar heeft gebracht. Hygge zit hem zeker niet alleen in de grote elementen zoals een comfortabele bank, maar ook het creëren van een plek waar je gezellig samen kunt komen, met kaarsen, kleedjes en sfeervolle verlichting.

‘Een boek voor het leven!’

Wiking brengt ons met ‘Hygge voor thuis’ een diepgaand boek waarin het fenomeen wordt onderzocht, maar ook het brein van de mens wordt uitgeplozen. Waarom voelen we ons in de ene ruimte bijvoorbeeld goed, maar willen we uit de volgende ruimte zo snel mogelijk weg. Daarbij gaat hij ook in op de actualiteit. Door de coronapandemie zijn veel mensen toch meer thuis gaan werken, iets dat zowel voor- als nadelen voor je gezondheid heeft. Wiking zet deze uiteen en brengt daarmee waardevolle inzichten. Iets dat we in dit boek veel terug zien komen. Het lezen van ‘Hygge voor thuis’ voelt als het volgen van een college van je favoriete docent, waarbij je alles zou willen arceren en omcirkelen om nog eens terug te lezen. De behapbare hoofdstukken die de schrijver naar papier brengt zijn allemaal even waardevol, los van elkaar te lezen en daardoor het perfecte naslagwerk als je zelf Hygge in je huis gaat implementeren.

‘Hygge voor thuis’ is een prachtige opvolger van het eerste boek van Wiking. Een waardevol boek waarin de Deense cultuur met veel verve naar voren wordt gebracht, de mooie aspecten worden uitgelicht en verdiept, waardoor je er zelf ook een beetje verliefd op wordt. De praktische tips van Wiking maken het daarnaast gemakkelijk om zelf een aantal aanpassingen te maken in je huis om het meer Hygge te maken. ‘Hygge voor thuis’ is voor mij een boek dat inmiddels standaard op de salontafel ligt en waar ik wekelijks in blader voor inspiratie. Een boek voor het leven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.