Recensie: ‘I Am Change’, Suzy Zail

Water dat je uit een kraan kunt tappen, dagelijks naar school gaan. Voor ons is het een van de normaalste dingen. Iets dat tienduizend kilometer van ons vandaan in Uganda, iets is waarvoor een strijd geleverd moet worden. Vooral als je een meisje bent. En daar moet verandering in komen vindt schrijfster Suzy Zail. Deze verandering vindt gestalte in het personage Lilian uit haar ontroerende YA ‘I Am Change‘.

“What if I don’t want to marry?” Lillian held her breath. She had never said the words out loud. “Not want to marry?” Her aunt frowned. “What else would you do?” Set in a Ugandan village, Lilian has learned to shrink herself to fit other people’s ideas of what a girl is. In her village a girl is not meant to be smarter than her brother. A girl is not meant to go to school or enjoy her body or decide who to marry. Especially if she is poor. Inspired by and written in consultation with young Ugandan women, and addressing the difficult subject of FGM, I Am Change is the tragic but empowering story of how a young girl finds her voice and the strength to fight for change.’ (Dit boek is er alleen in het Engels)

Wauw wauw wauw, na het lezen van ‘I Am Change’ was ik even stil. Dit verhaal nestelt zich in je hart en gaat er niet meer uit. Toen ik de samenvatting van ‘I Am Change’ las werd ik gegrepen door de verhaalinsteek, van een meisje in Uganda dat vecht voor haar eigen doelen, maar dat schrijfster Suzy Zail dit zo mooi zou uitwerken, dat hou je niet voor mogelijk. Dit boek blaast je omver door de ontroerende verhaallijn, het prachtige schrijfwerk en de vele biografische momenten van de meisjes in Uganda.

In ‘I Am Change’ maken we kennis met Lilian, een leergierig meisje dat niets liever wil dan naar de universiteit gaan om daar opgeleid te worden tot docent. Hoe groot Lilian’s dromen zijn, zo klein in het geloof in haar van de gemeenschap om haar heen, dat ze deze uit zal laten komen. Lilian komt uit een arm dorp, moet helpen op het land en zo snel mogelijk trouwen zodat haar ouders weer wat financiële steun hebben. Een toekomst die Lilian alles behalve prefereert, ze besluit dan ook om alles op alles te zetten om haar dromen na te jagen. Wat resulteert in een pakkend, emotioneel, inspirerend verhaal dat raakt tot op het bot. Met Lilian zet Zail een inspirerend personage neer, iemand met het hart op de tong, die blijft vechten ook al wordt ze zwaar ontmoedigd door de mensen om haar heen. Maar ook het perfecte personage om je mee te nemen in de Ugandese cultuur. Lilian trapt tegen heilige huisje aan, is niet bang om tegen een jongen te zeggen wat ze van hem denkt (meisjes staan in Uganda significant lager in rangorde dan jongens) maar neemt je door haar onwetendheid over de Ugandese cultuur vooral mee in de leefwereld van haar ouders, tantes en de mensen om haar heen. Zail brengt je hierdoor niet alleen dicht bij haar hoofdpersonage, maar ook bij de cultuur waardoor je als een magneet in dit verhaal wordt gezogen.

‘Een parel van een verhaal opgeschreven door een geweldige schrijfster’

Zail, met drie andere boeken op haar naam, heeft een prachtige beeldende, detailrijke soms zelf bloemrijke pen. Ze neemt je echt mee in de wereld van Lilian, iets dat vooral toe te schrijven is aan gedegen onderzoek. De schrijfster bezocht meerdere Ugandese meisjes en hun dorpen om hen te leren kennen en te leren over hoe zij leven. Dit resulteert in prachtige omschrijvingen als “They walked silently through the dark bush, stopping over fallen tree limbs without stumbling.” Hoewel de schrijfster over een beeldende pen bezit, is haar schrijfstijl daarnaast te typeren door de vlotheid waarmee ze de vaart goed in het verhaal houdt.

De schrijfster neemt ons mee in wat voor velen een onbekende wereld zal zijn. Aan de hand van Lilian’s verhaal (een verzameling van de verhalen die ze hoorde van de meisjes in Uganda), stelt ze een belangrijk probleem aan de kaak. Zail schuwt er dan ook niet voor terug om de gruwelijke dingen waar deze meisjes mee te maken krijgen te beschrijven, zoals besnijdenis, onderdrukking, misbruik. Het zijn deze onderwerpen die de schrijfster rauw doch respectvol naar het papier vertaalt waardoor dit verhaal raakt tot op het bot. Het geeft inzichten, drukt je met je neus op de feiten. Zonder daarbij belerend te worden, Zail laat zien hoe anders de wereld kan zijn maar wijst geen schuldige aan. Wat ze neerzet is een krachtig verhaal over opkomen voor je eigen doelen en zelf de verandering zijn die je wilt zien.

Ik ben fan van ‘I Am Change’. Een verhaal dat vertelt moest worden en wat heeft Zail dat geweldig gedaan. Ze heeft een verhaal neergezet dat ontroert, je pakt vanaf de eerste pagina maar vooral een verhaal dat inspireert. ‘I Am Change’ is een parel van een verhaal dat is opgeschreven door een fenomenale schrijfster.

Heb jij ‘I Am Change’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.