Recensie: ‘Ik durf niets maar doe alles’, Martine Bakker

We hebben allemaal wel van die momenten waarop we denken: ‘maar durf ik dit eigenlijk wel’. Of het praten voor een grote groep is, daten of misschien je eigen persoonlijke verhaal delen met de mensen om je heen. Voor iedereen die wel eens tegengehouden wordt door zijn angsten, heeft Martine Bakker het geweldige boek ‘Ik durf niets maar doe alles‘ geschreven!

Martine Bakker besluit om vlak voor haar dertigste haar droom na te jagen: optreden als stand-upcomedian. Toevallig, voor haar, ongeveer het allerengste op aarde. Ze denkt dat als ze dát doet, ze dan alles durft en eindelijk zonder angst kan leven. Wat volgt is een rondreis door het hedendaagse comedycircuit van Nederland. Ze trekt van comedyclub naar podiumvrees en van afgang naar festival. Ondertussen komt ze oog in oog te staan met de tierende innerlijke criticus in haar hoofd, weerstand en uitstelgedrag, en probeert ze zichzelf ervan te overtuigen dat het zin heeft dat ze dit allemaal doet. Maar bestaat een leven zonder angst eigenlijk wel?‘ (Uitgegeven door AW Bruna).

Martine Bakker zullen de meeste mensen kennen van haar werk voor het satirische online magazine ‘De Pin’, waar ze hoofdredactrice van is. Waar ze daar het ene naar het andere grappige artikel publiceert, dat soms toch een knipoog naar waarheid heeft, duikt ze met haar debuut non-fictie ‘Ik durf niets maar doe alles’ de diepte in (of zoals Bakker het in het nawoord zelf beschrijft: haar mentale bevalling). Uiteraard schrijft ze het boek met een fijne, vlotte schrijfstijl die is doorspekt met humor.

We maken kennis met Martine op een spannend moment in haar leven. Ze pitcht haar boek bij de uitgever, die het in eerste instantie niet ziet zitten om het boek uit te geven. Toch weet Martine hem te overtuigen dat ze met haar levenslessen veel mensen kan helpen om hun creatieve kant te ontwikkelen, om zo wel de dingen te doen waar ze altijd al van hebben gedroomd. En daar slaagt ze met verve in met dit boek, want wat een inspirerend verhaal heeft de schrijfster neergezet. Ze neemt ons aan de hand mee in de uitdagingen die ze in haar leven heeft gehad, deinst er niet voor terug om hierbij de rauwe waarheid op te schrijven (waarbij ze ook mooi reflecteert op alle stappen die ze heeft gezet) en brengt ons zo een verhaal dat aanzet tot denken. Je merkt als lezer dat je zelf je eigen angsten wilt aangaan, die reis die je altijd hebt uitgesteld toch eens wil gaan plannen of die promotie waar je al jaren op zit te wachten nu echt gaan najagen. Martine laat op een open en eerlijke manier zien hoe krachtig iemand is die zijn of haar angsten aangaat en vol gaat voor een doel. Een prachtige onderliggende boodschap die dit boek binnen laat komen bij iedere lezer.

‘Een boek dat echt binnenkomt’

Martine staat bekend om haar humorvolle manier van schrijven en past dit ook geweldig toe in ‘Ik durf niets maar doe alles’. Zo schrijft ze vol zelfspot over de optredens die ze heeft gedaan, maar laat hierin ook een kwetsbaarheid zien wat een mooie tegenhang brengt. Want hoewel het boek bol staat van de grinniken van het lachen momenten, is het de openheid en kwetsbaarheid waarmee Martine zich laat zien, waardoor je haar ook goed leert kennen. Tijdens het lezen van het boek had ik het idee dat je met Martine aan tafel zit en dat ze beetje bij beetje vertelt over haar weg naar meer zelfvertrouwen en het aangaan van haar angsten. De schrijfster heeft dan ook een prachtige verhalende schrijfstijl met oog voor details. Dit zorgt er echter niet voor dat de snelheid uit het verhaal gaat, want ik kan je zeggen dat dit verhaal echt heerlijk wegleest en dat je er binnen een mum van tijd doorheen vliegt.

‘Ik durf niets maar doe alles’ is een geweldig verhaal voor iedereen die op zoek is naar een steuntje om zijn of haar dromen achterna te jagen en niet tegen te worden gehouden door angst. Martine leert ons hoe je creatiever kunt leven en daarmee ook je angsten aan kunt gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.