Recensie: Ikigai, Héctor Garcia & Francesc Miralles

Op het eiland Okinawa in Japan woont het grootste aantal gezonde honderdjarige ter wereld. Met moestuintjes en het belang van goede vrienden houden zij het al zo’n honderd jaar vol, maar wat is hun geheim?

Ikigai_v5.inddVolgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt.

Toen ik zag dat dit boek uit ging komen was ik meteen geïnteresseerd. Er zijn al meerdere documentaires gemaakt over het leven van de honderdjarige Japanners en iedere keer vind ik mijzelf weer aan de buis gekluisterd. Ikigai gaat verder waar de documentaires ophouden. Er wordt gedetailleerder uitgelegd. Daarnaast lees je het boek in een ruk uit en sluit je het af met de vraag wat jouw ikigai is.

De eenvoud en de doelgerichtheid laten je naar je eigen leven kijken

Als lezer kom je achter het ‘geheim’ van de inwoners. Ik zal niet teveel weggeven maar het heeft allemaal te maken met iedere dag in het teken zetten van een doel. Je leest interviews met verschillende honderdjarige Japanners die hun eigen dag doornemen. De eenvoud en de doelgerichtheid laten je naar je eigen leven kijken. Doordat Garcia en Miralles en vrij gemakkelijke schrijfstijl aanhouden wordt de informatie niet te moeilijk en zorgt het ervoor dat je een eigen leefstijl ontwikkeld in zoverre je dat nog niet hebt gedaan.

Als je opzoek bent naar een boek met diepgang, waar je van leert en wat reflecterend werkt op je eigen leven dan is Ikigai zeker een aanrader. Het zet aan tot nadenken!

Heb jij Ikigai ook gelezen? Laat bij de reacties weten wat jij van dit boek vindt!

1 Comment

Add Yours
 1. 1
  paula lauret

  Een geweldig boek !!!
  wat je alleen maar rijker maakt, door het te kopen en lezen.
  k heb het in een ruk gelezen, ik kon mij er helemaal in vinden .
  Dit boek zou iedereen moeten lezen en er ook wat mee doen, wat voor hem dan mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.