Van het hectische leven in Engeland naar de rotsachtige kusten van New England (Amerika), om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Wanneer de tweede wereldoorlog uitbreekt wordt dat werkelijkheid voor de elfjarige Beatrix. We volgen het jonge meisje tijdens haar zoektocht naar een nieuw thuis in ‘In de verte, de zee‘ van Laura Spence-Ash.
‘Als de Duitse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog een reeks bombardementen op Londen uitvoert, maken Millie en Reginald Thompson een onmogelijke keuze: ze evacueren hun elfjarige dochter Beatrix naar Amerika. Bea vertrekt per boot naar de rotsachtige kusten van New England. Ze wordt opgenomen in een welvarende familie en algauw voelt het leven in Amerika natuurlijker aan dan het stille leventje dat ze in Engeland leidde. Jaren later, na de oorlog, keert ze terug naar Londen, maar de herinnering aan haar Amerikaanse familie laat haar niet los.’ (Uitgegeven door A.W.Bruna, vertaald door Anne Jongeling).
Laura Spence-Ash debuteert in het romangenre met haar verhaal ‘In de verte, de zee’. Een beklemmend en tegelijkertijd hartverwarmend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Spence-Ash brengt ons een historische roman waar je maar in wilt blijven lezen.
In ‘In de verte, de zee’ maken we kennis met de jonge Beatrix. Haar ouders staan op het punt om haar naar Amerika te laten vertrekken, een keuze die vader heeft gemaakt maar waar haar moeder het niet echt mee eens is. Als het jonge meisje eenmaal aankomt in New England stuit ze daar op een wereld van welvaart en rust, waar ze in eerste instantie aan moet wennen, maar wat al snel aanvoelt als een thuis. Spence-Ash plaatst ons als een vogel boven het verhaal door het op te tekenen vanuit de alwetende persoon. Korte hoofdstukken wisselen elkaar in rap tempo af, waarin we telkens een ander personage volgen. Zowel het huidige gezin, als het nieuwe gezin waar Beatrix onderdeel van wordt, komen hierbij aan bod. Dit geeft een mooi totaalbeeld van het verhaal, waarbij je met ieder personage een band kunt opbouwen. Een gegeven dat echt in de hand wordt gewerkt door de prachtige schrijfstijl van Spence-Ash, ze weet als geen ander hoe ze emoties onder woorden moet brengen en je deelgenoot kan maken van iemands leven. Zo lezen we over de worsteling van Beatrix moeder om haar jonge dochter op een boottocht te sturen, over de standvastigheid van haar vader, maar ook over de liefde van de host-ouders van Beatrix voor het meisje dat ze zo warm opvangen in hun gezin. De schrijfster heeft dan ook een verhaal geschreven dat je meermaals tijdens het lezen zal ontroeren.
”In de verte, de zee’ is een tranentrekkend mooi verhaal, dat pakt door de verschillende verhaallijnen waarin emoties met verve naar papier worden gebracht.’
De schrijfstijl van Spence-Ash is perfect in dienst van het verhaal. Omdat ze over meer dan vijf personages tegelijkertijd schrijft en ze allemaal een eigen perspectief in het verhaal geeft, heeft ze het verhaal opgedeeld in korte hoofdstukken. Deze geven je een totaalbeeld van het verhaal, waarin de schrijfsters vlotte schrijfstijl goed naar voren komt. Maar Spence-Ash laat ook zien dat zij zich als een vis in het water voelt in de meer gedetailleerde stukken in het verhaal. Hiermee maakt ze gebeurtenissen inzichtelijk en hebben we van tijd tot tijd echt het gevoel alsof we onderdeel van het verhaal zijn. Hierbij brengt de schrijfster een mooie balans aan in het verhaal door haar manieren van schrijven, met goed gevoel voor tempo. Spence-Ash heeft dan ook meteen haar eigen stem gevonden, iets dat niet altijd vanzelfsprekend is in een debuutroman.
‘In de verte, de zee’ is een tranentrekkend mooi verhaal, dat pakt door de verschillende verhaallijnen waarin emoties met verve naar papier worden gebracht. Dat prikkelt door de schijfstijl van de schrijfster en overtuigt door het plot.