Recensie: ‘Ketting van doornen’, Cassandra Clare

Als er een schrijfster ons al jarenlang aan de pagina’s gekluisterd weet te houden dan is het schrijfster Cassandra Clare wel. Al bijna twintig jaar vult ze vuistdikke boeken over de avonturen van schaduwjagers. Deze zomer kunnen we daar een nieuw boek aan toevoegen, met het derde en laatste deel van ‘De Laatste Uren’ serie: ‘Ketting van doornen‘.

‘Cordelia Carstairs is alles kwijtgeraakt wat haar dierbaar was. In een korte periode heeft ze haar vader zien sterven, zijn haar plannen om parabatai te worden met haar beste vriendin Lucie verwoest en zag ze haar huwelijk met James Herondale op de klippen lopen. Het ergste is nog dat ze nu verbonden is aan een oude demon, Lilith, waardoor ze haar speciale schaduwjagers krachten verliest…’ (Uitgegeven door L.S. Amsterdam, vertaald door Lia Belt).

De boeken over de schaduwjagers, ik denk dat we met zekerheid kunnen spreken dat het door de jaren heen de favoriete fantasieboeken van velen zijn geworden. En ook die van mij. Waar ik in mijn tienerjaren de eerste boeken uit de reeks niet los kon laten en alles wilde weten over Clary en Jace, worden mijn jaren als twintiger op boekengebied getypeerd door de vervolgseries die Clare heeft uitgebracht. Nog steeds lees ik ze met even veel plezier en kan ik niet wachten totdat er een nieuw deel uitkomt. En dat gelde ook zeker voor het derde en laatste deel in ‘De Laatste Uren’ serie. Een paar weken geleden viel het vuistdikke boek op de deurmat en ik kan je zeggen: dit boek is alles waar je de afgelopen jaren op hebt gewacht als fan van de boeken van Clare!

In ‘Ketting van doornen’ pakt Clare het verhaal op waar ze ons in het vorige boek heeft achtergelaten. Cordelia is alles kwijt, ze is haar vader verloren, haar huwelijk loopt op de klippen en ze is ook nog eens verbonden aan een allesverwoestende demon. Tijd om haar biezen te pakken en naar Parijs te vluchten met Matthew. Ze komt er daar alleen achter dat ze haar in Londen nog meer nodig hebben dan ze had verwacht, en dit keer voor een wel heel gevaarlijke gebeurtenis. Clare neemt ons weer mee in het verhaal van Cordelia waar we wederom een krachtige heldin volgen. Iemand die niet bang is om keuzes te maken, haar mannetje staat en de mensen om haar heen graag wil beschermen. Maar deze keer ook een personage dat een aantal kwetsbaarheden heeft die haar tegenhouden om echt ten strijden te trekken. En dan is ze ook nog een verwikkelt in een liefdesdriehoek die alles nog meer op scherp zet. Clare brengt ons weer als een vogel boven het verhaal, waarbij we als een medereiziger Cordelia kunnen volgen op haar gevaarlijkste tocht tot nu toe. Maar dat niet alleen, Clare zet ons niet alleen naast Cordelia neer, maar ook naast haar vrienden. We krijgen een kijkje in hun leven en leren ze nog beter kennen. Favoriete personages zullen dan ook al snel worden gekozen in dit verhaal, want de geschiedenis van een aantal zal je zeker meer compassie voor hen laten voelen.

‘Clare zet werelden neer waar je compleet in meegezogen wordt!’

Als Clare ergens om bekend staat dan is het wel haar vermogen om een wereld neer te zetten waar je compleet in meegezogen wordt. Ook in ‘Ketting van doornen’ is de worldbuilding weer om door een ringetje te halen zo goed. De schrijfster heeft gedegen onderzoek gedaan en geeft ons een beeld van het Londen en Parijs van zoveel jaren geleden. Waarbij je het idee hebt dat je zelf door de straten loopt en echt op pad bent met de personages. Dit vuistdikke boek is daarnaast een feest voor de fans om te lezen door de actie en strijd die erin verwerkt zit. Hoewel dit voor mij geen dikke zevenhonderd pagina’s had hoeven duren, levert Clare haar lezers wat ze van haar gewend zijn: actie, veel schakelingen en mateloos interessante plotten en complotten. Het is echter wel haar ietwat gedetailleerde schrijfstijl die dit boek op sommige momenten wat langdradig laat voelen. Daarnaast creëert de schrijfster meer dan normaal een grote hoeveelheid drama in het boek die hier en daar wat geforceerd kan voelen.

Desalniettemin doet dit voor mij geen afbreuk aan het sterke verhaal dat Clare in ‘Ketting van doornen’ brengt. Het staat als een huis door de personages die inmiddels vrienden van de lezer zijn geworden, het pakt door de interessante verhaallijn die spannend blijft tot het einde en het is een feestje om te lezen door de mooie schrijfstijl van Clare. Een boek voor de echte fans om uren leesplezier aan te beleven. Ik ben benieuwd met welk verhaal Clare ons binnenkort gaat verrassen. Te lezen op de website van de schrijfster blijkt het te gaan om een verhaal waarbij ze voor het eerst in lange tijd afstapt van haar geliefde schaduwjagers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.