Recensie: ‘Ketting van goud’, Cassandra Clare

Cassandra Clare, een household name in de fantasy boekenwereld. Al jaren verblijdt ze ons met nieuwe verhalen over haar geliefde schaduwjagerswereld en dit najaar voegt ze daar weer een nieuwe serie aan toe. En wat voor een serie! Maak kennis met het eerste deel uit ‘De laatste uren’ serie ‘Ketting van goud‘.

Cordelia Carstairs is een Schaduwjager, een strijder die getraind is om te vechten tegen demonen. Als haar vader beschuldigd wordt van een verschrikkelijke misdaad, reist ze af naar Londen om de reputatieschade van haar familie zoveel mogelijk in te perken. Daar komt ze twee jeugdvrienden tegen en ze voelt zich aangetrokken tot hun wereld vol schitterende balzalen, geheime opdrachten en bovennatuurlijke salons met vampiers, heksenmeesters en goochelaars. Al die tijd houdt ze haar geheime liefde voor James, die met iemand anders is verloofd, verborgen. Dan vallen demonen de stad aan en Cordelia ontdekt dat zij en haar vrienden iets te maken hebben met een duistere erfenis…‘ (Uitgegeven door L.S.Amsterdam, vertaald door Lia Belt)

Whoop whoop, het is weer tijd voor een nieuwe serie van Cassandra Clare. Zodra ik hoor dat er een nieuw boek verschijnt van deze schrijfster dan maakt mijn fantasylovers hart toch altijd wel een sprongetje. En al helemaal bij het zien van deze prachtige editie uitgegeven door L.S. Amsterdam. Want wow! De uitgeverij heeft het nieuwe verhaal van Clare in een prachtig jasje gestoken: een hardback met een leeslint, goudfolie op de cover, een extra hoofdstuk, een full colour illustratie die Clare zelf maakte en een handgeschreven brief van de schrijfster met handtekening. Uiteraard zit er ook een prachtige boekenlegger bij dit boek, van hout met een zwaard erin gegraveerd. I love it!

In ‘Ketting van goud’ neemt Cassandra Clare ons mee terug in de tijd naar de Britse schaduwjagers in 1900, net na het Victoriaanse tijdperk. We maken kennis met de kick ass schaduwjagers Cordelia, James en Lucie. Waarbij we vooral eerstgenoemde goed leren kennen. Cordelia is een ware strijder die niet terugdeinst om het op te nemen tegen de grootste demonen, maar is daarnaast ook een kwetsbaar personage dat geliefd wil zijn door de mensen om haar heen, opkomt voor haar familie en eigenlijk fijn menselijk is. Iemand waar je als lezer jezelf mee kunt identificeren en al snel een band mee opbouwt. Ze deed me in de verte een beetje denken aan Clary, door wiens ogen we jaren geleden voor het eerst kennismaakten met de schaduwjagerswereld. Cordelia heeft een gunfactor over haar heen, waardoor je als lezer jezelf al snel zult zien juichen voor haar successen en een arm om haar heen wilt slaan als het tegenzit.

‘Spannend, liefdevol en prachtig geschreven!’

Clare brengt ons wederom een pakkend en spannend verhaal. Niet alleen door de demonen die Londen teisteren en de gevechten die de schaduwjagers met hen aan moeten gaan, maar ook door de vele liefdesverhaallijnen in ‘Ketting van goud’. Want als er een aspect in de verhalen van deze schrijfster altijd terugkomen dan is het wel liefde: verboden, spannende of juist prille liefde. Dat je kunt meezwijmelen met dit boek mag dan ook een understatement zijn. Wat dit verhaal voor mij daarnaast erg mooi maakt, en onderscheidend in de rest van de schaduwjagers serie, is Clare’s prachtige beeldende manier van het vertellen van het verhaal dat zich meer dan een eeuw geleden afspeelde. We worden echt meegenomen naar het Engeland van 1900, betreden de balzalen, zien de klederdracht en maken kennis met de gewoontes. De schrijfster heeft gedegen onderzoek gedaan en dit straalt door in het verhaal. Waardoor het niet alleen spannend en liefdevol is, maar ook een waar feest om te lezen doordat je de hele verhaalsetting voor ogen ziet.

‘Ketting van goud’ is een uitermate spannend en sterk begin van de nieuwe serie van Clare. Het verhaal is overtuigend, de personages fijn om te volgen door hun sterke en kwetsbare kanten, en de schrijfstijl om door een ringetje te halen zo goed! Ik kan niet wachten totdat we verder kunnen lezen in het volgende deel!

(Side note: deze serie is goed te lezen te lezen als je de andere boeken nog niet hebt gelezen, doordat Clare meermaals details uit andere verhaallijnen herhaalt in ‘Ketting van goud’. Maar als je helemaal in de ban bent van dit verhaal dan is het zeker aan te raden om ook de ‘The Infernal Devices’ te lezen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.