Recensie: Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek 2020

De Kinderboekenweek, vroeger al één van mijn favoriete weken van het jaar en nu nog steeds. Kinderboeken hebben altijd iets magisch, ze kunnen je echt meenemen naar een andere tijd en wereld en je zo kennis laten maken met wonderlijke gebeurtenissen. De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van geschiedenis met het thema ‘En toen?’ Uiteraard is deze feestweek niet compleet zonder een Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek! Weten ze net zo te overtuigen als vorig jaar?

Kinderboekenweekgeschenk ‘De diamant van Banjarmasin’ van Arend van Dam

Arend van Dam, bekend van kinderboeken zoals ‘Anton en de spin’ en ‘Lava en chocolade’, boog zich dit jaar over het kinderboekenweekgeschenk. “Mensen komen, mensen gaan. Mensen doen hun best om zich thuis te voelen. En dat is ook het thema van dit boek geworden: komen en gaan, en ergens terechtkomen waar je hoopt welkom te zijn”, schrijft Van Dam in het voorwoord. ‘De diamant van Banjarmasin’ beschikt over acht verhalen waarin geschiedenis centraal staat. Zo leren we wat het verhaal achter ‘de kop van Jut’ is en hoe mensen vroeger met de Mayflower naar Amerika vertrokken.

Met zijn vlotte, doch gedetailleerde schrijfstijl neemt Van Dam je als een bevlogen geschiedenisleraar mee in de verhalen van mensen uit de geschiedenis. Waarbij hij je aan de pagina’s gekluisterd houdt door interessante weetjes en zijn prachtige verhaalinsteek. De schrijver laat de verhalen goed aansluiten bij de leefwereld van kinderen, al deinst hij er niet van terug om hier en daar een moeilijk woord te gebruiken, hij maakt de verhalen begrijpbaar en mateloos interessant. Vooral in het zesde verhaal ‘De neus van Amalia’ valt de fijne schrijfstijl van Van Dam perfect samen met een interessant verhaal uit de geschiedenis van het Nederlands Koningshuis, wat een verhaal oplevert waar je wel een heel boek van zou willen lezen!

De schrijver is er meer dan in geslaagd om een geschenk neer te zetten dat helemaal bij het thema past. Met krachtige oneliners als ‘In onze taal wonen veel verhalen’ en ‘De tijd kan maar één ding: vooruitgaan. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer geschiedenis je cadeau krijgt’ zet hij acht unieke, pakkende verhalen neer die gezamenlijk een prachtig boekenweekgeschenk vormen. Een geschenk dat schittert door de vlotte schrijfstijl van Van Dam, de mooie historische verhalen en de interessante weetjes.

Prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Tweeling!’ van Mylo Freeman

Waar Arend van Dam vooral de geschiedenis indook om verhalen op te halen, richt de schrijfster van het Prentenboek van de Kinderboekenweek Mylo Freeman haarzelf vooral op de verbindende factor met het oog op de huidige tijd. Haar werk staat bekend om de mooie manier waarop ze ethnische diversiteit naar voren brengt, een lijn die ze doorzet in het prentenboek. Freeman brengt ons een prachtig verhaal over twee jongetjes die geboren zijn op dezelfde dag, andere ouders hebben, maar zichzelf een tweeling voelen.

Freeman vertelt het verhaal van de twee jongetjes in korte pakkende teksten die vergezeld worden door prachtige, schilderachtige illustraties die je helemaal meenemen in het verhaal. De illustraties maken voor mij een prentenboek altijd uniek, en dat is zeker een omschrijving die ook opgaat voor ‘Tweeling!’. Een uniek verhaal met unieke, pakkende illustraties.

Wat mij vooral aansprak in het Prentenboek van de Kinderboekenweek is het thema ethnische diversiteit dat Freeman geweldig in het verhaal heeft verwerkt. Onderliggende boodschappen als ‘we zijn allemaal gelijk’, ‘je mag zijn wie je wilt zijn’ lopen als een mooie rode draad door het verhaal. De geschiedenis is rijk aan verhalen, en daar heeft Freeman met dit prentenboek een geweldig nieuw verhaal aan toegevoegd!

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek loopt dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober. Het Kinderboekenweekgeschenk van Arend van Dam met illustraties van Anne Stalinski krijg je van de boekhandel cadeau bij besteding van ten minste €12,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is tijdens de feestelijke week te koop in de boekhandel voor €7,25. Meer informatie over de Kinderboekenweek vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.