Recensie: ‘Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek van de Kinderboekenweek’

De leukste boekenweek van het jaar is weer aangebroken: de Kinderboekenweek! Dit jaar staat deze vrolijke leesweek voor kinderen in het teken van het thema ‘Bij mij thuis!’. Sanne Rooseboom schreef het Kinderboekenweekgeschenk ‘Ravi en de laatste magie’ (met illustraties van Sophie Pluim) en Yvonne Jagtenberg schreef en tekende het Prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Mijn huis is jouw huis’. Tijd voor een recensie!

Ravi en de laatste magie – Sanne Rooseboom

Schrijfster Sanne Rooseboom kreeg dit jaar de eer om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven en brengt ons een verhaal met ‘Roald Dahl’ vibes, dat je aan de pagina gekluisterd houdt! Over het verhaal: ‘In de flat waar Ravi met haar moeder en broertje woont is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. De gemeente vindt een plekje in een tehuis voor oude mensen. Niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste tovenaar kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?‘ (Bron: CPNB).

Kinderboekenweekgeschenken, door de jaren heen zijn meerdere edities mijn favoriete kinderverhalen geworden. En aan dat lijstje kan ik nu ook Sanne Rooseboom’s boek toevoegen. Wat heeft deze schrijfster een geweldig verhaal neergezet: spannend, catchy en onwijs goed geschreven. We volgen Ravi, haar moeder en broertje die in een tehuis voor gepensioneerde tovenaars komen te wonen. Een ietwat aparte situatie die in het begin wat angst oproept, maar gaandeweg steeds meer avonturen in het leven van het jonge meisje brengt. Rooseboom hangt ons als een vogel boven het verhaal, waardoor we deze avonturen als lezer mooi mee kunnen volgen. Een fijne manier van verhaalvertelling die je echt meeneemt in de magie en spanning ervan.

Rooseboom brengt ons een verhaal dat doet denken aan de geweldige verhalen die Roald Dahl heeft geschreven: met prikkelende magische personages, onverwachte wendingen en meerdere kijken op de realiteit. Waarbij je vooral merkt dat er ook veel aandacht is besteed aan het creëren van een nieuwe wereld, die nieuwsgierig maakt, spannend is en pakt vanaf de eerste pagina. ‘Ravi en de laatste magie’ komt daarnaast nog meer tot leven door de bruisende illustraties van Sophie Pluim, die doeltreffend de personages weet te vangen.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik zeer positief verrast ben door dit Kinderboekenweekgeschenk. Het is een verhaal geworden dat zeker niet mag ontbreken in de boekenkast! Tijdens de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober krijg je het Kinderboekenweekgeschenk cadeau bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken. 

Mijn huis is jouw huis – Yvonne Jagtenberg

Schrijfster en illustrator Yvonne Jagtenberg brengt ons dit jaar het prikkelende Prentenboek van de Kinderboekenweek met ‘Mijn huis is jouw huis’. Over het verhaal: ‘De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje bij de brug. Het was klein, maar groot genoeg. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. ‘Mijn huis is jouw huis,’ zei de moeder van Pats. Niet lang daarna werd Pats zelf geboren. En daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en ging nooit meer weg. Er werd een kamertje bij gebouwd. Maar ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en steeds meer huis! Tot er op een dag iemand op de stoep staat te schreeuwen dat het zo écht niet verder kan … ‘(Bron: CPNB)

Prentenboeken, ik hou ervan! Wanneer het verhaal staat als een huis en de tekeningen daar perfect op aansluiten komt het verhaal echt tot leven. Precies dat weet schrijfster en illustrator Yvonne Jagtenberg voor elkaar te krijgen. Met ‘Mijn huis is jouw huis’ zet ze een prikkelend verhaal neer voor de jonge lezer, vol kleurrijke personages en met onderliggende boodschappen. Zo lezen we onder andere over een eenzame man die op zoek is naar wat vrienden om zijn tijd mee door te brengen. Doordat de moeder van Pats haar huis voor hem openstelt vindt hij het geluk weer een beetje terug. De verhaallijnen die Jagtenberg behandeld in haar verhaal kunnen zo worden overgenomen naar de leefwereld van kinderen. Waardoor thema’s als je alleen voelen, er niet bijhoren, maar ook gezinnen die samen worden gebracht tot één nieuw gezin, onderwerp van gesprek kunnen worden. Jagtenberg zet voor mij gevoel dan ook een boek neer dat perfect past in de leefwereld van kinderen en de huidige tijd. Een verhaal dat zowel plezierig is om te lezen als de opening kan vormen van een mooi gesprek tussen kind en ouder.

Leuk detail is dat we ook een aantal personages terug zien komen die we kennen uit onze eigen jeugd, zoals onder andere Berend Botje. Wat maakt dat dit een Prentenboek is dat zowel leuk is voor de jonge lezers als zijn of haar ouders. Tijdens de Kinderboekenweek kun je het Prentenboek van de Kinderboekenweek voor € 8,25 kopen bij je boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.