Recensie: Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek

Yes! De Kinderboekenweek staat weer voor de deur, toch wel een van de leukste boekenweken voor jong en oud! De 86ste editie van de bekende week staat dit keer in het teken van ‘Gi-ga-groen!’. Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire ‘De waanzinnige boomhut-serie’ maken als eerste buitenlandse auteur en illustrator het Kinderboekenweekgeschenk. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is deze editie gemaakt door de creatieve illustrator Marije Tolman. Een ware traktatie voor iedere jonge lezer (en zeker ook diens ouders!).

Kinderboekenweekgeschenk ‘Waanzinnige boomhutverhalen’, Andy Griffiths en Terry Denton

De waanzinnige boomhut van Andy en Terry blijft maar groeien. Heel wat van hun avonturen waren te waanzinnig voor een boek…tot nu! In welk dier verandert Terry Andy met zijn toverstaf? Hoe krijg je een stoel uit je neus op ‘Stoel in je Neusdag?’ En wat ruimt de supertopper-zuigeropper allemaal op? Je leest het allemaal in ‘Waanzinnige boomhutverhalen’! Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: wat hebben de schrijver en illustrator waanzinnig leuke verhalen neergezet met ‘Waanzinnige boomhutverhalen’. Ze zijn pakkend door de knotsgekke gebeurtenissen die erin gebeuren, sluiten goed aan bij de leefwereld van kinderen door de fijne humor en zijn kort van stuk waardoor de spanningsboog niet te lang is voor kinderen en ze zich qua lengte ook perfect lenen om voorgelezen te worden. Griffiths laat als schrijver daarnaast zien dat een verhaal dat bol staat van humor ook een mooie basis kan leggen voor meer serieuzere onderwerpen. Het thema van de Kinderboekenweek ‘Gi-ga-groen’ komt er mooi in naar voren. Andy en Terry zien het belang van de natuur en het schoonhouden daarvan goed in en geven dit op een mooie manier door aan kinderen. Ze sluiten daarbij goed aan bij de leefwereld van kinderen, door deze boodschap terug te laten komen in het verhaal door bijvoorbeeld de boomhut op te ruimen. Dat de auteur en illustrator dan ook precies weten wat ze doen en hoe ze boodschappen goed moeten overbrengen naar de jongste lezers mag een feit zijn.

Ik ben onder de indruk en hoop dat we deze schrijvers nog eens terug zien komen in een andere uiting voor de Kinderboekenweek!

‘Gi-ga-groen in de Kinderboekenweek!’

Prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Egalus’, Marije Tolman

‘Egalus houdt van het geruis van de wind tussen zijn stekels. En van de warme zon op zijn zwarte neus. Kalm prikt hij iedere dag het bos schoon. Maar de andere dieren hebben het daar allemaal veel te druk voor. Tot op een dag alles anders wordt.’ Marije Tolman gaat dit jaar met het schattige egeltje Egulas de harten van veel jonge lezers stelen, wat heeft ze een prachtig prentenboek neergezet. Dit jaar worden we sowieso flink getrakteerd met prachtige illustraties in zowel het prentenboek als het geschenk, maar Tolman neemt het nog een stapje verder. De kleurrijke, gedetailleerde illustraties zijn een feest voor het oog en weten je binnen een pagina helemaal mee te nemen in het verhaal. Complimenten daarbij voor de illustrator voor het brengen van het complete plaatje. De details in dit prentenboek zijn zo verfijnd, dat het gehele verhaal tot in de kleinste details wordt verteld. Dit is zo goed uitgevoerd dat de woorden in dit prentenboek onderschikkend zijn aan de illustraties, zonder zou je het verhaal ook helemaal begrijpen.

De verhaallijn die Tolman in dit prentenboek naar voren laat komen is pakkend en beklijft bij de lezer. Onderliggende boodschappen als ‘Samen maken we veel werk lichter’, ‘Goed omgaan met de natuur is belangrijk’ stralen daarin mooi door. De illustrator laat haar kijk op de natuur naar voren komen en dit goed aansluiten op de leefwereld van de jongste onder ons. Het thema ‘Gi-ga-groen’ loopt dan ook als een rode draad mooi door dit verhaal en maakt dat je zelf een vuilniszak wil pakken om het bos schoon te maken.

Kinderboekenweek

Zowel het Kinderboekenweekgeschenk als het Prentenboek van de Kinderboekenweek zijn dit jaar een feest om te lezen! En jij kunt ook een exemplaar bemachtigen. De Kinderboekenweek vindt plaats van 5 t/m 16 oktober en is de grootste leesbevordering campagne voor kinderen in Nederland. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gegeven door de boekhandel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste €12,50 aan kinderboeken Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor €8,25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.