Recensie: ‘Kisses and Croissants’, Anne-Sophie Jouhanneau

Parijs, ‘The City of Love’, een geliefde plek voor auteurs om hun feelgood boeken in te laten afspelen. Tijd om daar een geweldig YA verhaal aan toe te voegen, wat je compleet laat meezwijmelen, je verliefd laat worden op Parijs en de vele kunstvormen die de stad rijk is. Maak kennis met ‘Kisses and Croissants‘ van Anne-Sophie Jouhanneau!

Mia Jenrow has always known she’s destined to be a professional ballerina. In fact, it’s in her blood—according to family legend, her too-many-greats-to-count-grandmother once danced for the Paris Opera and was painted by Degas himself! Her parents say it’s just a fantasy, but to Mia it’s so much more than that. It’s her fate.

Mia is planning to spend a magical summer in France pursuing her dream, but as she pirou-ettes into Paris, she soon realizes it may be a bit more complicated than she hoped. For starters, there’s her rival, Audrey, who will stop at nothing to show her up. There’s her ballet instructor, whose impossibly high standards push her to the breaking point. And then . . . there’s Louis. Devastatingly, distractingly charming Louis. He’s eager to show Mia his city—and Mia is more than happy to hop on his Vespa and wrap her arms around him as they pass the gleaming lights of the Eiffel Tower. Mia’s summer was supposed to be about ballet—but there’s a reason Paris is called the City of Love. . . .‘ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Boeken over liefde in Parijs, ik hou ervan! Schrijfster Anne-Sophie Jouhanneau gebruikt de stad als prachtig decor voor een liefdeverhaal dat je compleet van je sokken blaast. Een YA over prille liefde, het najagen van je dromen en het strijden voor waar jij in gelooft. Tijd om in dit zoete feelgood verhaal te duiken!

In ‘Kisses and Croissants’ maken we kennis met Mia, een fanatieke ballerina die deel mag nemen aan een zomerprogramma in Frankrijk waar ze les zal krijgen van de beste balletdocenten. En dat niet alleen, tijdens de einduitvoering zullen er scouts van over de hele wereld aanwezig zijn, waaronder ABT (American Ballet Theatre School). Mia’s droom balletschool, maar daarvoor zal ze zich wel helemaal moeten focussen op ballet en niet op een leuke jongen die haar pad kruist. Jouhanneau zet met Mia een bubbly, enthousiast personage neer waar je meteen een klik mee hebt. Iemand met een fijn gevoel voor humor en de nodige losbandigheid, wat samen zorgt voor de nodige grappige momenten. Mia is daarnaast het perfecte personage om je mee te nemen in de wereld van ballet en Parijs. De schrijfster laat je samen met Mia door de straten lopen van de van de mooie stad en introduceert je zo beetje bij beetje met Parijs. Ook met ballet doet ze dit op een pakkende manier, waardoor het ook voor lezers die niet bekend zijn met ballet goed te volgen is. Zo worden bepaalde balletpassen uitgelegd waardoor complete balletvoorstellingen beeldend worden.

‘Parijs, liefde en ballet!’

Beeldend is dan ook één van de componenten die samen met vlotheid en vaart, de schrijfstijl van Jouhanneau typeren. De schrijfster besteedt aandacht aan details en laat je zo onderdeel van het verhaal worden. Dit doet ze niet alleen door omschrijvingen te geven, maar ook door Franse woorden in het boek terug te laten komen. Die ze in het begin uitlegt, maar gaandeweg het verhaal steeds natuurlijk laat vervlechten met de Engelse taal. Hiermee creëert ze niet alleen een verhaal dat Parijs als decor heeft, maar je echt het gevoel geeft dat je even in Frankrijk bent. Daarnaast weet Jouhanneau als geen ander hoe ze belangrijke onderwerpen, die raken aan de leefwereld van tieners, moet aanstippen in het boek. Zo komt onder andere: familiebanden, vertrouwen op jezelf en eerste liefde aan bod. Zo laat ze onder andere zien wat de weerslag is op een kind als haar ouder niet altijd in haar gelooft en wat de onderliggende lagen daarvan zijn. Onderwerpen die Jouhanneau met precisie naar papier vertaalt en daarmee een overtuigend verhaal neerzet.

En dat is zeker ook te merken in de liefdesverhaallijn in dit boek. Niet alleen in de prille liefde tussen Mia en Louis, maar ook Mia’s liefde voor ballet die als een rode draad door het verhaal loopt. Beide liefdes kunnen nog wel eens met elkaar botsen, wat het verhaal spannend maakt. Jouhanneau is dan ook niet bang om de nodige plottwisten te verwerken en brengt daarmee alle ingrediënten samen voor een prachtig YA verhaal!

Ik ben onder de indruk van ‘Kisses and Croissants’ De pakkende verhaallijn die wordt gevormd door de kleurrijke personages, de vlotte doch gedetailleerd schrijfstijl en de mooie feelgood elementen in het boek maken dit een waar pareltje. Een boek voor de fans van ‘Anna and the French Kiss’ en ‘Emily in Paris’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.