Een chicklit om bij weg te dromen, een non-fictie om inspiratie bij op te doen en een mooie gedichtenbundel om het beste van de Nederlandse letteren te lezen. Ik sleepte ze vroeger allemaal mee in mijn tas, totdat de uitvinding van de eeuw ook mijn leven binnentrad: de e-reader. Hoewel ik nog steeds verknocht ben aan papieren boeken neem ik het handige virtuele boek maar al te graag met mij mee. Kobo komt dit najaar met een nieuw model, de ‘Kobo Libra H2O’. Boekhopper testte hem uit.

Ereaders, je hebt ze in alle soorten en maten, maar als je mij vraagt naar mijn favoriet, dan kom ik toch altijd uit bij de e-readers van Kobo. Al een kleine twee jaar heb ik een Kobo Glo HD e-reader, waarmee ik mijn eigen virtuele bibliotheek iedere dag in mijn tas mee kan nemen. Heel handig omdat ik voorheen het type was dat iedere dag minimaal twee kilo aan boeken in haar tas had. Als er een nieuw model uitkomt kan ik dan ook niet wachten om hem uit te proberen. Kobo stuurde Boekhopper een ‘Kobo Libra H2O’ op om hem drie maanden uit te proberen. En ik kan je zeggen: ik was al enthousiast, maar dit is echt lezen to the max!
Laten we beginnen met de buitenkant. Uiteraard moet een e-reader goed werken, maar ik kijk ook altijd hoe hij eruit ziet en nog wel belangrijker: of hij ook in mijn tas past zodat ik hem overal mee naartoe kan nemen. Het eerste dat opvalt aan de ‘Kobo Libra H2O’ is dat hij vierkanter is dan de e-readers die ik gewend ben. Fijn, aangezien hij zo ook stevig in de hand ligt, maar de ruimte ook ‘klein’ genoeg is om met je duimen alle functies te kunnen bedienen. Het frisse formaat zorgt er tevens voor dat hij vrijwel in iedere tas past. Ik heb de e-reader drie maanden lang overal mee naartoe genomen en hij past zowel in een iets kleinere handtas als in mijn rugzak, erg fijn. Het laatste punt dat opvalt aan de buitenkant is dat de aanknop in de achterkant is verwerkt. Waar mijn oude e-reader nog wel eens aanging in mijn tas omdat de aanknop op de bovenkant zat en er niet geheel in verwerkt was, is dat met de ‘Kobo libra H2O’ gelukkig verleden tijd.
‘Kobo verbetert het leesgemak nog meer met de Kobo Libra H2O, ik ben er helemaal weg van’
En dan komen we bij het spannendste moment bij een nieuwe e-reader, hoe gaat hij aan en wat krijg je dan te zien? Bij het aanzetten verschijnen de bekende drie opstartbolletjes, om vervolgens je bibliotheek in beeld te krijgen. Hier heeft Kobo geen grote veranderingen gemaakt. Je ziet nog steeds hoe ver je bent in de boeken, het laatst gelezen boek staat bovenaan met een overzicht van alle boeken, die op de ereader staan, eronder. Overzichtelijk, strak en netjes. Ook bij het openen van een boek zijn er subtiele verschillen. Je kunt de ereader nog steeds gemakkelijk instellen qua leesinstellingen, tekstgrote en helderheid. Maar daarnaast kun je met deze ereader door het hele e-book navigeren in plaats van door een enkel hoofdstuk. Je bladert gemakkelijk door de het boek zonder daarbij je huidige pagina te verliezen (kun je toch snel even kijken hoe het afloopt als je echt niet meer kunt wachten haha). Je huidige pagina wordt namelijk bijgehouden met een zwarte stip onderaan in de navigatiebalk.
Daarnaast heeft Kobo ervoor gekozen om de kop- en voetteksten bij te werken. Dit komt erop neer dat je nu tegelijkertijd kunt zien hoe ver in het hoofdstuk bent en in het boek als geheel. Een toevoeging die ik erg waardevol vind. Waar je voorheen terug moest naar de bibliotheek om te zien hoe ver je in het verhaal bent, kan dat nu met één veeg omhoog. Voor de bingereaders die het ene naar het andere boek willen lezen, een fijne toevoeging. Dit wordt tevens ook nog aangevuld met een voortgangsbalk, een dunne zwarte blak onderaan het scherm die laat zien waar je in het boek bent.

De grote verschillen ten opzichte van andere ereaders van Kobo zitten vooral in het binnenwerk. Naast dat de e-reader ergonomische, met één hand bestuurbare knoppen voor het omslaan van de pagina’s heeft, zit er daarnaast ComfortLight Pro-verlichting in waarmee blauw licht wordt weggefilterd en een HD Carta E Ink-scherm dat bestand is tegen zon en water. Wel zo handig als je hem meeneemt op vakantie. Daarnaast kunnen er ruim 6000 boeken op de e-reader en weegt hij maar 192 gram. Kobo levert er ook een mooie hoes bij, een multifunctionele sleepcover, de niet alleen beschermt maar ook handig is voor het ultieme leesgemak. Zo kan hij als leesstandaard worden gebruikt, zowel in portret- als landschapsmodus.
Het zal geen verrassing zijn dat ik helemaal weg ben van deze e-reader! Hoewel ik nog steeds blij ben met de Kobo Glo HD e-reader, zorgen de veranderingen die Kobo heeft doorgevoerd in de ‘Kobo Libra H2O’ voor nog meer leesplezier. De e-reader ligt fijn in de hand, door het routerende scherm kun je een boek zowel staand als liggend lezen en het scherm is van een fijne grote waardoor je eigenlijk niet hoeft in te zoomen om alles goed te kunnen lezen. Daarnaast vind ik het een groot voordeel dat er knoppen aan de zijkant van het scherm zitten waarmee je de pagina’s makkelijk om kunt slaan. Ook gaat de batterij aardig lang mee, je kunt meerdere boeken makkelijk in een keer achter elkaar lezen zonder de ereader op te laden.
De Kobo Libra H2O is verkrijgbaar in klassiek zwart en wit en is te koop voor € 179,99. De hoezen zijn er in vier kleuren: zwart, roze, grijs en aqua.