Recensie: ‘Lady Smoke’, Laura Sebastian

Het was even wachten op een vervolg, maar in november was het dan zover! ‘Lady Smoke‘, het langverwachte vervolg op ‘Ash Princess‘ van Laura Sebastian kwam eindelijk uit. Hoe zou het gaan met hoofdpersonage Theadosia, zou het moment daar zijn om de Kaiser te verslaan? En nog wel de belangrijkste vraag van allemaal: zou het boek net zo weten te overtuigen als het eerste deel?

‘Theodosia draagt niet langer een kroon van as. Ze heeft haar rechtmatige titel opgeëist en ze heeft een gijzelaar, Prinz Søren. Maar de wrede Kaiser zit nog altijd op háár troon, en nog altijd gaat haar volk gebukt onder zijn heerschappij. Theodosia wil haar volk bevrijden, maar hoe? De enig mogelijke oplossing is dat ze trouwt – met een machtige man die een sterk leger meebrengt. Trouwen met een vreemdeling… Hoe kan Theodosia trouw zijn aan haar volk – en aan zichzelf’

Na het lezen van ‘Ash Princess’ was ik ontzettend benieuwd hoe het verhaal verder zou lopen. Schrijfster Laura Sebastian debuteerde in 2018 met het verhaal over koningin Theodosia die het moet opnemen tegen de gevreesde Kaiser die alleen handelt vanuit eigenbelang. ‘Ash Princess’ wist vanaf de eerste pagina te overtuigen door de sprankelende schrijfstijl van de schrijfster in het licht van het spannende verhaal. De verwachtingen voor ‘Lady Smoke’ waren dan ook hoog. Verwachtingen die helaas niet helemaal uit zijn gekomen. ‘Lady Smoke’ is wederom een spannend verhaal, rijk aan fantasie waar je je snel bij kunt inleven, maar is ook ietwat langdradig waardoor de vaart al snel uit het verhaal gaat.

Een vervolg dat één jaar na het eerste verhaal uitkomt, ik moest wel weer even in het verhaal komen. Sebastian steekt het verhaal in met een kort proloog waarin ze de ernst van de situatie, waar Theodosia haarzelf in bevindt, aanstipt. Daarna stapt zet meteen in het verhaal, geen overbodige herhalingen of terugblikken. Fijn, aangezien je zo meteen door kunt met het verhaal, maar voor de lezers die een jaar hebben gewacht is het wel een aanrader om het laatste hoofdstuk van ‘Ash Princess’ nog even te lezen. Het verhaal is zoals we van Sebastian mogen verwachten, uitermate spannend! En dan is dat nog zwak uitgedrukt, de schrijfster heeft een boek geschreven waarbij je op het puntje van je stoel zit. Dit is vooral toe te schrijven aan de beeldende schrijfstijl van Sebastian. Als lezer reis je mee op het schip van Theodosia, vecht je schouder aan schouder voor de vrijheid en raak je bevriend met de personages. Iets wat alleen de beste YA-schrijvers voor elkaar krijgen. Daarnaast kiest de schrijfster er ook niet voor om situaties te suger-coaten. Nee, gruwelijke misstanden in het koninkrijk worden beschreven zoals ze zijn, gevechten worden tot in de detail beschreven. Je moet er van houden, maar het zorgt er wel voor dat je echt een beeld krijgt van de wereld die de schrijfster schetst.

‘Het verhaal is zoals we van Sebastian mogen verwachten, uitermate spannend!’

In ‘Lady Smoke’ is de ontwikkeling die de schrijfster heeft doorgemaakt goed te zien. Waar in het eerste deel sommige personages nog enigszins vlak waren, lijkt Sebastian in het tweede deel extra veel aandacht te hebben besteed aan de emoties van Theodosia en haar vrienden. Meerdere keren lezen we over personages die in tweestrijd zitten. Ook de liefderelatie tussen Theodosia en Prinz Søren krijgt meer aandacht, waardoor je de twee nog meer leert kennen in een ander licht.

Hoewel de beeldende schrijfstijl van Sebastian ervoor zorgt dat je al snel in het verhaal zit zorgt het er ook voor dat de vaart goed uit het verhaal wordt gehaald. Scènes worden hier en daar te lang uitgerekt waardoor het verhaal vooral in het midden een beetje voortkabbelt. Toch doet dit niet al teveel afbreuk aan het verhaal en blijft het op alle punten zeker spannend. Daarnaast blijkt de schrijfster ook in dit boek een echte koningin in het inzetten van plottwisten. Vooral op het einde stond ik even te kijken van de wending die het verhaal kreeg.

‘Lady Smoke’ is een spannend, prikkelend tweede deel van de ‘Ash Princess’ serie. De beeldend schrijfstijl, hoewel iets teveel aangezet in dit deel, geeft je een exclusief inkijkje in het leven van koningin Theodosia en haar vrienden. Ik kan niet wachten op een derde deel, het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit het laatste is dat we over de strijd van de koningin te lezen krijgen.

Heb jij ‘Lady Smoke’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.