Recensie: Lang leve Jane’, Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows

Lady Jane Grey, we hebben tijdens de geschiedenislessen waarschijnlijk allemaal wel eens van haar gehoord. De vrouw, eigenlijk meer een meisje, dat op vijftienjarige leeftijd negen dagen koningin was van Engeland, om niet veel later aan een noodlottig einde te komen. Schrijvers Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows hebben kun schrijfkrachten gebundeld om hun versie van het verhaal van de jonge koningin te brengen in de YA ‘Lang leve Jane‘. Met een klein vleugje magie!

Je denkt misschien dat je dit verhaal al kent. Maar laten we je geheugen toch even opfrissen: Jane Grey had het geluk – of de pech, dat is maar net hoe je het bekijkt – dat haar oma de jongere zus was van de beruchte Henry VIII. Je weet wel, die koning die maar liefst zes keer trouwde en twee van zijn echtgenotes een kopje kleiner liet maken. Letterlijk. Om een lang verhaal kort te maken: Henry’s enige nog levende zoon was ernstig ziek en om de kroon niet in de verkeerde handen te laten vallen, moest Jane trouwen, en snel een beetje. Niet lang daarna kreeg ze plots alle macht over het land in haar schoot geworpen. Ze werd koningin, maar zat slechts negen dagen op de troon. Daarna verloor ook zij haar hoofd. Wij vertellen niet dat verhaal. We hebben gaandeweg wat kleine details veranderd en hier en daar een vleugje magie toegevoegd. Het is de moeite waard, dat beloven we. Dit is hoe het verhaal van Jane Grey éígenlijk had moeten gaan.’ (Uitgebracht door Uitgeverij Moon, vertaald door Mariella Manfré).

Het Engelse hof heeft veel koninginnen zien komen en gaan (zeker onder het bewind van Henry VIII die in totaal zes vrouwen koningin heeft gemaakt). Een van de meest spraakmakende koninginnen is de ‘negen dagen koningin’ Lady Jane Grey. Maar welk verhaal gaat er achter deze koningin schuil? Drie schrijvers geven er hun eigen draai aan en vertellen het verhaal zoals zij vinden dat het had moeten gaan in ‘Lang leve Jane’.

We maken in ‘Lang leve Jane’ kennis met de jonge Jane, een leergierige, aardige dame met een voorliefde voor lezen. Wanneer haar neef, de kroonprins van Engeland, te ziek is om de troon te bestijgen en hij zijn zussen daarvan uitsluit, blijft alleen de charmante Jane over om het land te besturen. Daarvoor moet ze alleen we zo snel mogelijk trouwen, en laat haar moeder nou meteen de juiste kandidaat hebben. Althans dat is wat ze denken. Niet veel later krijgt Jane naast een man die ze niet kan begrijpen, een land te besturen. Hand, Ashton en Meadows brengen ons een hoofdpersonage dat mateloos interessant is om te volgen. Hoewel ze in het begin wat op de achtergrond blijft en je haar eigen gedachtes maar mondjesmaat te lezen krijgt, wordt dit gaandeweg het verhaal meer. We zien Jane veranderen in een echte dame die niet bang is om haar stem te laten horen. Hand, Ashton en Meadows brengen je als een vogel boven het verhaal door het op te tekenen vanuit de derde persoon. Een mooie manier van verhaalvertelling die ons een rond beeld geeft van wat zich afspeelt in het verhaal. We komen namelijk niet alleen meer te weten over Jane, maar ook over onder andere Edward, die niet heel lang meer te leven heeft. We gaan ieder hoofdstuk verder de diepte in van de verschillende personages, doordat de hoofdstukken telkens aan één personage worden opgehangen. Een mooie verdiepende slag die inzichten geeft en maakt dat je met ieder personage een band vormt.

‘Een bruisend YA verhaal met magie en geschiedenis, ik zeg: lang leve dit prachtige verhaal!’

‘Lang leve Jane’ staat in het teken van geschiedenis, maar de drie schrijvers hebben er zeker geen saai en taai verhaal van gemaakt. Het bruisende verhaal over hoe het leven van Jane had moeten gaan volgens de schrijvers staat bol van de humoristische scenes, uitingen en gebeurtenissen. Waarbij de echte Engelstalige humor zeker niet mag ontbreken. Je zult jezelf dan ook meermaals gniffelend op de bank zien zitten tijdens het lezen van dit verhaal. Daarnaast is de schrijfstijl van de drie schrijvers om door een ringetje te halen zo goed. Het verhaal drijft grotendeels op dialogen en deze zitten technisch goed in elkaar, waardoor ze gemakkelijk lezen en je soms haast het idee hebt dat je zelf aanwezig bent tijdens de gesprekken. Een gegeven dat ook in de hand wordt gewerkt door de beeldende manier van schrijven.

‘Lang leve Jane’ is een pakkend verhaal om te lezen door de prikkelende personages waar mondjesmaat meer informatie over wordt gegeven, door de verhaallijn die vol magie en geschiedenis zit en de verfijnde schrijfstijl van de schrijvers. Daarnaast leuk detail bij deze prachtige editie van Uitgeverij Moon is dat de omslag en de tekeningen in het binnenwerk zijn gemaakt door de bekende illustrator Sophie Pluim, die dit verhaal nog meer tot leven laten komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.