Recensie: ‘Langste kerst ooit’, Lisette Jonkman

Je mag haar inmiddels toch wel de queen van de Nederlandse feelgood noemen, schrijfster Lisette Jonkman. Na de intens grappige ‘Verkikkerd’ serie opgevolgd door de ‘Verknocht’ serie, brengt ze ons dit najaar weer een stand alone ‘Langste kerst ooit’. En ik kan je zeggen: deze wil je lezen!

‘Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.’ (Uitgegeven door L.S. Amsterdam).

Als er één Nederlandse schrijfster is waar ik vrijwel alle boeken van heb gelezen, dan is het Lisette Jonkman wel. Haar heerlijke, humorvolle manier van het brengen van een verhaal maakt ieder boek een feestje. Ik maakte dan ook net nog geen sprongetje van geluk toen ik erachter kwam dat ze een nieuw boek uit zou brengen, waarin ze ook nog eens één van mijn favoriete onderwerpen centraal zet: kerst! En ik kan je zeggen: Jonkman stelt alles behalve teleur, wat mij betreft is dit het kerstboek van het jaar!

In ‘Langste kerst ooit’ maken we kennis met Noëlle, die gek is op kerst. Naast dat haar verjaardag op Eerste Kerstdag valt, houdt ze van alles wat met kerst te maken heeft: kerstbomen, muziek en uiteraard versiering. En dan het liefst ieder jaar ook in een thema waar al haar gasten zich aan moeten houden. Helaas loopt het deze kerst niet helemaal zoals ze had verwacht. Haar broer komt over vanuit Australië, er is een ongenodigde gast en daar blijft het helaas niet bij. Kerst is een magische tijd en Noëlle krijgt een kans om haar verjaardag over te doen, en dan niet één keer, maar tot overmaat van ramp meerdere keren! Wanneer stopt het? Jonkman brengt ons met Noëlle een heerlijk personage om te volgen. Een stresskip die alles goed wil doen voor de mensen om haar heen, haar kwetsbare kanten heeft maar zich vooral sterk wil opstellen en iemand met een hart van goud. We worden dichtbij haar gebracht doordat de schrijfster het verhaal vanuit de ik-vorm optekent. Een fijne manier van verhaalvertelling omdat je zo echt goed meekrijgt wat zich in de binnenwereld van Noëlle afspeelt. Haar twijfels en kwetsbaarheden deelt ze niet snel met de mensen om haar heen, maar als lezer word je er wel deelgenoot van gemaakt. Hierdoor ontstaat ook al snel die mooie vriendenband tussen lezer en hoofdpersonage.

Hét verhaal voor deze kerst!

Jonkman brengt ons weer een verhaal zoals we van haar gewend zijn: waarin een catchy schrijfstijl centraal staat in combinatie met veel humorvolle momenten. Er zitten een aantal scenes in het verhaal die je een instant glimlach op je gezicht brengen, ik heb zelf meerdere momenten gniffelend van het lachen op de bank gezeten door de humorvolle pen van Jonkman. Het zijn echter de onderliggende boodschappen in het verhaal die het voor mij deze keer een echte evergreen maken. Zo zien we onder andere dat Noëlle erg worstelt met controle en loslaten, wat een deel van haar geluk in de weg staat. Gaandeweg de kerstdagen zien we haar meer de controle loslaten, een groei maken naar haar eigen geluk. Jonkman weet dit met verve naar papier te vertalen en hiermee te inspireren.

Naast de mooie boodschappen in het verhaal en het geweldige personage om te volgen, is dit boek wat mij betreft een echte feelgood door de toffe setting van het verhaal: het speelt zich af tijdens kerst! Jonkman brengt ons een flinke dosis: glitter, kerstballen, kerstbomen, pakjes, kerstmuziek en ga zo nog maar even door. Dit boek is dan ook perfect voor deze tijd om je helemaal in de kerstsfeer te brengen. Waarmee ze tevens ook een realistisch beeld schept. Waar we in de mierzoete kerstfilms van Hallmark altijd het perfecte gezin terug zien komen, brengt Jonkman ons in haar boek een gezin dat ook zo zijn uitdagingen heeft, niet altijd met elkaar kan opschieten en elkaar soms ronduit niet kan uitstaan. Open en eerlijk.

‘Langste kerst ooit’ is een op en top feelgood verhaal. Het is pakkend door het hoofdpersonage, de catchy schrijfstijl van Jonkman die ook nu weer overloopt van de humor en uiteraard door de flinke dosis aan kerstsfeer. Hét verhaal voor deze kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.