Recensie: ‘Last Tang Standing’, Lauren Ho

Crazy Rich Asians meets Bridget Jones Diary, bij zo’n omschrijving kan het voor mij al niet meer stuk. Afgelopen maand bracht schrijfster Lauren Ho haar debuut roman ‘Last Tang Standing‘ uit bij uitgeverij Penguin Random House, weet het de verwachtingen waar te maken?

At thirty-three, Andrea Tang is living the dream: She has a successful career as a lawyer, a posh condo, and a clutch of fun-loving friends who are always in the know about Singapore’s hottest clubs. All she has to do is make law partner, and her life will be perfect. And if she’s about to become the lone unmarried member of her generation in the Tang clan–a disappointment her meddling Chinese-Malaysian family won’t let her forget–well, she doesn’t need a man to complete her.

Yet when a chance encounter with charming, wealthy entrepreneur Eric Deng offers her a glimpse of an exciting, limitless future, Andrea decides to give Mr. Right-for-her-family a chance. Too bad Suresh Aditparan, her office rival and the last man her family would approve of, keeps throwing a wrench in her plans. Now Andrea can’t help but wonder: In the endless tug-of-war between pleasing others and pleasing herself, is there room for everyone to win?‘ (Engelse versie)

Ik denk dat veel lezers het met mij eens zullen zijn dat Crazy Rich Asians toch wel een van de mooiste, grappigste en goed geschreven verhalen van vorig jaar was. Toen ik las dat er een gelijksoortig boek uit zou komen kon ik dan ook niet wachten om hem te gaan lezen. Zeker omdat ‘Last Tang Standing’ werd omschreven als een verhaal waar de nodige Bridget Jones Diary vibe doorheen loopt. En ik kan je zeggen: ‘Last Tang Standing’ is een grappige, liefdevol en fijn geschreven verhaal!

In ‘Last Tang Standing’ maken we kennis met Andrea. Nadat haar relatie met ‘wat zij dacht’ de man van haar dromen op de klippen is gelopen zit haar familie achter haar aan om zo snel mogelijk een nieuwe man te vinden. Maar Andrea heeft meer oog voor haar carrière en ziet een promotie tot partner van het advocatenkantoor, waar ze voor werkt,meer zitten dan een nieuwe prince charming. Met Andrea zet Ho een leuk personage neer waar je vanaf de eerste pagina mee mee kunt leven. Ze is heerlijk recht voor zijn raap, zowel in haar gedachtes als in de dialogen. Doordat het boek vanuit een dagboek setting is geschreven kom je heel dicht bij Andrea’s gedachtes, die vaak doorspekt zijn met humor. Meerdere malen zat ik te gniffelen op de bank door een opmerking die ze maakte. Maar met Andrea zet Ho ook een fijn personage neer om je mee te nemen in de Aziatische cultuur. Zo trapt het hoofdpersonage meerdere malen tegen heilige huisjes in de cultuur en legt ze ook uit waarom ze dat doet. Hierdoor maak je niet alleen kennis met deze manier van leven, maar wordt er ook een kritische blik op geworpen. Wat het erg leuk maakt om er meer over te leren.

‘Een fijn feelgood verhaal doorspekt met humor’

Ho’s schrijfstijl pakt vanaf de eerste pagina. Niet vaak zie ik het voorbijkomen dat een debutant vanaf de eerste pagina meteen haar eigen stem heeft gevonden. ‘This is a story where bad things happen to good people. Especially single people. Because here’s the deal: for volks like me who find themselves single by February, Spring Festival is not a joyous occasion. It’s a time for conjuring up imaginary boyfriends with names like Pete Yang or Anderson Lin, hiring male escorts who look smart instead of hot…’ Een schrijfstijl die is doorspekt met humor, maar vooral schittert door de vlotheid met oog voor detail. Waar je bij een dagboeksetting soms niet helemaal kunt volgen waar iemand zich op dat moment bevindt, heeft de schrijfster het talent om je subtiel te wijzen op het decor waar haar hoofdpersonage doorheen loopt. Hierdoor voel je je als lezer al snel onderdeel van het verhaal.

De verhaallijn zelf is mateloos interessant. Vooraf was ik bang dat het teveel zou gaan lijken op de succesformule van Crazy Rich Asians, maar Ho slaat echt haar eigen weg in en brengt een modern verhaal. Een verhaal waar ik in het begin wel een beetje in moest komen doordat er een lange aanloop wordt genomen om Andrea te introduceren, maar dat na een paar hoofdstukken pakt en je niet meer loslaat. De culturele aspecten in combinatie met Ho’ schrijfstijl maken dit een verhaal om van te smullen! Ik kan niet wachten totdat het tweede deel verschijnt.

Heb jij ‘Last Tang Standing’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.