Recensie: ‘Leon & Juliette’, Annejet van der Zijl

Whoop whoop! Vandaag is de Boekenweek officieel begonnen en daar hoort uiteraard een prachtig boekenweekgeschenk bij. Dit jaar schenkt de boekhandel je het adembenemende verhaal ‘Leon & Juliette’ van Annejet van der Zijl. De schrijfster dompelde haarzelf voor dit geschenk onder in een liefdegeschiedenis zoals je hem nog nooit hebt gezien.

‘De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. In ‘Leon & Juliette’ reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.’

Ik maakte voor het eerst kennis met het schrijfstalent dat Annejet van der Zijl heet op de middelbare school toen ik ‘Sonny Boy’ las. Dat verhaal wist mij maandenlang bezig te houden en kan ik tot op de dag van vandaag nog zo voor de geest halen. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik hoorde dat Van der Zijl het boekenweekgeschenk ging schrijven. Welk prachtig verhaal uit het verleden zou ze ons nu gaan vertellen? Welke landen zouden we in dit verhaal aandoen? De verwachtingen waren hoog, maar boy oh boy wat heeft deze schrijfster weer een pakkend, geweldig, educatief verhaal neergezet.

Met veel respect tekent Van der Zijl de liefdesgeschiedenis van Leon en Juliette op. Een geschiedenis die begint in de vroege negentiende eeuw en je meeneemt naar het Amerikaanse Charleston. De Amerikaanse plaats was destijds (en helaas ook ver daarna nog) een bolwerk voor de slavernij. Leon en Juliette ontmoeten elkaar als Leon ziek wordt en verzorgd moet worden. De verzorging ligt in de handen van de knappe Juliette die een onuitwisbare indrukt maakt op de jonge Nederlander. Vanaf daar begint hun verhaal dat Van der Zijl met gedegen onderzoek prachtig weet op te tekenen.

‘Na het lezen van dit boek had ik maar één woord: ‘wauw!’

In eerste instantie verwachtte ik een verhaal dat, naast de vele beeldende omschrijvingen, vol zou staan met dialogen. De schrijfster heeft er echter voor gekozen om geen dialogen toe te passen in het verhaal, en dat werkt perfect. ‘Leon & Juliette’ leest zoals een bevlogen geschiedenisleraar vroeger urenlang kon vertellen over het verleden: het zorgt ervoor dat je helemaal in de ban raakt van het verhaal, het je de adem beneemt en je alleen nog maar meer wilt lezen. Van der Zijl zet in dit 96 pagina tellende verhaal een liefdesgeschiedenis uiteen die je vanaf de eerste pagina grijpt en nog dagenlang zal bijblijven. Daarbij is ze ook niet bang om je met je neus op de feiten te drukken en te laten zien hoe verschrikkelijk de negentiende eeuw is geweest met slavernij. Hoe ze werden onderdrukt, hoe vreselijk ze werden behandeld. Daarbij kwamen voor mij ook een paar gruwelijke nieuwe details, die deze periode nog inzichtelijker hebben gemaakt. Naast een liefdesverhaal is dit voor mij dan ook zeker een educatief boek, een geschiedenisverhaal dat in de geschiedenislessen op middelbare scholen thuishoort.

Van der Zijl levert met het boekenweekgeschenk een verhaal af dat adembenemend mooi is opgetekend, dat verrast, ontroerend en liefdevol is, maar tegelijkertijd ook zo’n zwarte pagina in de geschiedenis blootlegt. Een verhaal dat tot in de puntjes in onderzocht en door de beeldende pen van de schrijfster nu ook aan de rest van de wereld kan worden vertelt. Ik heb maar één woord voor dit boek en dat is: wauw!

Heb jij het boekenweekgeschenk ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt! Het boekenweekgeschenk krijg je cadeau van de boekverkoper bij aankoop van 15 euro aan Nederlandstalige boeken!

1 Comment

Add Yours
 1. 1
  Else Linneweever

  Heb het boek vorige week pas gelezen .
  Zoals alle boeken van Annejet ( ik ben een grote fan van haar) ;geweldig !
  Ze sleept je mee in het verhaal en wetend dat het groot deels echt gebeurd is maakt het alleen maar extra boeiend.
  Zo boeiend,dat mijn man en ik dit voorjaar eens een kijkje gaan nemen in Charleston.
  Vanaf Philadelphia gaan we slingerend langs de oostkust af op Charleston.
  We hopen op een hele mooie, boeiende ,interessante vakantie en dat allemaal dankzij het schrijftalent van Annejet van der Zijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.