Recensie: ‘Letters to a Young Poet’, Rainer Maria Rilke

De Little Clothbound Classics van uitgeverij Penguin, ze zijn een streling voor het oog om te zien en een plezier om te lezen. De uitgeverij heeft al tientallen van de kleine boekjes uitgegeven en voegt een nieuwe editie toe aan de bekende reeks. Maak kennis met ‘Letter to a Young Poet‘ van Rainer Maria Rilke.

‘Over the course of six years, Maria Rilke wrote a series of letters to a young officer cadet, advising him on writing, love, suffering and the nature of advice itself; these profound and lyrical letters have since become hugely influential for writers and artists of all kinds. This volume also contains the ‘Letter from a Young Worker’, a striking polemic against Christianity written too in letter form.’

Rainer Maria Rilke, als je van poëzie houdt dan zul je zijn naam vast wel eens voorbij hebben zien komen. De Duitse dichter verwierf wereldfaam met zijn brieven aan een jongen cadet. Brieven waarin alle grote lessen, onderwerpen en gevoelens van het leven naar voren komen. De in totaal tien brieven zijn prachtig gebundeld in de Little Clothbound Classic ‘Letters to a Young Poet’.

Rilke, zelf opgegroeid op een militaire kostschool groeide uit tot een belangrijke dichter in Duitsland. Op ietwat oudere leeftijd ontvangt hij brieven van een jonge dichter, op zoek naar advies van Rilke. De jonge dichter zit op dezelfde militaire kostschool als waar Rilke naar school ging en heeft het zwaar. Het regime is hard, hij wordt dagelijks gepest en getreiterd. Aan Rilke de schone taak om de jonge cadet meer bij te brengen over het leven, vriendschap, eerste liefde en nog zoveel meer. Een taak die hij met verve naar papier weet te brengen alsof hij naar zijn eigen jongere zelf schrijft.

‘De brieven lezen als liederen die naadloos op elkaar aansluiten’

Dat Rilke een rijk gevoel voor taal heeft mag duidelijk zijn, de brieven lezen als liederen die nadeloos op elkaar aansluiten. Waarin een gevoel van eerlijkheid en openheid doorstraalt op de pagina’s. Voor de dichter geen ellelange passages waarbij om de hete brei wordt gedraaid, nee mooie melodieuze zinnen waarin to-the-point wordt geschreven over een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Het is deze manier van het vertellen van verhalen in de brieven, open en rauw, die raakt. Rilke geeft niet alleen de jonge dichter adviezen, maar ook de lezer. Waardoor deze little bound een echte klassieker is geworden die je het liefst de hele dag in je achterzak draagt om het te herlezen in tijden waarin je hoop, herkenning of erkenning zoekt.

Ik ben meer dan onder de indruk van ‘Letters to a Young Poet’ en gegrepen door de prachtige schrijfstijl van Rilke. Rilke zet met zijn collectie brieven een totaalbeeld neer van volwassen worden, je eigen doelen najagen en staan voor wie je bent. Leuk detail daarnaast: achteraan het boek zit een verzameling ‘notes’, waarin het werk van Rilke nog meer uiteen wordt gezet. Dit zorgt dat het echt begint te leven en je je een goed beeld kunt vormen van de man achter de brieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.