Recensie: ‘Leven met een leugen’, Wendy Brokers

Vorig jaar werd ze in een keer bekend bij chicklit/roman minnend Nederland met haar roman ‘Baguette met jam voor twee’. Nu is Wendy Brokers terug met weer een hartverwarmende roman ‘Leven met een leugen‘.

Sofie Wolters houdt haar halve leven al van Jelle, een vriend van haar tweelingbroer Nate, maar voor hem was zij nooit meer dan het kleine zusje dat hij gewoon voor lief nam. In hun puberteit maakte een dramatische gebeurtenis een einde aan hun jeugd en onschuld. En toen ze daarna toch een keer met elkaar in bed belandden, liet Jelle vervolgens niets meer van zich horen. Dus sindsdien haat Sofie hem, en gaat ze hem het liefst uit de weg.

Jaren later, als ze met een vriendin op skivakantie is in de Franse Alpen, blijkt Jelle een van de plaatselijke skileraren te zijn. Hij steekt zijn hernieuwde interesse in Sofie niet onder stoelen of banken en is niet van plan zich door haar te laten afpoeieren. Sofie heeft het knap lastig met haar verwarrende gevoelens voor hem, en ook moet ze erkennen dat Jelle niet meer de hartenbreker lijkt te zijn die hij eens was. Als ze samen in een skihut ingesneeuwd raken, is hem ontlopen geen optie meer. Afgesloten van de buitenwereld komen er van beide kanten geheimen en leugens boven tafel die zelfs gevolgen zullen hebben voor hun beide families. Is er ruimte voor een nieuw begin of heeft het verleden te diepe littekens achtergelaten?

Sinds ik Wendy Brokers vol enthousiasme hoorde praten over haar schrijversschap op een evenement van uitgeverij Boekerij wist ik dat ik een van haar boeken zeker wilde gaan lezen. ‘Leven met een leugen’ is mijn kennismaking met het schrijfwerk van Brokers en jeetje wat kan deze vrouw schrijven. ‘Leven met een leugen’ is grappig, ontroerend, liefdevol, hartverwarmend en ga zo nog maar even door. Alles wat je zoekt in een roman komt samen in dit verhaal. (Hoewel ik erachter kwam dat dit een soort van vervolg is op ‘Baguette met jam voor twee’ is het zeker ook goed te lezen als stand-alone) Brokers beschikt over een pakkende, gedetailleerde doch vlotte schrijfstijl die het haast onmogelijk maakt om het boek weg te leggen.

‘Liefdevol, grappig, vlot maar ook zeker ontroerend. Alles wat je in een goede roman zoekt!’

In ‘Leven met een leugen’ staat het verhaal van het zusje van Nate Sofie centraal. Haar hele leven is ze al verliefd op zijn beste vriend, maar zag hij haar alleen als het zusje van. Als ze elkaar na een one-night stand jaren later weer zien, kunnen de twee elkaar niet luchten of zien. Totdat ze ingesneeuwd raken. Brokers zet met Sofie een rond personage neer, die je al snel in je hart sluit. Ze is hier en daar wat klungelig, is open over haar gevoelens en vooral erg menselijk wat het verhaal geloofwaardig maakt. Doordat de schrijfster het verhaal vanuit het hij/zij-perspectief beschrijft leer je de bijpersonages ook goed kennen. Fijn, aangezien je zo echt deelgenoot van het verhaal wordt gemaakt, alsof je over de schouder van de hoofdpersoon meekijkt.

‘Leven met een leugen’ onderscheidt zich van de traditionele chicklit/roman insteek door de vele plottwisten die Brokers in het verhaal verwerkt. Hierdoor wordt het naast liefdevol en ja ook een beetje mierzoet, spannend. Ook haar aandacht voor taboe-onderwerpen als vreselijke ongelukken, tilt dit verhaal naar een hoger niveau. De schrijfster beschrijft de rauwe emoties van haar personages respectvol doch gedetailleerd en zorgt daarvoor voor de perfecte balans tussen een luchtig verhaal en heel veel diepgang.

Is dan alles aan dit boek geweldig? Ik moest zelf erg wennen aan de korte aanloop naar het kernverhaal tussen Sofie en Jelle. Iets meer achtergrond of aanloop had meer duiding gegeven over de relatie tussen de twee. Al doet dit voor mij geen afbreuk aan het verhaal dat Brokers neer heeft gezet. Na een paar hoofdstukken zat ik er goed in en kon ik, door de informatie die de schrijfster tersluiks geeft, de verhaallijn ook goed volgen.

‘Leven met een leugen’ is een sprankelende feelgood roman die zowel grappig en vlot als gedetailleerd is met oog voor de wat zwaardere onderwerpen. Ik kan niet wachten totdat er weer een boek verschijnt van Brokers hand.

Heb jij ‘Leven met een leugen’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.