Recensie: ‘Licht leven’, Nanne van der Leer

Soms lees je een boek dat perfect aansluit op waar je je op dat moment in je leven bevindt. Waar je herkenning vindt voor de worstelingen die je doormaakt, maar ook voor de krachten die daaruit ontstaan. Nanne van der Leer, oprichter van het bekende Lief Leven, schreef het boek ‘Licht Leven’ en laat dat nou net zo’n boek zijn dat je een steuntje in de rug kan geven.

‘Zit je vast in een hoofd vol gedachten? Lijkt het leven jou vaak tegen te werken? Blokkeren jouw angsten je van het behalen van dromen en doelen? Zet je anderen altijd op de eerste plaats? Dan is het tijd om meer licht in jouw leven binnen te laten. Het leven hoeft helemaal niet zo zwaar te zijn. We zijn geboren om te stralen! Alleen leren we in ons leven al snel af om onze intuïtie te volgen, om vertrouwen te hebben en boven alles vergeten we wie wij in de kern zijn. Dit boek is er om jou te herinneren van alles dat je allang bent en om dit in te leren zetten om jouw leven compleet ten goede te veranderen. 

‘Waar licht is, is geen duister’ In 2015 raakte Nanne zichzelf compleet kwijt tijdens een vakantie op Bali. Gevangen in een hoofd vol zware herinneringen aan vroeger en angsten voor morgen durfde ze niet meer naar buiten. De reis werd een groot fiasco. Bij terugkomst in Nederland was zij zo vastberaden als de zon om te veranderen. Ze ging op zoek naar haar echte ik en pelde de lagen van zichzelf af om tot de kern te komen. In dit boek ontmoet Nanne zichzelf vijf jaar later weer op het eiland waar zij zichzelf ooit verloor, om de lessen van de afgelopen vijf jaar te bundelen in een methode voor een Licht Leven.’

Alsof je met een goede vriendin aan tafel zit en je samen praat over het leven, de worstelingen die je doormaakt en hoe je je eigen kracht kunt vinden. Dat gevoel krijg je bij het lezen van ‘Licht leven’ van Nanne van der Leer. Ik ben al jaren fan van de prachtige gedichtjes en mooie producenten die ze maakt en was dan ook meteen enthousiast toen ik hoorde dat ze een boek uit zou brengen. De verwachtingen waren hoog, en deze zijn meer dan uitgekomen: wat een prachtig boek heeft Nanne geschreven!

‘Ik heb ooit gezworen om nooit een boek over geluk te schrijven. Van het woord kreeg ik het soort rillingen die ik verder alleen van escargots of een wollen trui krijg. Toch moet ik bekennen dat ik sinds een jaar of twee belachelijk gelukkig ben, dat ik niet anders kan dan er een boek over schrijven”, steekt Nanne haar boek op een vlotte en speelse manier in. Wat zich ontvouwt is een verhaal over vallen en opstaan, waarin de anekdotes uit het leven van de schrijfster al leidraad dienen voor de lessen die ze heeft geleerd. Nanne neemt je aan de hand mee naar een lichter leven door middel van zeven stappen waarin je jezelf als het ware als een ui afpelt om zo bij je echte ik te komen. Met oefeningen, waarbij je bijvoorbeeld kijkt naar de druk die je jezelf oplegt, helpt Nanne op een mooie manier je om dit te kunnen bereiken. Waarbij je onder andere leert om niet zo hard voor jezelf te zijn en met ‘zachte ogen’ naar jezelf te kijken.

‘Een prachtig relaas voor een lichter leven’

De afgelopen jaren hebben we veel boeken gezien waarin het vinden van geluk en je eigen ik centraal staat, ik was dan ook benieuwd of dit boek zich zou onderscheiden. En daarop ik maar één antwoord: Ja! Nanne weet met ‘Licht leven’ een nieuwe licht te schijnen op het genre ‘zelfhulp’, door haar fijne realistische kijk op het leven. Doordat ze haarzelf vanaf het begin kwetsbaar opstelt, niet schuwt om verhalen over bijvoorbeeld haar therapiesessie te delen, zet ze een krachtig relaas neer. Een relaas dat wordt ondersteund door de vele tips en adviezen die Nanne geeft en gefundeerd zijn door gebeurtenissen uit haar eigen leven.

Daarnaast vond ik het erg fijn dat het boek op geen één punt als belerend voelt. Het stelt je in staat om te kijken naar wat voor jouw goed voelt. Uiteraard probeerde ik de tips zelf ook uit en hoewel niet alles even goed aansluit (ieder mens is nou eenmaal anders), heb ik zeker waardevolle adviezen uit ‘Licht leven’ gehaald. Zo staat moet ik voor mijn werk vaak bereikbaar zijn, waardoor mijn telefoon een centrale rol in mijn leven speelt. Nanne geeft in ‘Licht leven’ de waardevolle tip om jezelf meer rust te gunnen door je telefoon eens een dag uit te zetten. Een advies dat ik ten harte heb genomen en mij ook werkelijk meer rust opleverde, een tip die ik dan ook heb omgezet tot een onderdeel van mijn dagelijks leven. Daarnaast legt Nanne de vinger meerdere malen op zere plek. Iedere dag worden we blootgesteld aan veel negativiteit, of dit nou het nieuws is, een opmerking van een collega of je eigen gedachten. Door meer bij jezelf te blijven en niet zoveel negativiteit binnen te laten komen wordt het leven een stuk aangenamer. Een waardevolle tip die ik iedere dag toepas.

Ik ben fan van ‘Licht leven’, een prachtig relaas voor een lichter leven dat voor mij ook echt verandering heeft aangebracht in mijn leven. De vlotte schrijfstijl, met oog voor humor en de wijze lessen maken dit een boek dat je in een zit uit wilt lezen. Nanne overtuigt met persoonlijke anekdotes en neemt je zo als een goede vriendin mee in je eigen reis naar een lichter leven.

Heb jij ‘Licht leven’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.