Recensie: ‘Liefde van A tot Z’, S.K. Ali

Liefde tussen twee personages vertalen naar papier is niet altijd even gemakkelijk. Schrijfster S.K. Ali doet het op een prachtige manier in het YA-boek ‘Liefde van A tot Z’. Een verhaal met meerdere lagen, leuke personages en liefde, heel veel liefde!

Een wonder: iets dat je heel bijzonder vindt, zelfs al is het eigenlijk heel gewoon. Zoals de frietjes van de moeder van Adam die ze samen maakten. Een rariteit: iets vreemds, of iets dat je aan het denken zet. Zoals de docent van Zayneb die zijn klas maar blijft voorhouden hoe ‘slecht’ moslims zijn.

Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt, vertrekt Zayneb naar haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vriendinnen in de problemen heeft gebracht en ze belooft zichzelf om minder confronterend te worden. Adam heeft multiple sclerose, de ziekte waaraan hij zijn moeder verloor, en vertrekt ook naar Doha om zijn familie te bezoeken. Hij probeert om zijn diagnose geheim te houden voor zijn vader en zusje. Zayneb en Adam ontmoeten elkaar op het vliegveld. En dan? Dan volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten.

Liefde, het is een dankbaar onderwerp om over te schrijven voor veel schrijvers. De afgelopen jaren hebben duizenden liefdesverhalen zich een weg genesteld in het hart van de lezer. Hoewel ze vaak de beproefte formule: ‘jongen ontmoet meisje, ze worden verliefd’, volgen, zwijmelen we maar al te graag mee. Al is vernieuwing daarbij altijd welkom, en laat dat nou net zijn wat schrijfster S.K. Ali naar de pagina’s brengt in ‘Liefde van A tot Z’. Ali zet een verhaal neer dat schittert in het licht van de unieke insteek, je niet meer los kunt laten door de pakkende personages, maar vooral een verhaal dat prachtig is geschreven.

In ‘Liefde van A tot Z’ maken we kennis met Zayneb en Adam. Zayneb wordt een week geschorst als ze tegen een leraar op school ingaat die islamhaat verspreid. De krachtige Zayneb die opkomt voor haarzelf en de andere jongeren op haar school vertrekt voor twee weken naar haar tante om even uit de situatie te gaan. Daar ontmoet ze de vriendelijke, een tikkeltje verlegen Adam, die een groot geheim met zich meedraagt. De twee worden als magneten naar elkaar getrokken en al snel ontstaat er een band tussen de twee. Ali zet twee krachtige personages neer die je al vrij snel in je hart sluit. Zayneb is heerlijk recht voor zijn raap, zowel in haar gedachtes als in de dialogen. Hierdoor word je dichtbij haar gebracht, begrijp je haar strijd en zou je het liefst met haar meelopen om haar te helpen. Adam blijft iets meer onvangbaar, maar gaandeweg het verhaal leer je hem goed kennen. Wat ik vooral leuk vond bij Adam, was dat hij veel in zijn gedachtes zit en dit niet deelt met de mensen om hem heen maar wel met de lezer. Hierdoor is het alsof een goede vriend zijn verhaal tegen je vertelt.

‘Een verhaal dat schittert door de schrijfstijl van de schrijfster!’

Naast de pakkende personages, heeft Ali een verhaal neergezet dat straalt door haar schrijfstijl. De schrijfster laat het verhaal ontvouwen in een dagboek stijl. Zowel Zayneb als Adam houdt een boek vol wonderen en rariteiten bij, hierin beschrijven ze hun leven. Met deze mooie manier van verhaalinsteek leer je de personages goed kennen en brengt Ali een fijne afwisseling in het YA-genre. Wat dit verhaal echter vooral zo kachtig maakt is de onderwerpkeuze. Ali kiest er niet alleen voor om het onderwerp islamfobie bespreekbaar te maken, de gevolgen daarvan te laten zien op de mensen die er dagelijks mee te maken hebben, maar behandelt ook de slopende ziekte MS in het verhaal. Beide onderwerpen worden op een prachtige, rauwe manier door het verhaal vervlochten waarmee de schrijfster een brug slaat tussen niet alleen meerdere culturen die elkaar begrijpen, maar ook tussen de vooroordelen die komen kijken bij (mentale) ziekten. Meerdere momenten in het verhaal raakt Ali je door haar onderwerpkeuze, zullen de tranen in je ogen springen door ontroering.

‘Liefde van A tot Z’ is een prachtig verhaal over jezelf zijn, opkomen voor jouw normen en waarden en omgaan met ziekte. Een verhaal dat raakt, motiveert en inspireert. Een verhaal dat pakt door de krachtige personages, de beeldende schrijfstijl en de unieke onderwerpkeuze. Ik ben fan!

Heb jij ‘Liefde van A tot Z’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.