Recensie: ‘Little Book of Balenciaga’, Emmanuelle Dirix

Hij wordt gezien als de godfather van het conceptuele ontwerp, maar in de jaren dertig werd er vooral neergekeken op zijn werk. Cristóbal Balenciaga veranderde de modewereld in de vorige eeuw voorgoed. Tijd om zijn verhaal te vangen in een little book. Maak kennis met ‘Little Book of Balenciaga‘ van Emmanuelle Dirix!

‘In Little Book of Balenciaga van Emmanuelle Dirix lees je over het werk, het leven en de nalatenschap van ontwerper Cristóbal Balenciaga. Na zijn overlijden bleef het merk actueel en het wordt nu gedragen door een jong publiek van fashionliefhebbers. Balenciaga wordt gezien als de godfather van het conceptuele ontwerp, meester van de vorm en echte modevisionair. Hij was een van de meest iconische modeontwerpers van de twintigste eeuw: de puurheid van zijn lijn, het draagcomfort van zijn kleding en zijn gebruik van stoffen, kleur en volume hebben de mode van richting doen veranderen. Ook zijn iconische creaties, waaronder de revolutionaire baby-doll-, envelop- en zakjurken komen aan bod.‘ (Uitgegeven door Kosmos Uitgevers, vertaald door Mariëtte Kleisen).

Een man die de modewereld heeft veranderd door te focussen op draagcomfort en puurheid in uitstraling, we hebben het uiteraard over Christóbal Balenciaga. Op zesjarige leeftijd maakte de jonge ontwerper al kleding voor zijn kat, om op achttien jarige leeftijd te zijn uitgegroeid tot een gerenommeerde naam in de Spaanse modewereld, en dan vooral bij de elite. Het verhaal achter het iconische mode-icoon is gevangen in ‘Little Book of Balenciaga’.

Als je het hebt over een passie die op vroege leeftijd al zichtbaar is, dan is Balenciaga daar zeker een voorbeeld van. Als zoon van een naaister speelde zijn jeugd zich veelal af in het atelier van zijn moeder. Daar leerde de jonge ontwerper de kneepjes van het vak, tussen de leden van adel die zijn moeders atelier bezochten. Op twaalfjarige leeftijd besluit Balenciaga dat het tijd is om zijn werk ergens anders voort te zetten en gaat hij aan de slag in een ander atelier, gevolgd door een warenhuis waar hij op achttien jarige leeftijd wordt benoemd tot het hoofd van een afdeling. Vanaf daar neemt de carrière van Balenciage een vlucht en opent hij al snel een eigen winkel. Het is de Spaanse burgeroorlog die er vervolgens voor zorgt dat hij jaren later naar Parijs vertrekt, waar zijn merk immens populair wordt. Al wordt er in eerste instantie flink neergekeken op zijn pure designs waarin eenvoud doorstraalt. Een tegengeluid in een wereld die wordt gedomineerd door golvende rokken en kleuren. Dirix laat ons kennismaken met een interessante en inspirerende man die met veel doorzettingsvermogen inmiddels een house hold name is geworden in de wereld van de mode. Iemand met een passie voor mode, die dat liet doorstralen in alles wat hij deed. Dirix neemt ons mee door het leven van het mode-icoon en het merk dat voor altijd onlosmakelijk met hem verbonden is.

‘Een boek waarin de liefde voor mode met ieder gelezen woord voelbaar is’

Met een sprankelende schrijfstijl brengt Dirix ons het verhaal van Balenciaga. Op een toegankelijk manier neemt de schrijfster ons mee naar zijn geschiedenis, zijn bruisende atelier en zijn nalatenschap. Daarbij weet ze de liefde voor mode goed door te laten schijnen. Mooi daarbij is dat Dirix ons een kijkje geeft in de invloed die Balenciaga nog steeds heeft op de modewereld en het straatbeeld. Steeds meer jonge mensen hullen zich in de kleding van het merk, staan in de rij om de nieuwste pareltjes te bemachtigen of paraderen er graag mee over de rode loper. De schrijfster laat ons kennismaken met het mooie verhaal achter het modehuis, dat tevens wordt gecomplimenteerd door prachtige schetsen en foto’s van de kleding. Dit maakt dat je uren aan het boek gekluisterd bent om het ene naar het andere detail te weten te komen.

‘Little Book of Balencaiga’ is er weer een voor de modeliefhebbers in de boekenwereld. Het geeft een prachtig inkijkje in de rijke geschiedenis van het iconische merk, het leven van Balenciaga en de toekomst van het modehuis. De sprankelende schrijfstijl van Dirix maakt het een feestje om te lezen en nog vaak te herlezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.