Hij was een van de eerste modeontwerpers die vrouwen uit hun strakke, oncomfortabele kleding haalden en ervoor zorgden dat ze wat meer beweegruimte kregen. Givenchy is tot op de dag van vandaag nog steeds een van de belangrijkste en toonaangevendste modehuizen, tijd voor modejournalist en auteur Karen Homer om een ‘Little Book of’ aan het iconische modehuis en de ontwerper te wijden. Je leest erover in ‘Little Book of Givenchy‘.
‘Vanaf het moment dat Audrey Hepburn in een little black dress voor de etalage van Tiffany’s stond, geldt Givenchy als een van de beste ontwerpers van elegante couture. De pure, vloeiende lijnen en klassieke, vrouwelijke silhouetten hebben vele vrouwen in vervoering gebracht, van Jackie Kennedy tot Meghan Markle, en van Elizabeth Taylor tot Kendall Jenner. Het romanticisme en de verfijning van de kleding van Givenchy oefenen al jaren een grote aantrekkingskracht op hen uit.
Dit rijkgeïllustreerde boek beschrijft de geschiedenis van het merk, van de oprichting in 1952 tot de moderne maar tijdloze ontwerpen van de laatste jaren. Aan de hand van de verschillende ontwerpers die aan het hoofd van het merk hebben gestaan, bekende collecties en interessante details over het merk, laat modekenner Karen Homer haar licht schijnen over de betoverende wereld van Givenchy.’ (Uitgegeven door Kosmos Uitgevers, vertaald door Loes Brouwer).
We zullen de film allemaal wel eens hebben gezien: ‘Breakfast at Tiffany’s’. De iconische film met Audrey Hepburn in de hoofdrol. Voor modeliefhebbers is er één scene in deze film die altijd bij zal blijven, de scene waarin Audrey voor de etalage van Tiffany’s staat in een prachtige zwarte jurk. De jurk zit haar als gegoten en menig vrouw werd meteen verliefd op de kwaliteit ervan. De bedenker erachter: Givenchy. De modeontwerper werkte meermaals samen met de filmster en wist daar niet alleen haar modehart mee te raken, maar dat van vele modeliefhebbers over de hele wereld.
Hubert de Givenchy is pas vijfentwintig jaar als hij zijn eigen haute-couturesalon opent in het bruisende Parijs. Een logische stap voor de jonge ontwerper die opgroeide in een artistiek gezin. Zijn moeder had een grote liefde voor mode en nam de jonge Givenchy vaak mee naar Parijs als zij daar nieuwe kleding ging kopen. Zijn carrière werd er een vol glans en passie. Van werken voor Schiaparelli tot vriendschappen sluiten met Balenciaga en Dior. Homer vangt het leven van de modeontwerper in ‘Little Book of Givenchy’ en doet dit weer met verve. Met veel feiten, quotes uit interviews met Givenchy en over Givenchy, vormt ze een eerbetoon aan de ontwerper. Maar niet alleen dat. Ze duikt ook zijn persoonlijk leven in en geeft ons een beeld van de man die hij was. Waarbij ze vooral aandacht besteedt aan de mooie band die hij met zijn moeder had. Na het overlijden van zijn vader op jonge leeftijd is Givenchy op zijn moeder aangewezen. Door haar begint zijn passie voor mode te ontstaan, met een prachtig modehuis als resultaat.
‘Dit boek is een must voor modeliefhebbers!’
Zoals we van Homer gewend zijn, duikt ze niet alleen in het leven van Givenchy, maar ook in dat van zijn opvolgers, waaronder de veel besproken Galliano en McQueen. Zij veranderde de elegante stijl van Givenchy naar een meer moderne, eigentijdse look. Iets dat door de jaren heen steeds meer is doorgezet, waardoor het modehuis nu inmiddels ook bekend staat om haar street style looks. Homer brengt ons de verhalen achter het modehuis, neemt ons mee in de haute couture die het maakt en geeft ons een prachtig inkijkje in het wel en wee van het huis. Dit doet ze met haar vlotte schrijfstijl, gecomplimenteerd door prachtige foto’s en illustraties die de verhalen echt tot leven laten komen.
‘Little Book of Givenchy’ geeft je een mooi inkijkje in het leven van de markante Givenchy en het bruisende modehuis dat hij heeft opgericht. Het voelt als een ode aan zijn werk en dat van zijn opvolgers. Een boek dat iedere modeliefhebber in huis wil hebben om inspiratie uit te halen, geschiedenis tot je te nemen en als naslagwerk!