Recensie: ‘Little Book of Versace’, Laia Farran Graves

Versace, het iconische modehuis staat bekend om haar opvallende prints en revolutionaire concepten. Maar ook om het tragische verhaal achter de oprichter van het merk Gianni Versace, die noodlottig aan zijn einde kwam en de modewereld veels te vroeg verliet. Schrijfter Laia Farran Graves vangt het leven van de ontwerper en het merk prachtig in ‘Little Book of Versace‘.

‘Edgy en tegelijk onderdeel van de populaire cultuur: het modehuis Versace zorgde in de afgelopen decennia voor een flink aantal grote modemomenten. Lady Diana in een ijsblauwe zijden jurk op de cover van Harper’s Bazaar, Elizabeth Hurley struinend over de rode loper met een jurk met gouden veiligheidsspelden, de meer dan diepe V-neck van Jennifer Lopez’ groene jurk bij de Grammy’s en de drie gouden outfits van Lil Nas X bij het Met Gala.’ (Uitgegeven door Kosmos Uitgevers, vertaald door Natascha van der Stelt).

Versace, een modehuis waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Je hoeft er geen modekenner voor te zijn om de kleding van dit iconische merk te herkennen. Bij het ontstaan van het merk in 1978, drukte Gianni Versace meteen een stempel op de modewereld met de edgy en catchy prints die hij gebruikte, de draagbare kleding en zijn kijk op mode. Schrijfster Laia Farran Graves vangt het in een prachtige ode aan het merk ‘Little Book of Versace’, een van de meest pakkende delen uit de serie tot nu toe.

We maken kennis met een jonge Versace door de ogen van Farran Graves, die met spot-on details je een beeld schetst van de vroege jaren van de mode-ontwerper. Geboren als de zoon van een zakenman en moeder die in de mode werkte, groeide Gianni op in haar atelier. Daar leerde hij alles over stoffen, patronen en kleding als kunstvorm. Niet gek dan ook dat hij in zijn tienerjaren zijn opleiding niet afmaakte, maar direct voor zijn moeder ging werken. In haar atelier begint het zaadje te ontspruiten dat uiteindelijk leidt tot een eigen merk. Als hij de kans krijgt om een Miss Italië te kleden, opent zich een wereld van beroemdheden en pers. Na nog een paar banen als ontwerper bij andere merken, besluit Gianni het roer om te gooien en zijn eigen merk te starten. Met behulp van zijn familie. Het huis van Versace floreert, kleed menig beroemdheid en zet steeds meer revolutionaire stappen in de wereld van de mode. Een allesverwoestende gebeurtenis brengt daar verandering in. Gianni wordt voor zijn huis vermoord. Zus Donatella neemt het modehuis onder haar hoede en weet het nalatenschap van haar broer voort te zetten. En niet alleen dat, ook te vergroten.

‘Een ode aan de complete familie Versace’

Farran Graves neemt ons met haar vlotte pen mee in het leven van Gianni en het merk. Ze vertelt ons over zijn jongere jaren, de worstelingen van het opzetten van een eigen merk, het succes wat hij behaalde en zijn vernieuwende manier van ontwerpen. Dit doet ze aan de hand van gedegen onderzoek en met prachtige gedetailleerde omschrijvingen. Kledingstukken worden daardoor inzichtelijk, alsof je zelf aan de rand van de catwalk zit en meekijkt naar het prachtige werk dat de ontwerper neer heeft gezet. Farran Graves laat ons kennismaken met een revolutionaire ontwerper, een man met een duidelijk doel voor ogen. Hij wordt prachtig geportretteerd in de verhalen van Farran Graves, waar we hem ook goed in leren kennen. Daarnaast doet de schrijfster veel eer aan het latere werk van het huis van Versace, waarin zus Donatella een grote rol speelt. Dit boek voelt dan ook als een dubbel eerbetoon. Zowel aan de grondlegger als aan de ontwerper die het werk jaren later nog steeds vooruitstrevend maakt.

‘Little Book of Versace’ is een prachtige nieuwe editie aan de al bestaande kleine boekjes serie. Het is één van mijn favoriete geworden door de voelbare passie voor mode van schrijfster Laia Farran Graves. Haar gedetailleerde, maar ook zeker vlotte manier van schrijven, maakt het een feestje om dit boek te lezen. Het is een waar eerbetoon geworden aan de complete familie Versace, het merk en het nalatenschap. Ik heb het vaker gezegd, maar deze boekjes zijn echt een must voor modeliefhebbers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.