Recensie: Little Guides to Great Lives, Isabel Thomas

Soms loop je (of in mijn geval scroll je) tegen iets aan wat je vervolgens maar niet meer uit je hoofd kunt zetten omdat het er zo geweldig uitziet. Afgelopen maand gebeurde dat toen ik op de boekjes van ‘Little Guides to Great Lives‘ stuitte. 


‘Little Guides to Great Lives vertellen het verhaal van prominente personen uit het verleden die iets hebben betekend in de wereld. Zo zijn er nu zes boekjes verschenen over: Nelson Mandela, Leonardo Da Vinci, Frida Kahlo, Charles Darwin, Amelia Earhart en Marie Curie. Allemaal geschreven door Isabel Thomas en geïllustreerd door verschillende illustrators. *Deze boekjes zijn in het Engels’

Uitgeverij BIS Publishers bracht de boekjes van de Londonse uitgeverij Laurence King bij mij onder de aandacht en na het zien van het eerste boekje was ik meteen verkocht. Op een speelse manier legt schrijfster Isabel Thomas uit hoe het leven van een aantal belangrijke personen is verlopen. Ik las het levensverhaal van Nelson Mandela, Leonardo Da Vinci en Frida Kahlo. Hoewel ik dacht al een hoop over hun leven te weten, weet Thomas toch veel nieuwe feitjes naar de pagina’s te vertalen. Met haar prikkelende, vlotte schrijfstijl weet ze tevens iedereen aan de pagina’s gekluisterd te houden.

Met haar prikkelende, vlotte schrijfstijl weet de schrijfster iedereen aan de pagina’s gekluisterd te houden

Little Guides to Great Lives Nelson Mandela

Als er een man is waar ik mijn hele leven al grote bewondering voor heb (naast Shakespeare) dan is het Nelson Mandela wel. Iedere kans die ik vroeger kreeg om een spreekbeurt over hem te geven nam ik aan. In ‘Little Guides to Great Lives’ vertelt Isabel Thomas het verhaal van Mandela. Van zijn prille jaren waarin hij als jongen in alle vrijheid speelde tot de jaren die hij in de gevangenis doorbracht omdat hij opkwam voor zijn idealen. Vergezeld met prachtige illustraties van Hannah Warren en quotes van Mandela zelf laat de schrijfster ieder kind kennismaken met de man die de geschiedenis van Zuid-Afrika voor goed heeft veranderd. Uitermate interessant en geweldig geschreven!

Little Guides to Great Lives Leonardo Da Vinci

De man die overal ter wereld zijn stempel heeft achtergelaten met prachtige schilderijen. Leonardo Da Vinci mocht natuurlijk niet ontbreken in het rijtje van belangrijke mensen voor ‘The Little Guides to Great Lives’. Isabel Thomas past het verhaal over ieder belangrijk persoon aan op deze persoon. Zo wordt het verhaal van Da Vinci op een haast schilderachtige wijze gebracht. Thomas beschrijft de vele projecten van de grootmeester op een beeldende manier. Ze omschrijft ieder detail, een manier van schrijven die perfect past bij het verhaal. Wat dit verhaal tevens zo goed maakt is dat het kinderen in staat stelt om actief deel te nemen aan het verhaal. Zo staat er onder andere een stukje ‘spiegeltekst’ in het verhaal dat kinderen kunnen ontcijferen door er een spiegel voor te houden.

Little Guides to Great Lives Frida Kahlo

Naast twee grootmeesters mag Frida Kahlo natuurlijk niet ontbreken. De vrouw die een ernstig ongeluk overleefde en daardoor geen dokter meer kon worden. Een tragische gebeurtenis die er uiteindelijk voor zorgde dat ze de kunst van het schilderen ontdekte wat haar wereldberoemd maakte. Wat dit boekje voor mij zo goed maakt zijn vooral de illustraties van Marianna Madriz die je meteen meenemen in Mexicaanse sferen. Daarnaast zijn de vele quotes van Kahlo erg inspirerend: ‘I never paint dreams, I paint my own reality’. Ik kan mij goed voorstellen dat kinderen na het lezen van dit boek meer vertrouwen krijgen in hun eigen ideeën en geïnspireerd raken door het prachtige verhaal van Kahlo.

Het mag duidelijk zijn, ik ben echt fan van de ‘Little Guides to Great Lives’. Hoewel ze voor kinderen zijn geschreven, vind ik ze een must voor iedere boekenkast.

Heb jij ‘Little Guides to Great Lives’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van de boekjes vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.