Recensie: ‘Love Again’, Sofie Cramer

Tranentrekkers, dat zijn het. Boeken waarin het hoofdpersonage doorleeft na het verlies van een partner. Schrijfster Sofie Cramer tugs at our heartstrings met het mooie verhaal ‘Love Again‘. Naast in boekvorm, is het nu ook op het witte doek te zien!

‘Als Clara’s grote liefde Ben plotseling overlijdt, stort haar wereld in. Het stel had zich net verloofd en in plaats van haar dagen te vullen met het plannen van hun toekomst, moet Clara zich nu voorbereiden op een leven zonder hem. Ben was altijd degene bij wie ze haar hart kon uitstorten. Nog steeds stuurt Clara regelmatig berichtjes naar zijn nummer om haar dagelijkse beslommeringen te delen, herinneringen op te halen of hem te vragen haar een teken te geven dat hij nog steeds bij haar is. Wat Clara niet weet is dat Bens telefoonnummer na verloop van tijd weer is vrijgegeven en dat haar berichten terechtkomen bij Sven, een journalist die geïntrigeerd raakt door de mysterieuze berichtjes en op zoek gaat naar de onbekende afzender.’ (Uitgebracht door Boekerij, vertaald door Sylvia Wevers)

We hebben ze vaker gezien, verhalen waarin een hoofdpersonage een gruwelijke gebeurtenis meemaakt, het verlies van een naaste, en vervolgens beetje bij beetje weer te probeert om op te krabbelen. Waarbij ze leren om te manoeuvreren door een nieuwe wereld. Wanneer deze verhaal-insteek met verve wordt neergezet, staat het garant voor een verhaal waarbij je de tissues zeker bij de hand kunt houden. Je wordt dan meegenomen in een emotionele rollercoaster die je aan de pagina’s gekluisterd houdt, waarbij ieder gevoel van het personage ook voelbaar is voor de lezer. Iets dat Cramer deels met haar verhaal teweeg brengt. Een verhaal met hier en daar wel nog een aantal haken en ogen.

In ‘Love Again’ maken we kennis met Clara, een vriendelijke dame die door een ware hel gaat als haar vriend Ben overlijdt. Nadat de twee een grote ruzie hebben gehad ging Ben er overhaast vandoor, het laatste wat Clara van hem zou zien. Niet veel later komt hij om het leven door een tragisch incident. Clara heeft moeite om haar leven weer op te pakken, ze had nog zoveel dingen tegen Ben willen zeggen. Om deze toch nog uit te kunnen spreken, besluit ze alles wat ze te zeggen heeft, naar zijn mobiele nummer te sturen. Tweede hoofdpersonage Sven heeft het nummer van Ben overgenomen en krijgt haar ontroerende berichten binnen. Hij zit zelf in een relatie die op het punt staat om op de klippen te lopen en besluit dan ook om op onderzoek uit te gaan naar deze onbekende, maar interessante dame. Cramer tekent het verhaal van de twee op vanuit allebei hun perspectieven. Dit geeft ons een mooi beeld van het verhaal en de chemie die tussen hen ontstaat. Waar we over Clara veel te weten komen, blijft Sven wat meer op de achtergrond. Dit maakt dat je snel een band zult vormen met Clara, maar dat met Sven wat lastiger is om aan te gaan.

‘Cramer laat zien dat iedereen op zijn eigen manier rouwt’

Cramer brengt ons met haar vlotte manier van schrijven vooral een verhaal dat drijft op gedachtes. Hoewel dit in sommige boeken ervoor kan zorgen dat het verhaal wat langdradig voelt, is dat zeker niet het geval bij Cramer. Ze weet als geen ander hoe ze de vaart in het verhaal moet houden door de gedachtes van haar hoofdpersonages rechttoe rechtaan naar papier te vertalen. Het is echter haar keuze voor de verhaal-insteek die het hier en daar wel wat langdradig laat voelen. Het overgrote deel van het boek focust op de berichten die Clara stuurt, waarin ze haarzelf uitspreekt over de afgelopen jaren. Hierdoor duurt het redelijk lang voordat Sven bij haar in de picture komt en een band tussen hen ontstaat. Dit wordt in het laatste deel van het boek vooral behandeld, waarbij het helaas niet de tijd en ruimte krijgt om goed uit de verf te komen. De chemie tussen de personages is er zeker, het was alleen fijn geweest om hier iets meer aandacht aan te besteden om zo ook echt deelgenoot te worden gemaakt van het ontstaan van hun relatie.

‘Love Again’ is een ontroerend boek door het thema ‘rouwen’ dat naar voren komt. Cramer laat zien dat iedereen op zijn eigen manier rouwt en probeert om verder te gaan met leven. Dit brengt ze prachtig naar papier met een vlotte schrijfstijl. Hoewel het de nieuwe liefde in het verhaal en Sven’s achtergrond iets overschaduwt is ‘Love Again’ een mooi verhaal om te lezen. Het pakt door de ontroerende verhaallijn, het veerkrachtige hoofdpersonage Clara en de schrijfstijl van Cramer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.