Recensie: ‘Maneki Neko’, Francesc Miralles & Héctor García

Voorspoed, hoe ziet dat eruit en hoe bereik je het? In Japan weten ze daar wel het antwoord op met meerdere gelukssymbolen, geluksgetallen en geluksbrengers. De bekendste daarvan is Maneki Neko, de kat die met zijn poot zwaait. We lezen meer over dit fenomeen en voorspoed in het algemeen in het nieuwe boek van Francesc Miralles en Héctor García met de toepasselijke naam ‘Maneki Neko‘.

‘Het populairste Japanse gelukssymbool is de maneki neko: de kat die met zijn poot zwaait en tegenwoordig wereldwijd te vinden is. Gelukssymbolen, geluksgetallen, geluksbrengers – hoe komt het dat Japan zo in het teken staat van geluk? En wat betekent ‘voorspoed’ precies? Dit heldere boek laat zien hoe Japanners tegenslagen overwinnen en dagelijks het geluk vinden. Aan de hand van zowel eeuwenoude als moderne Japanse symbolen laten de bestsellerauteurs van Ikigai zien hoe je met kleine aanpassingen in je gedachtepatronen en dagelijkse gewoonten meer voorspoed aantrekt en een positievere kijk op het leven krijgt. Met praktische oefeningen en toegankelijke tips ontdek jij het Japanse geheim voor een gelukkiger en meer vervuld leven. Want na het lezen van dit boek weet je één ding zeker: geluk is geen kwestie van toeval.’ (Uitgebracht door Boekerij, vertaald door Carla Zijlemaker).

Francesc Miralles en Héctor García, ze nemen ons al jaren mee in de Japanse geheimen voor onder andere een lang en gelukkig leven, maar ook over de kunst van wilskracht. Dit najaar nemen de twee schrijvers een duik in het Japanse geheim van voorspoed en geluk. Waarmee ze laten zien dat geluk niet een kwestie is van toeval, maar iets dat je zelf in gang kunt zetten!

Welkom in het universum van Maneki Neko! Het universum van geloven in je eigen kunne, inspanningen leveren voor je doelen en kennis vergaren om ze te behalen. Miralles en García steken dit boek in met een prikkelend betoog, waarbij ze uiteen zetten dat er twee verschillende groepen mensen zijn. De een waarbij het altijd mis lijkt te gaan, maar die zich neerlegt hierbij omdat dit het lot is. En de andere groep mensen die zelf hun aandeel leveren om iets voor elkaar te krijgen. Hoewel ook deze mensen te maken krijgen met tegenslagen blijven zij steeds proberen om goede omstandigheden te creëren om hun doelen te behalen. Voor deze laatste groep hebben Miralles en García het boek ‘Maneki Neko’ geschreven, waarbij ze ons wederom aan de hand meenemen in een Japans geheim. Dit doen ze door rituelen, adviezen en technieken toe te lichten, grote denkers aan het woord te laten (zoals Aristoteles) en de Japanse bevolking bij dit alles te betrekken die deze manier van leven tot een ware kunst heeft verheven.

‘Een waar feest der inzichten!’

Miralles en García nemen je weer met hun vlotte pen mee in hun prikkelende boek. Voor de twee geen ellenlange passages, maar korte hoofdstukken waarin ze hun standpunten uitlichten en oefeningen, die organisch door het boek verwerkt zitten, opvoeren. Waar we in vorige boeken nog weleens kant en klare oefeningen voorgeschoteld kregen gooien de schrijvers het deze keer over een andere boeg. In de hoofdstukken verwerken ze oefeningen die je kunt lezen als onderdeel van de tekst of daadwerkelijk kunt uitoefenen. Ze hebben het bijvoorbeeld over het dankbaarheidprincipe, waarmee je dankbaar bent voor alles wat er op je pad komt. Dit stuk kun je lezen als onderdeel van het verhaal of je legt het boek even weg en bedenkt waar jij dankbaar voor bent in het leven. Door dit organisch in het verhaal te verwerken geven de schrijvers de lezer deze keer meer de keuze wat zij met de inhoud van het boek doen. Deze manier van het overbrengen van informatie en het aanzetten tot denken werkt fijn en maakt dat je meermaals tijdens het lezen inzichten zult krijgen over je eigen leven. ‘Maneki Neko’ zet je onbewust aan het denken en maakt dat je gedurende de dag meer stilstaat bij wat er in je leven gebeurt. Zo betrapte ik mij erop dat ik voor het slapengaan nog even een lijstje in mijn hoofd maakte met dingen waar ik die dag dankbaar voor was.

Miralles en García leggen met dit boek het geheim van voorspoed en geluk bloot, geven inzichten hoe je dit in je eigen leven meer kunt laten terugkomen en zetten aan tot denken. Hoewel dit zeker niet voor iedere situatie zal gelden en we soms echt een flinke dosis uitdagingen toebedeeld krijgen, laten ze zien dat met een positievere blik naar de wereld kijken, werken aan jezelf en je doelen, je veel kunt bereiken. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik weer onder de indruk ben van het nieuwste boek van de schrijvers! Het is een waar inzichtelijk feestje om te lezen dat je leven zeker een beetje zal veranderen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.