Recensie: Maria, Suzanne Wouda

Het behoort toch wel tot een van de meest spannende ontsnappingen uit de geschiedenis: Hugo de Groot’s ontsnapping uit Slot Loevestein in een boekenkist. Schrijfster Suzanne Wouda beschrijft het intrigerende verhaal achter de ontsnapping in ‘Maria’.

‘1621. Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit Slot Loevestein, nadat hij door Prins Maurits tot levenslang was veroordeeld. Het plan ervoor werd bedacht door Hugo’s vrouw Maria van Reigersberch en hun dienstmeid Elske van Houweningen. Wie waren deze vrouwen? Wat bracht hen ertoe hun leven te wagen voor Hugo de Groot?’

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, de ontsnapping van Hugo de Groot. Maar dat dit hele plan werd bedacht door zijn vrouw en haar dienstmeid was bij mij nog niet bekend. Schrijfster Suzanne Wouda brengt dit historische verhaal met verve naar de pagina’s. Het gebeurt niet vaak dat ik een historisch verhaal in één keer wil uitlezen, maar Wouda weet met haar prikkelende schrijfstijl, oog voor details en geweldig onderzoek iedere lezer aan de pagina’s te binden.

Alles komt samen in ‘Maria’: gedetailleerd onderzoek, een prikkelende schrijfstijl maar vooral een mooie manier van het vervlechten van twee verhaallijnen

Wouda beschrijft het verhaal vanuit twee perspectieven. Van de vrouw, Maria, die zich met haar kinderen vrijwillig liet opsluiten op Loevestein. En dat van haar dienstmeid Elske, die haar leven waagde om vrijwillig met de boekenkist mee te gaan. De schrijfster heeft hierdoor niet alleen een uitermate gedetailleerd verhaal over een ontsnapping neergezet maar ook een ontroerend portret over twee vrouwen die strijden voor hun idealen. Dit zorgt ervoor dat het boek leest als een aaneenschakeling van spannende momenten.

‘Maria’ behoort voor mij in het rijtje klassiekers, met onder ander de boeken van Mulisch, die je een keer gelezen moet hebben. Alles komt samen in ‘Maria’: gedetailleerd onderzoek, een prikkelende schrijfstijl maar vooral een mooie manier van het vervlechten van twee verhaallijnen.

Heb jij ‘Maria’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.