Recensie: Martyr!’, Kaveh Akbar

Je leven geven voor een eigen gekozen doel om daarmee een heldenstatus te verkrijgen, het wordt ook wel Martyrdom genoemd. We zien het in veel culturen terugkomen en het vormt de basis voor de nieuwe literaire debuutroman ‘Martyr!‘ van Kaveh Akbar, waarin dit fenomeen onder de loep wordt genomen.

‘Ever since his mother’s plane was senselessly shot down over the Persian Gulf when he was just a baby, Cyrus has been grappling with her death. Now, newly sober, he is set to learn the truth of her life.

When an encounter with a dying artist leads Cyrus towards the mysteries of his past – an uncle who rode through Iranian battlefields dressed as an Angel of Death, a haunting work of art by an exiled painter – he finds himself once again caught up in the story of his mother, who may not have been who or what she seemed. As Cyrus searches for meaning in the scattered clues of his life, a final revelation transforms everything he thought he knew.’ (Uitgegeven door PanMacmillan).

Akbar debuteert met ‘Martyr!’ in het literaire romangenre en hoe! Het is lang geleden dat ik een boek heb gelezen dat me zo aan de pagina’s gekluisterd wist te houden door de adembenemend mooie schrijfstijl van de schrijver.

In ‘Martyr!’ maken we kennis met Cyrus, een jonge Iraanse man die op een zoektocht gaat naar de waarheid achter de dood van zijn moeder. Ze zat in een vliegtuig dat uit de lucht werd geschoten en daarmee ging niet alleen haar leven verloren, ook Cyrus achtergrond en kans om vragen te stellen. Hij worstelde tijdens zijn jonge leven met een zware alcoholverslaving en nu nuchter besluit hij om in zijn geschiedenis te duiken en dat van de martyr’s, mensen die hun leven geven voor wat zij zien als een groter goed, om daarmee een heldenstatus te behalen. Akbar brengt ons een mateloos interessant personage die niet meteen het achterste van zijn tong laat zien. Hij blijft wat mysterieus, maar gaandeweg het verhaal krijgen we stukken te lezen over zijn verleden en dat van zijn familie. We beginnen zijn leven steeds meer te ontrafelen en daarmee ook het fenomeen dat steeds weer naar de voorgrond komt.

‘Een mooie nieuwe stem in het literaire genre!’

Akbar debuteert met dit boek in het literaire genre en hoe! Als dichter, hij bracht voorheen een zeer succesvolle bundel uit waar met lof over wordt gepraat, weet hij als geen ander hoe hij een goed verhaal moet opbouwen. Hoe hij spanning erin moet verwerken om het interessant te houden, hoe hij de aandacht van de lezer vast kan houden door hier en daar extra informatie te geven. Maar wat voor mij vooral opvalt is zijn poëtische manier van schrijven die hij ook doorzet als schrijver van een literaire roman. We worden getrakteerd op een sterk staaltje schrijverschap met meerdere prachtige oneliners die je het liefst op zou willen schrijven in een schriftje om het te koesteren. Akbar maakt zijn debuut dan wel in het genre, hij laat meteen zijn stempel achter!

‘Martyr!’ is een pakkende en bruisende literaire roman die aanzet tot denken, precies zoals een goed boek in dit genre zou moeten doen. Akbar verrast met zijn prachtige manier van schrijven die je meteen het verhaal mee in zal trekken. We worden getrakteerd op een sterk staaltje schrijverschap dat zeker smaakt naar meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.