Recensie: Mermaid, Louise O’Neill

Wie is er niet mee opgegroeid, het sprookje over de kleine zeemeermin? Schrijfster Louise O’Neill toverde het om tot een spannende YA, genaamd: ‘Mermaid‘.

‘Ik kijk omhoog. Ik kijk naar de donkere zee, de woeste golven, en doe mijn best om een glimp op te vangen van het zwakke licht in de verte. Dat is waar mijn moeder naartoe is gegaan, naar boven. En daar moet ook ik naartoe als ik de antwoorden wil vinden waarnaar ik op zoek ben.

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze eindelijk voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?’

Het eerste wat ik dacht bij het zien van dit boek was: wauw pretty! De cover fonkelde mij gewoon tegemoet, dat beloofde veel goeds voor het boek. Beloftes die ook zeker zijn uitgekomen, wat is ‘Mermaid’ een geweldig boek! Het is spannend (hoewel het een gebaseerd is op het sprookje weet O’Neill de nodige plottwisten door te voeren waardoor je sommige dingen echt niet ziet aankomen), het is bij vlagen grappig maar vooral ontzettend goed geschreven. O’Neill weet met haar vlotte, prikkelend schrijfstijl spanning naar de pagina’s te brengen en er zo voor te zorgen dat je niet meer wilt stoppen met lezen.

‘O’Neill heeft een schattig sprookje omgevormd naar een krachtig verhaal over je eigen doelen nastreven’

Wat dit boek voor mij tevens zo goed maakt is dat O’Neill van zeemeermin Gaia een echte feministe heeft gemaakt. Kleine zeemeermin Ariël vond ik toch altijd het evenbeeld van schattig en vrolijk. Zoals je van een echte Disney-prinses mag verwachten. Gaia is strijdlustig en vecht voor haar doelen. Ze wil iets veranderen en zorgt dat het gedaan wordt. Deze sterke feministische laag geeft dit boek net iets meer mee dan een standaard YA-boek.

‘Mermaid’ is het boek voor deze herfst! Spannend, bij vlagen grappig maar vooral geweldig geschreven. O’Neill heeft een schattig sprookje omgevormd naar een krachtig verhaal over je eigen doelen nastreven.

Heb jij ‘Mermaid’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.